Středa 8. května 2024
ikona hodiny10. 10. 2023 06:35

Je jižní Morava bezbariérová? Vozíčkáři testovali turistické cíle

Cestování na neznámá místa mají lidé na vozíku, ale i rodiče s kočárky nebo hůře pohyblivé osoby mnohdy spojené s nejistotou, zda je pro ně místo dobře přístupné. Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava se proto dlouhodobě věnuje tématu Jižní Morava bez bariér. V rámci tohoto projektu letos vyslala vozíčkáře, aby vybrané turistické cíle sami otestovali. Myšlenku podpořila i agentura CzechTourism, která se propagaci bezbariérového cestovního ruchu dlouhodobě věnuje.

Martina Vidová autor

Foto: CCR JM Slovanské hradiště Mikulčice Foto: CCR JM

Mnozí vozíčkáři rádi cestují a objevují nová místa, častěji jsou však limitováni nepřístupným terénem nebo nepřizpůsobenými objekty. Pro mapování bezbariérových turistických cílů Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava využila organizaci ParaCENTRUM Fénix, s níž dlouhodobě spolupracuje. „Vytipovali jsme objekty, kam vozíčkáři vyrazili společně s technikem a fotografem. Vše pečlivě zaznamenali, od příjezdu, vstupy do objektů, přes sklon terénu, povrchy až po samotné prohlídkové trasy. Myslím, že je to výborná zpětná vazba i pro samotné turistické cíle – nyní vědí, jestli jsou u nich z pohledu vozíčkářů rezervy a co je možné zlepšit,“ přiblížila ředitelka Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava Martina Grůzová a dodává: „Téma bezbariérového cestování podporujeme dlouhodobě. Výstupy pak prezentujeme v rámci našich propagačních aktivit, ať už v ČR nebo zahraničí.“

Účastníci testování projeli v letních měsících celkem třináct cílů napříč jižní Moravou: podívali se například na Slovanské hradiště v Mikulčicích, do Zoo Hodonín, na zámek do Slavkova, navštívili Dům přírody v Moravském krasu nebo Jihomoravské muzeum ve Znojmě. „Každá informace, kterou dostává člověk na vozíku o přístupnosti objektu, je cenná. Mapování v našem projektu prováděli sami vozíčkáři, a i díky tomu jsou podané informace přesné a pravdivé. Z každého místa navíc vznikly podrobné fotografie, které dokážou doplnit vizuální informaci, takže si uživatel může sám představit, jak je pro něj osobně objekt přístupný,“ přibližuje Alena Jankotová, koordinátorka dobrovolníků v ParaCENTRUM Fénix s tím, že toto mapování jako jedno z mála přináší to nejdůležitější: přesná data, vizuální informace a pohled z úhlu vozíčkáře.

Výsledky projektu Jižní Morava bez bariér se stanou součástí celostátního rozcestníku Vozejkmap, kde je možné hledat bezbariérové turistické cíle v Česku i za hranicemi. Mapu přístupnosti objektů Vozejkmap spravuje společnost CZEPA, tedy Česká asociace paraplegiků. „Sám se pohybuji na mechanickém vozíku již spoustu let, a i přes to jsem občas nemile zaskočen, když chci někam vyrazit například na dovolenou, kde vám tvrdí, že je vše přístupné, avšak vy tam dojedete a zjistíte, že skutečnost je úplně jiná. Projektu mapování bezbariérových cílů jižní Moravy jsem se jako vozíčkář sám účastnil a mám za to, že je to skvělá inspirace pro lidi s mobilitou na vozíku, kam vyrazit na výlet,“ uvedl Jaroslav Náhlík, klient ParaCENTRA Fenix.

A co testování nakonec ukázalo? Přístupnost objektů na jižní Moravě se různí. Novější stavby jsou úplně bezproblémové, například Vlastivědné muzeum Kyjov, ty ve starších zástavbách vozíčkáři zdolávají hůře. „Mile nás třeba překvapilo, že u Ornitologické vyhlídky v Sedleci u Mikulova je možno využít bezbariérové toalety v objektu Sedlecká vína. Navíc máme vyzkoušeno, že vždy, pokud se objeví nějaká překážka, jsou lidé velmi ochotni pomoci nám ji překonat,“ doplňuje Alena Jankotová z ParaCENTRUM Fénix.

Nejnovější články

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Emirates představují řešení pro neurodivergentní cestovatele

Seznamovací akce zahrnovala simulaci procesů odbavení i samotný...

Přes 29 000 členů palubního personálu Emirates je...

DPNA je kód využívaný leteckými společnostmi pro speciální...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Cestovní ruch
Czechia Travel Trade Day 2024 v Hradci Králové právě odstartoval

TTD je jednou z největších tuzemských akcí na...

Se zvýšením zájmu o jednotlivé regiony významně pomáhá...