Čtvrtek 9. května 2024
ikona hodiny1. 4. 2024 21:44

Kovář dnes není chlap s kladivem v ruce

Zlínská Kovárna VIVA se specializuje na zápustkové kování z oceli a její výrobky lze najít v osobních i nákladních automobilech, manipulační technice nebo hydraulických motorech. Firma s více než 400 zaměstnanci a tržbami přes 2,2 miliardy korun spadá do skupiny Třinecké železárny Moravia Steel a v jejím rámci je členem HK ČR. S čím se společnost momentálně potýká a kam směřuje? I na to odpovídá její výkonný ředitel a předseda představenstva František Červenka.

Martin Brychta autor

HK ČR

Miroslav Diro Miroslav Diro spoluautor

HK ČR

Foto: Kovárna VIVA Foto: Kovárna VIVA

Podnikatelé musejí v poslední době čelit vysokým cenám za energii. Hospodářské komoře se povedlo vyjednat plošné snížení poplatků za regulovanou část elektřiny a plynu. Jak moc to vašemu podniku pomohlo?

Pozitivně vnímáme aktivitu Hospodářské komory a Svazu průmyslu při vyjednávání o plošném snížení poplatků za regulovanou část elektřiny a plynu. Dopad snížení přinesl pokles o zhruba deset procent z celkové navýšené částky. Velmi také oceňujeme, že pro Hospodářskou komoru jsou ceny energií včetně složek distribuce tématem i nadále, protože tato oblast je zcela zásadní pro budoucí konkurenceschopnost české ekonomiky.

Stejně jako ostatní podniky se i vaše firma potýká s nedostatkem pracovníků. Jakým způsobem se snažíte lákat nové zaměstnance?

Oblast náboru zahrnuje soubor několika aktivit. Základem je udržet stávající pracovníky. Zde se zaměřujeme na zlepšení firemní kultury a na splnění požadavků našich pracovníků. Z hlediska získávání nováčků kombinujeme několik metod. Ať už jsou to náborové kampaně na sociálních sítích, reklama v rádiu, billboardy, nebo aktivní spolupráce se školami či doporučení stávajících zaměstnanců. Těžiště zapracování nových lidí ale vzhledem k absenci technických oborů se zaměřením na kovárenství zůstává na naší firmě.

Zmínil jste spolupráci se školami, mladé lidi příliš nepřitahuje studium na technických středních a vysokých školách. Co byste jim vzkázal, abyste je namotivoval k výběru oborů potřebných pro průmysl?

Naší snahou je představit jim kovárenství jako atraktivní obor budoucnosti. Abychom je přesvědčili, snažíme se spolupracovat se školami na všech úrovních a ukázat jim, že kovář dnes není statný chlap s kladivem v ruce, ale operátor moderní, plně automatizované linky. Proto pro základní a střední školy pořádáme den otevřených dveří, žákům středních škol poskytujeme praxi a stipendia. Studentům Univerzity Tomáše Bati v rámci projektu Nadaní studenti poskytujeme stáže a rovněž spolupracujeme při bakalářských a diplomových pracích. Každoročně pořádáme také den otevřených dveří pro rodinné příslušníky zaměstnanců naší firmy. Účastníme se burzy práce a workshopů v rámci odborných akcí na univerzitě.

Vaše kovárna patří k nejmodernějším provozům ve střední Evropě, využíváte například roboty nebo simulační software umožňující optimalizaci výroby. Jak plánujete v modernizaci pokračovat?

Konkurenční prostředí v kovárenství je velmi silné, a to nás nutí zvyšovat produktivitu s využitím automatizace a robotizace. Postupně také modernizujeme všechny linky, v současné době máme v provozu třicet osm robotů. V budoucnu očekáváme nedostatek pracovníků a modernizace s využitím robotů a automatizace může být motivací pro nové pracovníky.

V regionu dlouhodobě podporujete různé instituce a projekty z kultury či umění. Co vás motivuje k těmto aktivitám?

Jsme firma stoprocentně vlastněná českým kapitálem, cítíme proto vztah k regionu, ve kterém podnikáme. V rámci společenské odpovědnosti každoročně podporujeme na Zlínsku oblasti kultury, sociálních služeb, školství a sportu, a tím se snažíme budovat povědomí o naší firmě. Je to také cesta, jak vzbudit zájem právě u potenciálních zaměstnanců.

Navazujete na tradici kovárny firmy Baťa, která vznikla už v roce 1932. Cítíte pořád baťovskou tradici v regionu?

Mají Valaši podnikání v krvi? Kovárna VIVA na tyto tradice navazuje hned v několika oblastech. V řízení využíváme vlastní systém a snažíme se v modifikované podobě začlenit i baťovské principy. Firma se nachází v původních budovách baťových závodů a v kombinaci s moderními kovacími linkami to umocňuje tvůrčí atmosféru se stále přítomným baťovským duchem.

Foto: Kovárna VIVA Foto: Kovárna VIVA

Články autora Martin Brychta

Nejnovější články

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Nejnovější Komora.cz

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Pohled z praxe
Studenty láká na spojení teorie s praxí

O vaše absolventy je na trhu práce velký zájem....

Vaše škola spolupracuje také s regionálními zaměstnavateli, například s místním...

K výuce využíváte řadu technologií, máte také železniční trenažer....

Analýzy
Část firem benefity omezila nebo zrušila

Poskytování benefitů mimo mzdu omezily nejčastěji podniky menších...

Tyto kategorie benefitů, kam spadají například preventivní vyšetření,...