Neděle 19. května 2024
ikona hodiny6. 5. 2022 09:31

Projektanti letos očekávají růst trhu o 3,5 %

Projektanti projektující pozemní stavby očekávají vyšší růst trhu. V současné chvíli mají projektové společnosti využity kapacity na 95%. Tržby projektovým společnostem porostou o 4,9 %. Tržby porostou více v pozemní projekci. Téměř polovina dotázaných neočekává změnu ziskovosti svých zakázek. Projektové společnosti mají v současné chvíli nasmlouvané zakázky na 9 měsíců dopředu. Vyplývá to ze Studie projektových společností H1/2022 zpracované analytickou společností CEEC Research.

Lucie Kosinová autor

CEEC Research

Foto: Shutterstock.com Projektanti s mírným optimismem Foto: Shutterstock.com

Pro letošní rok očekávají projektové společnosti vývoj trhu projektových prací ve výši 3,5 %. Pro rok 2023 počítají projektové společnosti s dalším růstem trhu, a to ve výši 2,9 %. „Ve veřejném sektoru očekávám mírný růst, vzhledem ke slibovaným rozpočtům největších investorských organizací (ŘSD, SŽ) na přípravu staveb. Zároveň však očekávám větší pokles v soukromém sektoru, kde se musí projevit očekávání ekonomické krize v souvislosti s válkou na Ukrajině.“ komentuje možné scénáře vývoje Lukáš Hruboň, MBA, obchodní ředitel společnosti VALBEK-EU.

Projektanti projektující převážně pozemní stavby očekávají v roce 2022 růst trhu o 3,8 % a v roce 2023 o dalších 3,4 %. Proti tomu projektanti projektující převážně inženýrské stavby očekávají růst trhu o 3,1 % v letošním roce a také o dalších 2,0 % v roce následujícím. „V roce 2022 očekáváme spíše stagnaci nebo již mírný pokles na projekčním trhu pozemních a dopravních staveb. Pokles očekáváme především v segmentu přípravy oprav a údržby, v segmentu investic očekáváme spíše stagnaci.“ uvádí Leoš Jelínek, předseda představenstva společnosti PRODIN.

V prvním pololetí roku 2022 jsou kapacity projektových společností vytíženy na 95 %. V následujícím půlroce očekávají projektové společnosti stejné vytížení svých kapacit, a to až na 95 %.

V letošním roce očekávají projektové společnosti růst svých tržeb až o 4,9 %. V roce 2023 očekávají projektové společnosti další růst svých tržeb, a to až o 4,1 %.

Grafika: CEEC Research Grafika: CEEC Research

Vyšší růst tržeb očekávají společnosti věnující se projekci pozemních staveb, a sice o 5,1 % v letošním roce a o dalších 5,2 % v roce 2023. Společnosti zabývající se především projekcí inženýrských staveb očekávají v letošním roce růst svých tržeb o 4,4 % a v roce následujícím o další 2,1 %. „Vzhledem k situaci na trhu je pravděpodobné, že ekonomický růst je ohrožen a míříme spíše do recese. Všude přítomná inflace a s ní spojené zpřísnění podmínek financování ze strany ČNB je a bude limitující pro řadu soukromých investorů. Výhledově to může zasáhnout i strukturu projektových prací s větším fokusem na bytovou a developerskou výstavbu. Projekty se chystají ale průběžně, i na několik let dopředu. Celkově v tomto roce předpokládám stabilitu poptávky po projektových pracích, a to jak v rezidentní, tak nerezidentní výstavbě. Převis poptávky po bydlení i s určitou odloženou setrvačností by měl zajistit dostatečnou vytíženost projekčních kanceláří.“ vysvětluje možné dopady situace Peter Markovič, CEO společností Xella CZ a Xella Slovensko.

Téměř polovina dotázaných neplánuje změnu ziskovosti (marží) u svých zakázek v letošním roce (47 %). Nárůst marží plánuje 29 % dotázaných společností, a naopak pokles ziskovosti má v plánu 24 % dotázaných společností.

Projektové společnosti mají v současné chvíli nasmlouvané zakázky na 9 měsíců dopředu. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je to pro 57 % dotázaných společností stejně dlouhá doba. Pro 32 % dotázaných se naopak jedná o nárůst této doby a pro 11 % projektových společností se jedná o pokles této doby.

Nejnovější články

Cestovní ruch
Show nejen pro šotouše

Letošního ročníku Festivalu, který proběhne pod záštitou místopředsedy...

Kromě krásných parních lokomotiv z tuzemska i ze...

V pátek 13. září 2024 po obědě bude...

Kromě vystavených lokomotiv budou rovněž představeny vozy s...

Cestovní ruch
Inspirace pro svatbu na zámku Nelahozeves

Co zámek nabídne? Dopoledne od 10 hodin je...

V roce 2022 se v ČR uskutečnilo na padesát pět...

Zámek Nelahozeves má konkurenční výhodu v relativní blízkosti Prahy...

Akce Inspirace ke svatbě na zámku se samozřejmě...

Analýzy
Kyberzločinci zneužívají nové zranitelnosti o 43 % rychleji

Společnost Fortinet, světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti...

Útoky začaly v průměru 4,76 dní poté, co...

Útoky se týkaly méně než 9 % všech...

Botnety prokázaly neuvěřitelnou odolnost – v průměru trvalo...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Kyberzločinci zneužívají nové zranitelnosti o 43 % rychleji

Společnost Fortinet, světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti...

Útoky začaly v průměru 4,76 dní poté, co...

Útoky se týkaly méně než 9 % všech...

Botnety prokázaly neuvěřitelnou odolnost – v průměru trvalo...

Analýzy
V centru Prahy je už každý šestý byt Airbnb

Ubytování AirBnB se, po covidovém útlumu, rychle vrací...

Situace je alarmující. „Po státu chceme, aby zajistil...

Rakouský parlament přijal v roce 2018 nový zákon...

Nové regulace v Německu přinášejí hostitelům povinnost registrovat...

Ještě přísněji se postavil letos v září soukromým...

Analýzy
Nejistá budoucnost českých firem

I když panuje všeobecný optimismus ohledně AI a...

Respondenti z českých firem uvádějí, že GenAI má významný...

V širším měřítku zůstává pro firmy problémem kybernetická...

Výzkum také odhaluje důležitost moderní datové infrastruktury v...