Středa 8. května 2024
ikona hodiny19. 9. 2023 11:09

Kongresová turistika je na jižní Moravě na vzestupu

Poptávce pomáhá i nová aplikace

Na jižní Moravu každoročně míří tisíce lidí na kongresová setkání. Díky Centrále cestovního ruchu jižní Moravy mohou využívat nového pomocníka – aplikaci Brno Convention Bureau, která je podporou udržitelného cestovního ruchu a šetří mnoho tištěných materiálů.

Martina Vidová autor

Foto: Shutterstock Jižní Morava nabízí přírodu, památky, gastronomii i kongresové zázemí Foto: Shutterstock

Za první pololetí roku 2023 se na území Jihomoravského kraje uskutečnilo celkem 1 245 kongresových akcí, díky nimž do Brna a na jižní Moravu přicestovalo přes sto tisíc návštěvníků. „Návštěvnost regionu ze strany konferenční turistiky roste. Za první půlrok organizátoři uspořádali o 84 akcí více než ve stejném období v předcovidovém roce 2019, ve srovnání s loňským rokem je nárůst ještě výraznější. Sledujeme, jak se tento průmysl přizpůsobuje novým výzvám, pokračuje například trend celkového zmenšování akcí,“ uvádí ředitelka Centrály cestovního ruchu jižní Moravy Martina Grůzová. Právě pro potřeby těchto návštěvníků vymysleli v Centrále webovou aplikaci Brno Convention Bureau. Jde o konferenčního průvodce přístupného online, díky kterému najdou účastníci veletrhů a konferencí veškeré důležité informace na jednom místě.

Foto: CCRJM Nová brněnská aplikace na podporu MICE Foto: CCRJM

Co je MICE?

Mezinárodně používaná zkratka MICE označuje tzv. konferenční turistiku. Pojem je vytvořen ze čtyř počátečních písmen anglických slov Meetings (setkání, schůze), Incentives (motivační pobyty), Conventions/Conferences (kongresy/konference) a Exhibitions/Events (veletrhy/akce).

„Přemýšleli jsme, jak této oblasti turistiky nazývané MICE pomoct, a zároveň ji udělat udržitelnější. Vytvořili jsme tak revoluční eventovou aplikaci pro pořadatele akcí na jižní Moravě, která obsahuje nejen tzv. konferenčního průvodce, ale i informace o turistické nabídce Brna a okolí, včetně doprovodných tipů na restaurace, kulturní události nebo možnosti dopravy. Nesmí chybět praktické tipy, jako třeba kde si vybrat peníze z bankomatu,“ doplňuje hlavní manažerka Brno Convention Bureau Eliška Křížová. Účastníci se na platformě dozví potřebné informace spojené s programem kongresu či konference, zároveň jsou motivováni k prodloužení svého pobytu na jižní Moravě.

Aplikace usnadňuje orientaci nejen návštěvníkům, velkým pomocníkem je i pro samotné pořadatele. „Musím vyjádřit celému týmu kolem Brno Convention Bureau velké díky za energii, ochotu a elán, se kterou nám pomohli představit město Brno i kraj zahraničním kolegům jako atraktivní místo ve středu Evropy, které stojí za to znovu navštívit. Jsme nadšení z aplikace, kterou jsme mohli využít. Je to jedna z věcí, díky které držíme krok s dobou a technologiemi,“ sdělila svou pozitivní zkušenost Šárka Fajtlová z CEITEC Masarykovy univerzity, která pomáhala organizovat mezinárodní konferenci EMBO.

Aplikace Brno Convention Bureau je již nyní pro všechny zájemce k dispozici zdarma na stránkách https://www.brnoconvention.cz/eventova-aplikace. K jejímu využití stačí jen internetové připojení a její obsah je možné si přizpůsobit dle svých potřeb a charakteru pořádané akce. Centrála cestovního ruchu jižní Moravy aplikaci představí mimo jiné na setkání podnikatelů v Bratislavě, které se uskuteční již ve čtvrtek 21. září.

Nejnovější články

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Emirates představují řešení pro neurodivergentní cestovatele

Seznamovací akce zahrnovala simulaci procesů odbavení i samotný...

Přes 29 000 členů palubního personálu Emirates je...

DPNA je kód využívaný leteckými společnostmi pro speciální...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Cestovní ruch
Czechia Travel Trade Day 2024 v Hradci Králové právě odstartoval

TTD je jednou z největších tuzemských akcí na...

Se zvýšením zájmu o jednotlivé regiony významně pomáhá...