Úterý 16. dubna 2024
ikona hodiny10. 3. 2023 12:51

Hospodářská komora veze do USA úspěšné firmy

Slibuje si od toho obchodní kontakty, investice i nové zakázky

Početná podnikatelská delegace Hospodářské komory složená zejména z českých start-upů i zavedených podniků z oblastí informačních a komunikačních technologií, energetiky, leteckého a vesmírného průmyslu odletí tuto neděli na podnikatelskou misi do Spojených států amerických. Podnikatelskou delegaci vede viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský. Mise se koná u příležitosti pracovní cesty ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely do Spojených států amerických.

Miroslav Diro Miroslav Diro autor

HK ČR

Foto: Shutterstock.com Čeští podnikatelé míří do USA Foto: Shutterstock.com

Hospodářská komora České republiky v průběhu cesty organizuje tři podnikatelská fóra, panelové diskuse a obchodní jednání českých a amerických firem, a to ve Washingtonu, Austinu a San Franciscu.

„V San Franciscu navštívíme také Apple a setkáme se se světově uznávanými angel investory, kteří pomáhají start-upům s expanzí a získáváním investic. Jsou to Tytus Cytowski, který byl u největších českých startupových transakcí, nebo Saeed Amidi z Plug and Play, jehož společnost spolupracovala už s více než 50 tisíci start-upy a může se pochlubit více než 30 jednorožci (jejich hodnota přesáhla jednu miliardu USD ještě před vstupem na burzu) včetně Dropbox, PayPal, Lending Club, N26 nebo Honey,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský.

Hospodářská komora si od těchto jednání slibuje nové obchodní kontakty a investice do perspektivních projektů, za kterými stojí čeští vývojáři. Podnikatelskou delegaci proto tvoří zejména české technologické podniky z řad start-upů, ale i globální hráči s desítkami milionů zákazníků.

Jsou mezi nimi dodavatelé různých podnikových IT a cloudových řešení, jako jsou CRM systémy a marketingové automatizace, spisové služby pro řízení oběhu dokumentů a jejich archivaci, eventové aplikace nebo softwaru pro predikci poptávky a řízení zásob, vyhodnocování rizik v dodavatelských řetězcích nebo pro kybernetickou bezpečnost.

Stáhněte si analýzu zahraničního obchodu USA

ZAHRANICNI OBCHOD USA

Zobrazit

Do USA míří dále podniky zabývající se správou zákaznických identit, vývojáři elektronického zdravotnictví, telemedicíny a softwarových nástrojů pro léčbu neplodnosti na základě velkých dat a algoritmizace, dodavatelé tréninkových systémů virtuální reality, nástrojů pro filmaře na mezinárodní doručování audiovizuálního obsahu, ale také dodavatelé IoT řešení, výrobci digitálních kokpitů, podniky zabývající se analýzami dezinformací nebo fondy rizikového kapitálu investující do pre-seed a seed stage start-upů a firmy pomáhající start-upům i univerzitním výzkumným řešením komercionalizovat jejich produkty.

USA jsou z pohledu hrubého domácího produktu největší ekonomikou a největším technologickým trhem na světě. ICT sektor se v posledních letech stal především v oblasti východního i západního pobřeží a Texasu výkladní skříní podnikatelského prostředí USA. Jde také o oblast s nejvyššími výzkumnými a vývojovými investicemi soukromého sektoru.

Příležitosti pro české firmy skýtají ale také jiné segmenty ekonomiky, zejména ve zdravotnickém a farmaceutickém průmyslu, dopravě a infrastruktuře, zábavním průmyslu a strojírenství. Administrativa Joea Bidena usiluje o vytvoření příznivého prostředí pro návrat a expanzi amerických výrobních společností, což předpokládá zvýšenou poptávku po strojních zařízení, a to napříč odvětvími.

Také v 70členné podnikatelské delegaci jsou zastoupeni tuzemští strojírenští výrobci, například malých proudových motorů pro pilotovaná a bezpilotní letadla, linek pro zpracování plechů nebo ozubených kol a hřídelí pro automobilový a letecký průmysl, ale také výrobci úpraven vody pro průmysl a domácnosti, řešení pro malé satelity a vesmírná odvětví, dále dodavatelé plynu a elektrické energie, biotechnologická laboratoř nebo klinika estetické medicíny.

USA jsou největším obchodním partnerem České republiky mimo území Evropské unie. Převážnou část tohoto obchodu tvoří výrobky s vysokou přidanou hodnotou, včetně komponentů pro jaderné elektrárny, letecký průmysl, automobily a jejich součásti a vysoce přesná zařízení. Trh USA je vyspělý a mimořádně konkurenční, ale také komplikovanější ve srovnání s trhem zemí EU.

Náklady spojené s organizací mise si stejně jako u kterékoli jiné cesty zajišťované Hospodářskou komorou hradí sami podnikatelé, tzn. včetně ubytování, podílejí se nákladech na místní transfery, pronájem konferenčních prostorů a jednacích místností.

Články autora Miroslav Diro

Nejnovější články

Názory
Geopolitika opět v centru pozornosti

Trhy jinými slovy věří, že další eskalace do...

A právě podpora Ukrajiny ze strany Spojených států...

Pohled z praxe
O krok blíž k výrobě zelené ropy

Pokud by totiž výklad zákona o odpadech a...

V Green Future se nám podařilo jako prvním...

Abych ukázal absurditu, která u nás legislativně panovala,...

To samozřejmě není jediný zádrhel, na který jsme...

To Česko překvapivě staví do úplně jiného světla...

Dělat v současné době nějaké závěry, jak přetahování...

Expertní pohled
Pět největších trendů v oblasti SASE pro rok 2024

Vedle toho se IT bezpečnostní týmy musí vypořádat...

Mít produkty od více dodavatelů téměř vždy vede...

SASE umožňuje přijetí zero-trust technologie. Princip zero-trust spočívá...

„Integrovaná řešení SASE musí být vybavena umělou inteligencí...

Dá se očekávat, že SASE bude plně flexibilní...

Monitorování digitálních zkušeností (DEM) je dnes často považováno...

Nejnovější Aktuality

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....

Aktuality
Ocenění Nábytek roku 2024 ovládla kancelářská soustava

Vítězná kolekce je dílem designerů Aleše Bartáka, Michaela...

Ocenění Nábytek roku uděluje Asociace českých nábytkářů (AČN)...

Pohled z praxe
Výroba elektřiny z OZE významně vzroste, síť není připravena

Možnosti vývoje energetiky v Česku analyzovala firma v...

Martin Durčák, předseda představenstva firmy ČEPS, která zajišťuje...