Pro firmy je připravena miliarda na inovace
Aktuality 27. 4. 2024 05:43Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Cílem výzvy...
Na nedostatek zaměstnanců si dle průzkumu Agrární komory ČR stěžuje naprostá většina zemědělských podniků, z toho skoro 60 procent celoročně. Nejčastěji chybí pracovníci v živočišné výrobě, tedy dojiči, krmiváři nebo zootechnici. V rostlinné výrobě pak firmy na trhu těžko hledají traktoristy, opraváře zemědělských strojů a obecně mechaniky, nedostatek je i agronomů.
Dalším problémem, který může v následujících letech ještě dále eskalovat, je nedostatečná generační obměna. Zemědělští pracovníci totiž stárnou.
„Problémem jsou i peníze za odvedenou práci. Mzdy v zemědělství stále zůstávají silně podprůměrné, jde o jeden ze segmentů s dlouhodobě nejnižšími výdělky. Hůře už je na tom pouze segment ubytování, stravování a pohostinství, ale tam je situace lehce pokřivena výplatou části odměn na ruku,“ říká Tomáš Ervín Dombrovský, analytik LMC.
Ve druhém čtvrtletí si dle dat ČSÚ vydělal pracovník v zemědělství, lesnictví a rybářství v průměru 33 340 Kč hrubého. Což je téměř o 10 tisíc Kč v průměru méně, než byla průměrná mzda v České republice napříč segmenty: 43 193 Kč hrubého. Podle posledních dat je celých 45 procent pracovníků v zemědělství ve věku mezi 45 a 59 lety, 14 procentům je více než 60 let. 30 procent je ve věku mezi 30 a 44 lety, do 30 let pak pouhých 12 procent.
„Mnoho českých zemědělců poslední dva roky naštěstí zainvestovalo do moderní zemědělské techniky a technologií. To jim umožňuje zefektivňovat procesy a vystačí si často i s menším množstvím pracovníků. Jejich nábor není navíc snadný. Zemědělství není pro ně atraktivní obor, mzdové ohodnocení také často není žádná sláva. Naštěstí zde stále více pomáhají nové moderní zemědělské stroje a technologie. Bez nich by to měli zemědělci v dnešní době a budoucnu velice těžké“, říká Jakub Hurta, obchodní ředitel společnosti Agromex.
Moderní zemědělské stroje, které používají pokročilý hardware a software, dokáží například osít, ošetřit či sklidit pole výrazně rychleji a efektivněji než stroje starších typů. A také sloučit chytře více pracovních operací. Umožňují také dálkové propojení stroje s pracovištěm obsluhy a kanceláří.
„Lze tak navíc lépe plánovat a rozdělovat práci. Tím se zvyšuje celková efektivita zemědělské výroby a minimalizují se náklady. A to i ty personální,“ dodává Jakub Hurta z Agromex.
V českém zemědělství pracuje okolo 98 000 lidí. Ještě před pětadvaceti lety však v oboru pracoval téměř dvojnásobek. Zemědělské podniky proto vedle moderních technologií musí zachraňovat také pracovníci ze zahraničí.
„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...
Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...
Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...
Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...
Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...
Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...
Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...
Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...
Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...
Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...
Dosavadní verze stavebního zákona často vedla ke zbytečně dlouhým...
A její ředitel, Michal Vacek říká, že: „Nástup...
Zástupce stavební firmy, obchodní ředitel společnosti Subterra, Jiří...
A její ředitel, Michal Vacek říká: „Na základě...
Předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský k...
Téměř dva roky trvající pokles poptávky je u...
V případě Prahy se pro první pololetí čeká,...
Ceny rezidenčních nemovitostí se v průběhu roku opět...
„Pro zachování kvalitní výstavby, investic do nových technologií...
A Miroslav Zetek, člen představenstva pro řízení obchodu...
Údaje vycházejí ze Studie developerských společností H1/2024 zpracované...
Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...
Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...
Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...
Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...
Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...
„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...
V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...
V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...
„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....