Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny9. 2. 2024 07:22

Tři názory šéfů firem na přijetí eura

Podnikatelé jsou vesměs pro euro

Co si myslí o přijetí eura šéfové firem v ČR? Přinášíme názory tří z nich, kteří odpovídají na otázky, zda jsou pro či proti přijetí eura a v čem konkrétně by tento krok ovlivnil fungování firmy.

Petr Jarkovský autor

Foto: Shutterstock.com Koruny nebo eura??? Foto: Shutterstock.com

Jste pro nebo proti přijetí eura v ČR? Kde konkrétně by to vaší firmě nejvíce pomohlo či naopak?

Jako generální ředitelka české pobočky nadnárodní společnosti, která působí po celém světě, jsem jednoznačně pro přijetí evropské měny v ČR. A jsem toho názoru, že ještě důležitější, než ekonomický vliv je politický rozměr tohoto rozhodnutí. To by totiž znamenalo ještě pevnější ukotvení České republiky v evropských strukturách. Tento krok považuji, v dnešní rozkolísané době, rozhodně za dobrý.
Naše společnost nakupuje zboží v eurech, takže by nám odpadly často náročné činnosti spojené se zajišťováním kurzového rizika. Nicméně již dnes značná část našich prodejů českým firmám je realizována v eurech, a to i bez přijetí eura v ČR.

Milada Skutilová, generální ředitelka Kärcher Česká republika

Z pohledu naší společnosti, která se věnuje vývoji, výrobě a prodeji oblečení a módních doplňků ve 30 evropských zemích, jsme určitě pro přijetí eura. Bylo by samozřejmě výrazně snazší fungovat v celém systému nákupu vstupů, výroby, dopravě, distribuci a prodejích obchodním partnerům v této měně. Uspořila by se nutná účetní administrativa a předcházeli bychom také měnovým ztrátám. Jelikož naše výrobky prodáváme napříč Evropou, byla by i lehčí správa v oblasti cenotvorby.
Aktuálně držíme měny na 30 účtech a v různých bankách, což je administrativně a celkově dost nekomfortní. Myslím, že i pro naše mezinárodní partnery by to byla výrazná úleva.
V neposlední řadě je pro firmu výhodné půjčovat si peníze v eurech, jelikož jsou daleko levnější. I zde by opět odpadla administrativa navíc. Přijetí eura sice není pro naši firmu hlavní prioritou, ale rozhodně by tento krok zjednodušil náš provoz a zlepšil efektivitu a profitabilitu firmy.

Martin Kůs, zakladatel a spolumajitel české módní značky Vuch

Pro přijetí eura jsem, a to hned z několika důvodů, které vnímám jako trvalé výhody nejen pro firmy, ale také pro jednotlivce. Za tu nejdůležitější výhodu považuji odstranění kurzového rizika, které by zavedením jednotné měny zmizelo. Další přínos vidím zejména v poklesu úrokových sazeb, a s tím souvisejícím zvýhodnění úvěrů, které zaznamenaly státy, v nichž už bylo euro zavedeno. Také bych rád zmínil i bankovní platební procesy, se kterými se nyní musejí potýkat firmy obchodující v zahraniční měně, a po zavedení eura by se nejen zjednodušil platební styk, ale také účetnictví těchto firem.
Tuto problematiku vnímáme již mnoho let, avšak nyní intenzivněji od okamžiku, kdy došlo před třemi lety k navýšení sazeb u úvěrů, které jsou poskytovány firmám v českých korunách.

Ruslan Skopal, spolumajitel největšího e-shopu s pánským spodním prádlem Trenýrkárna.cz a zároveň vlastních značek Styx a Nedeto

Ne všichni podnikatelé jsou pro, ale z pohledu především exportního byznysu výhody eura převyšují případné nedostatky a rizika.

Články autora Petr Jarkovský

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Názory

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Názory
Geopolitika opět v centru pozornosti

Trhy jinými slovy věří, že další eskalace do...

A právě podpora Ukrajiny ze strany Spojených států...