Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny19. 4. 2023 08:03

PORTIVA v obnovitelných zdrojích přerostla možnosti Česka

Do zahraniční expanze dá 2 miliardy ročně

Jeden z největších českých hráčů na poli výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů spouští zahraniční expanzi. Investiční skupina PORTIVA chce do výstavby fotovoltaických či větrných elektráren v Evropě investovat každý rok kolem dvou miliard korun.

Zuzana Kopuncová autor

Foto: Portiva PORTIVA v obnovitelných zdrojích přerostla možnosti Česka Foto: Portiva

V případě potřeby bude k developmentu nových zdrojů připravena přidat také akvizici již hotových projektů. „Jako skupina jsme dozráli do velikosti, jež už překračuje čistě český rozměr. Náš investiční apetit v oblasti obnovitelných zdrojů je nyní takový, že jen v tuzemsku jej zkrátka není možné naplnit,“ říká výkonný ředitel skupiny PORTIVA Pavel Svoreň.

První projekty již připravuje PORTIVA ve Španělsku, které se vyznačuje dostatkem vhodných pozemků pro výstavbu fotovoltaických elektráren a výrazně vyšším osvitem než Česká republika. Soustředit se chce především na výstavbu nových zdrojů – od nákupu vhodných pozemků, přes přípravu projektu, získání stavebního povolení, až po samotný development a připojení do sítě.

Investiční skupina PORTIVA

Orientuje se na obnovitelnou energetiku, komerční nemovitosti, digitální a IT služby v automotive a investiční fondy. Skupina působí v sedmi zemích střední a západní Evropy. Objem aktiv pod správou skupiny činil podle předběžných údajů k 31. 12. 2022 11,8 miliardy korun při obratu 2,9 mld. korun a EBITDA 639 mil. Kč. Více na www.portiva.cz

Mezi další vytipované země pro svou zahraniční expanzi řadí PORTIVA například také Itálii, Řecko či státy středního Balkánu. „Výstavba bude probíhat pod hlavičkou skupiny PORTIVA a našeho nového investičního fondu zaměřeného na developerské projekty v oblasti obnovitelné energetiky, který připravujeme na spuštění v první polovině letošního roku,“ doplňuje Ivo Vojáček, manažer zodpovědný za rozvoj energetické divize skupiny PORTIVA.

Elektrickou energii z nově dokončených projektů plánuje PORTIVA prodávat přímo konkrétním odběratelům prostřednictvím takzvaných PPA kontraktů.

Jen do konce letošního roku chce česká skupina začít v zahraničí provozovat fotovoltaické elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 10 MW, dalších 20 MW nových obnovitelných zdrojů pak postaví v tuzemsku. Už letošní investice tak budou stačit na zdvojnásobení instalovaného výkonu, kterým PORTIVA disponovala dosud.

V dalších letech má zahraniční expanze podle Svoreně ještě výrazně zrychlit a dosáhnout tempa okolo 80 MW ročně, což odpovídá investicím v objemu zhruba 2 miliard korun. „Pro takový krok nastala příznivá kombinace faktorů, kdy se jednak daří skupině PORTIVA jako celku, jednak je v Evropě silná ekonomická i společenská poptávka po výstavbě a rozvoji obnovitelných zdrojů,“ vysvětluje Svoreň.

Pro financování své zahraniční expanze PORTIVA využije jak vlastní prostředky, tak bankovní peníze. „Velmi dynamicky rostou také naše další divize, takže i po spuštění expanze na poli obnovitelných zdrojů zůstane zachována stávající míra diverzifikace skupiny. Navíc budeme moci využít zahraničních zkušeností, které jsme jako skupina již nabyli například v segmentu IT služeb pro automotive, v němž působíme napříč celou Evropou,“ popisuje výkonný ředitel, jenž z PORTIVY plánuje na poli obnovitelných zdrojů postupně vybudovat hráče s celoevropskou působností.

PORTIVA expanzí v oblasti obnovitelné energetiky znovu stáčí svou pozornost k oboru, na kterém postavila základy svého stávajícího úspěchu. Ty sahají do roku 1995, kdy vznikla společnost ELDACO, jež jako předchůdce skupiny PORTIVA budovala a provozovala v České republice fotovoltaické i větrné elektrárny. Divizi obnovitelných zdrojů skupiny PORTIVA nyní tvoří 14 obnovitelných zdrojů s celkovým instalovaným výkonem 30 MW. Část z nich je součástí fondu kvalifikovaných investorů WATT & YIELD, jenž skupina založila.

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...