Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny2. 6. 2023 07:16

Whistleblowingové řešení přináší firmám nečekané podněty

Ne stížnosti, ale nápady na zlepšení

Zákon o ochraně oznamovatelů prošel Senátem a čeká na podpis prezidenta. Podle Jana Slámy z platformy NNTB, jejíž whistleblowingové řešení v České republice využívá přes 500 firem, se podněty od zaměstnanců překvapivě nejčastěji týkají nápadů na zlepšení a zpětné vazby.

Alžběta Trusinová autor

Foto: Shutterstock.com Zákon na ochranu oznamovatelů prošel Senátem a čeká na podpis prezidenta. Změní Česko? Foto: Shutterstock.com

Transpozice evropské směrnice, která zajišťuje bezpečné zacházení tzv. whistleblowerům neboli lidem, kteří ve firmách a institucích upozorní na nekalé jednání, dnes prošla Senátem, čeká na podpis prezidenta a v platnost vejde zřejmě 1. srpna. Firmám nad 250 zaměstnanců a následně i těm s 50 a více zaměstnanci tak vznikne povinnost zavést whistleblowingový systém umožňující bezpečné oznamování nekalostí.

Oznámení se podle zákona mohou týkat zejména trestných činů a závažnějších přestupků. Firmy, které už nějakou formu ochrany whistleblowerů zavedly, však zaznamenaly primárně jiný rozměr. V České republice totiž lidé anonymizovaný a bezpečný systém používají nejčastěji jako kanál pro nápady na zlepšení, zpětnou vazbu směrem k vedení a také jako prostor pro dotazy.

„V České republice naše řešení využívá více než 500 firem. Systém je samozřejmě zašifrovaný a nemáme přístup ke konkrétním oznámením. Máme ale od klientů informace o kategoriích, do kterých jednotlivá oznámení spadají,” vysvětluje Jan Sláma z platformy NNTB (Nenech to být). Ta vznikla před 6 lety jako nástroj pro snadné a bezpečné odhalování šikany na školách. Postupně svou specializaci rozšířila také na firmy, u kterých funguje jako nástroj pro HR i compliance neboli dodržování pravidel, zejména firemních etických kodexů. A hlavně jako jednoduchý a funkční whistleblowingový kanál, který funguje v souladu se Zákonem o ochraně oznamovatelů, GDPR i evropskými směrnicemi a normami.

Přehled typů podnětů podle množství výskytu v ČR podle dat NNTB

  1. Nápady, pochvaly, otázky
  2. Šikana a sexuální obtěžování
  3. Firemní kultura, kolektiv
  4. Krádeže a korupce
  5. Psychika, vyhoření
  6. Diskriminace
  7. Bezpečnost
  8. Zákoník práce
  9. Životní prostředí
  10. GDPR

V České republice se více než třetina podnětů týká nápadů a zpětné vazby, následuje kategorie Šikana a sexuální obtěžování, která tvoří necelou třetinu oznámení, a zbylých 8 kategorií dává v součtu dohromady poslední třetinu podnětů.

NNTB nabízí snadný systém, který umožňuje oznamovatelům informovat zaměstnavatele o nesrovnalostech uvnitř firmy, a přitom zůstat v bezpečí. Platforma funguje jako jednoduché desktopové rozhraní, mobilní aplikace nebo automatizovaná telefonní linka. „NNTB jsme vyvíjeli tak, aby jej mohly používat prvňáci i pedagogové, jednoduchost a bezpečnost jsou od začátku naše priority,” uvádí David Špunar, spoluzakladatel projektu a produktový manažer.

„Jako hlavní benefit zavedení whistleblowingové platformy nevnímám splnění zákonné povinnosti, ale jeho nadstavbu, a to jasné sdělení, že jste eticky smýšlející organizace, která má zájem na řešení případných nekalostí a která je otevřená pro zpětnou vazbu a nápady na zlepšení,” uzavírá Jan Sláma z NNTB.

NNTB.cz je whistleblowingová platforma ve světě známá jako FaceUp.com, která vznikla v roce 2017 jako nástroj pro oznamování šikany na školách, a postupně se rozšířila i do firemního prostředí. Slouží jako místo pro bezpečné řešení problémů, o kterých je složité mluvit, nebo podávání podnětů ke zlepšení. Firmám nabízí jednoduché řešení pro splnění podmínek Zákona o ochraně oznamovatelů a související evropské směrnice. NNTB v současnosti využívá téměř 3000 firem z celého světa. Zakladatelé Jan Sláma, David Špunar a Pavel Ihm za své projekty v oblasti sociálního podnikání získali řadu světových ocenění.

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...