Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny13. 3. 2023 11:28

Komora zve firmy na misi do Singapuru a Korejské republiky

Hospodářská komora zve tuzemské firmy do podnikatelské delegace, která ve dnech 10. až 14. dubna doprovodí ministra dopravy Martina Kupku na jeho pracovní cestu do Singapuru a Korejské republiky. Podnikatelskou delegaci do jihovýchodní a východní Asie povede viceprezident Hospodářské komory a šéf předního českého výrobce zdravotnických a pečovatelských lůžek Proma Reha Radek Jakubský.

Miroslav Diro Miroslav Diro autor

HK ČR

Foto: Shutterstock.com Soul je jedním z cílů asijské mise českých podnikatelů Foto: Shutterstock.com

Mise je primárně zaměřena na dopravu a dopravní infrastrukturu, smart cities, stavebnictví, nové technologie, energetiku, strojírenství, kosmonautiku, aerospace, je ale otevřena i firmám z dalších oborů. Do podnikatelské delegace se může u Hospodářské komory přihlásit kterákoli firma, tedy i ta, která není členem komory. Přihlášky bude uzavírat tento týden.

Hospodářská komora v Singapuru organizuje podnikatelské fórum, po kterém budou probíhat dvoustranná jednání mezi českými a singapurskými firmami. V plánu je také návštěva přístavu.

V Korejské republice se předpokládá návštěva druhého nejlidnatějšího města v zemi Busan a administrativního centra Sejong. Podnikatelská delegace navštíví výrobní závod Hyundai Rotem. Hospodářská komora také vyjednává setkání s představiteli Korejských drah (Korail), počítá se rovněž s návštěvou technologických center. Na programu jsou jednání podnikatelů se zástupci zastupitelských úřadů, a to jak v Singapuru, tak v Korejské republice.

Singapur patří mezi nejvyspělejší ekonomiky světa, obyvatelé tohoto městského státu mají vysokou kupní sílu. Takřka 6milionový vysoce rozvinutý přímořský stát má jeden z nejvyšších HDP na hlavu na světě a nejvyšší v Asii. Je významným obchodním, finančním a inovačním uzlem.

Tamější vláda se dlouhodobě snaží o zachycení všech technologických trendů a mohutně investuje do hi-tech řešení, digitální infrastruktury a výzkumných kapacit. To z něj též dělá velmi zajímavý trh pro české podniky, které se na segment produktů a služeb s vysokou přidanou hodnotou zaměřují.

V segmentu ICT jsou vládními prioritami smart cities a kybernetická bezpečnost. Soukromé firmy mají zájem o spolupráci v oblasti robotiky, umělé inteligence a zpracování dat. Banky a nebankovní instituce působící v Singapuru intenzivně rozvíjejí finanční technologie budoucnosti.

Příležitosti pro české firmy skýtá vedle oblasti ICT také zdravotnický a farmaceutický průmysl, zemědělství a potravinářství, obranný, vodohospodářský a odpadní průmysl.

V oblasti zdravotnictví jde například o digitální inovativní řešení pro poskytovatele zdravotní péče, která by zkvalitnila péči v souvislosti se stárnoucí populací a výstavbou nových nemocnic a domů pro seniory.

Spotřeba potravin je z více než 90 % závislá na dovozu ze zahraničí. I proto je země pátým největším exportním trhem pro EU v Asii v potravinách a nápojích. Země má po USA a Izraeli také třetí největší investice do armády na světě. Vláda se v rámci tzv. Zeleného plánu (Green Plan) zavázala k přeměně na bezuhlíkovou ekonomiku, klade důraz na inovativní řešení umožňující efektivnější nakládání s vodou i odpadem a jeho co nejvyšší míru recyklace, šetrné k životnímu prostředí.

Korea je 12. největší ekonomikou světa a 4. největší v Asii. Od roku 2019 je uváděna jako čtvrtý největší exportér ekologických vozů. Země vedle toho pokračuje ve zvyšování investic do výzkumu a vývoje v technologiích samořídících automobilů.

Země usiluje také o vypracování digitálních replik stávajících či zamýšlených infrastrukturních komunikací (silnic, železnic, metra), přehrad a přístavů, sloužících k modelování hypotetických situací, které mohou v budoucnu nastat. Tím se má položit základ nových technologicky vyspělých odvětví, jako jsou autonomně řízená vozidla či rozvoj dronů.

V zemi pochází 40 % energie z uhelných elektráren, Korea tak čelí velké výzvě při přechodu z fosilních paliv na obnovitelné zdroje energie. Potenciál spolupráce s českými firmami je ve vodíkovém pohonu a skladování energie. Dále v zavádění malých modulárních reaktorů typu SMART do energetických sítí a vědecko-výzkumné spolupráci.

Korea má ambice stát se nejvýznamnějším světovým hráčem Průmyslu 4.0, která propojí ICT s průmyslem, zabezpečí ekonomický kyberprostor, rozvine finančních technologie, blockchain a IoT. Korejský ICT sektor je exportně orientovaný, nicméně firmy projevují zájem též o dovoz. České firmy by se mohly prosadit například v oblasti spolupráce při vývoji a exportu bezpečnostních řešení, inovativních počítačových programů, inteligentních sítí (smart grid) či moderních aplikací. Na inovační strategii „Data, Network, AI“ se počítá s výdaji 29 mld. USD do roku 2025, včetně vytvoření více než 567 tisíc pracovních míst.

Také letectví představuje pro české podniky příležitosti, spojené zejména s drony a jejich využitím. Rozvoj korejské vesmírné technologie nabízí českým podnikatelům zajímavé příležitosti v oblasti vývoje softwarových aplikací, analýz satelitních dat či ve vývoji přístrojů a technologií pro materiálový výzkum v mikrogravitaci a v kosmu.

Náklady spojené s organizací mise si stejně jako u kterékoli jiné cesty zajišťované Hospodářskou komorou hradí sami podnikatelé, tzn. včetně ubytování, podílejí se nákladech na místní transfery, pronájem konferenčních prostorů a jednacích místností.

Články autora Miroslav Diro

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...