Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny26. 7. 2023 11:23

Nová exportní strategie má posílit odolnost ekonomiky

Hospodářská komora kvituje plán vlády modernizovat systém podpory exportu, ustoupit od orientace jen na prioritní země, přejít k zaměření na tvorbu hodnotového řetězce a snahu nabízet exportérům komplexní podporu. Nová exportní strategie, kterou dnes projedná vláda, má tak podle Hospodářské komory potenciál odolnost ekonomiky i životní úroveň obyvatelstva zvýšit. Záležet ale bude na tom, jak vláda vyřeší problémy, na které ministerstvo průmyslu a obchodu ve strategii upozorňuje.

Miroslav Diro Miroslav Diro autor

HK ČR

Foto: Shutterstock.com Podpoří vláda český export? Foto: Shutterstock.com

„Kvůli silné orientaci českého vývozu na země EU, kam směřuje více než 80 % českého exportu, je tuzemské hospodářství zranitelné a nedostatečně odolné vůči výkyvům v zahraniční poptávce. Ekonomické problémy evropských zemí se tak snadno a rychle přelévají do výkonnosti tuzemského hospodářství i do životní úrovně občanů. Ta podle našich analýz dlouhodobě roste právě i díky rostoucímu významu exportu v ekonomice, protože dnes přes hranice míří už třetina hodnoty produkce českých firem. Záměr vlády vytvořit exportérům podmínky, které by pomohly teritoriálně diverzifikovat export i do mimounijních zemí, usnadnit firmám jejich trvalé působení na zahraničních trzích a posílit jejich konkurenceschopnost skrze podporu exportu založeného na sofistikovaných výrobcích a inovacích, proto podporujeme,“ uvedl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Naplnění strategie ale podle Hospodářské komory ohrožuje nedostatek a předpokládaný úbytek kvalifikované pracovní síly v dalších letech, pomalý progres v digitalizaci české ekonomiky nebo nedostatečný kapitál malých a středních podniků pro zavádění pokročilých technologií výroby. „Proto bude záležet i na tom, jak konkrétně tyto problémy vláda bude chtít řešit,“ dodal Zdeněk Zajíček.

ČR přitom ve svých exportech stále vykazuje mnohem nižší přidanou hodnotu oproti průměru vyspělých ekonomik. Vláda má ale ambici posunout české podniky z úrovně prostých subdodavatelů na dodavatele výsledných řešení, takzvaných integrátorů.

S cílem dodávat komplexní produkty vysoko v hodnotových řetězcích se tak vláda vrací i k fenoménu investičních celků. Vývoz integrovaných projektů přináší řadu výhod, třeba větší objemy, technologickou náročnost a vyšší přidanou hodnotu, ale i aplikaci IT a AI, silný je také multiplikační efekt, oceňuje záměr vlády Hospodářská komora. Za vhodný proexportní nástroj, osvědčený ve všech vyspělých zemích, označuje ekonomickou diplomacii, na které se zpravidla podílí prezident a členové vlády tím, že vytvářejí podmínky vhodné pro zahraniční obchod, pomáhají podnikům pronikat do zahraničí skrze podnikatelské mise a na oficiálních návštěvách propagují české výrobky.

Podle analýz Hospodářské komory by se státní ekonomická diplomacie měla zaměřovat na USA, Jižní Koreu, Izrael, celý Indopacifik (Indie, Vietnam, Indonésie, ale i Malajsie) a Perský záliv. Velký potenciál pro posílení obchodní výměny skýtá Afrika (Senegal, Etiopie, Zambie, JAR atd.) a českými firmami opomíjená Latinská Amerika (Peru, Kolumbie, Brazílie, Chile). Firmy by měly také posílit svou přítomnost v zemích, jako jsou Turecko, Srbsko, Severní Makedonie, Gruzie či Arménie.

Hospodářská komora také připomíná, že novým vývozním artiklem ČR se staly špičkové české informační a komunikační technologie. Na rostoucí poptávku po českých technologiích reaguje katalog českých řešení Czech Digital Solutions, za kterým stojí Hospodářská komora, Ministerstvo zahraničních věcí, ICT Unie a Direct IT.

Články autora Miroslav Diro

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...