Středa 8. května 2024
ikona hodiny6. 5. 2022 09:31

Projektanti letos očekávají růst trhu o 3,5 %

Projektanti projektující pozemní stavby očekávají vyšší růst trhu. V současné chvíli mají projektové společnosti využity kapacity na 95%. Tržby projektovým společnostem porostou o 4,9 %. Tržby porostou více v pozemní projekci. Téměř polovina dotázaných neočekává změnu ziskovosti svých zakázek. Projektové společnosti mají v současné chvíli nasmlouvané zakázky na 9 měsíců dopředu. Vyplývá to ze Studie projektových společností H1/2022 zpracované analytickou společností CEEC Research.

Lucie Kosinová autor

CEEC Research

Foto: Shutterstock.com Projektanti s mírným optimismem Foto: Shutterstock.com

Pro letošní rok očekávají projektové společnosti vývoj trhu projektových prací ve výši 3,5 %. Pro rok 2023 počítají projektové společnosti s dalším růstem trhu, a to ve výši 2,9 %. „Ve veřejném sektoru očekávám mírný růst, vzhledem ke slibovaným rozpočtům největších investorských organizací (ŘSD, SŽ) na přípravu staveb. Zároveň však očekávám větší pokles v soukromém sektoru, kde se musí projevit očekávání ekonomické krize v souvislosti s válkou na Ukrajině.“ komentuje možné scénáře vývoje Lukáš Hruboň, MBA, obchodní ředitel společnosti VALBEK-EU.

Projektanti projektující převážně pozemní stavby očekávají v roce 2022 růst trhu o 3,8 % a v roce 2023 o dalších 3,4 %. Proti tomu projektanti projektující převážně inženýrské stavby očekávají růst trhu o 3,1 % v letošním roce a také o dalších 2,0 % v roce následujícím. „V roce 2022 očekáváme spíše stagnaci nebo již mírný pokles na projekčním trhu pozemních a dopravních staveb. Pokles očekáváme především v segmentu přípravy oprav a údržby, v segmentu investic očekáváme spíše stagnaci.“ uvádí Leoš Jelínek, předseda představenstva společnosti PRODIN.

V prvním pololetí roku 2022 jsou kapacity projektových společností vytíženy na 95 %. V následujícím půlroce očekávají projektové společnosti stejné vytížení svých kapacit, a to až na 95 %.

V letošním roce očekávají projektové společnosti růst svých tržeb až o 4,9 %. V roce 2023 očekávají projektové společnosti další růst svých tržeb, a to až o 4,1 %.

Grafika: CEEC Research Grafika: CEEC Research

Vyšší růst tržeb očekávají společnosti věnující se projekci pozemních staveb, a sice o 5,1 % v letošním roce a o dalších 5,2 % v roce 2023. Společnosti zabývající se především projekcí inženýrských staveb očekávají v letošním roce růst svých tržeb o 4,4 % a v roce následujícím o další 2,1 %. „Vzhledem k situaci na trhu je pravděpodobné, že ekonomický růst je ohrožen a míříme spíše do recese. Všude přítomná inflace a s ní spojené zpřísnění podmínek financování ze strany ČNB je a bude limitující pro řadu soukromých investorů. Výhledově to může zasáhnout i strukturu projektových prací s větším fokusem na bytovou a developerskou výstavbu. Projekty se chystají ale průběžně, i na několik let dopředu. Celkově v tomto roce předpokládám stabilitu poptávky po projektových pracích, a to jak v rezidentní, tak nerezidentní výstavbě. Převis poptávky po bydlení i s určitou odloženou setrvačností by měl zajistit dostatečnou vytíženost projekčních kanceláří.“ vysvětluje možné dopady situace Peter Markovič, CEO společností Xella CZ a Xella Slovensko.

Téměř polovina dotázaných neplánuje změnu ziskovosti (marží) u svých zakázek v letošním roce (47 %). Nárůst marží plánuje 29 % dotázaných společností, a naopak pokles ziskovosti má v plánu 24 % dotázaných společností.

Projektové společnosti mají v současné chvíli nasmlouvané zakázky na 9 měsíců dopředu. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je to pro 57 % dotázaných společností stejně dlouhá doba. Pro 32 % dotázaných se naopak jedná o nárůst této doby a pro 11 % projektových společností se jedná o pokles této doby.

Nejnovější články

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Aktuality
Česká nábytkářská firma dobyla Paříž

„Účast na veletrhu byla pro firmu RIM jedinečnou...

V rámci veletrhu značka RIM prezentovala nejen své...

Workspace Expo v Paříži je mezinárodní veletrh zaměřený...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Část firem benefity omezila nebo zrušila

Poskytování benefitů mimo mzdu omezily nejčastěji podniky menších...

Tyto kategorie benefitů, kam spadají například preventivní vyšetření,...

Analýzy
Důležité jsou vztahy na pracovišti a firemní kultura

„Podle našich dat jdou očekávání zaměstnanců v pomyslné...

Důležitost firemní kultury je pro image firmy a...

Inovativní firmy se snaží vytvářet inspirativní pracovní prostředí....

Z oblasti benefitů již zaměstnancům nestačí běžná multisportkarta,...

Stejně tak je, zejména pro mladší generaci, dnes...

„Atmoskop.cz poskytuje lidem mimo jiné také takzvaný Company...

Analýzy
Výrazná změna v chování hostů

Jak vypadal cestovní ruch v Česku na začátku...

Začátek roku znamenal úbytek českých hostů, ovšem stále...

Data se pochopitelně velmi liší pro jednotlivé kraje....

Velkým tématem byly v posledních letech platby kartou...

Dalším globálním trendem je využívání aplikací a velkých...

HotelTime PMS a další systémy jsou aktuálně používány...