Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny11. 7. 2020 09:22

Kunovice: výrobu malých letadel převzala CAG

Výrobu lehkých sportovních letadel v Kunovicích na Uherskohradišťsku převzala od firmy Czech Sport Aircraft, která je od června v insolvenci, společnost Czech Aircraft Group (CAG). Přešli pod ni také zaměstnanci podniku. CAG chystá rozšíření portfolia a světovou expanzi značky, sdělili zástupci firmy v tiskové zprávě.

ČTK autor

Petr Manuel Ulrych spoluautor

moderátor a novinář, expert na cestovní ruch, ředitel mediální divize agentury COT group

Foto: archiv AeroPrague CAG se zabývá výrobou malých sportovních letadel Foto: archiv AeroPrague

Kontrolu nad výrobou podniku podle nich získala CAG už loni, konstrukční tým převzala letos. Společnost také získala certifikát pro vývojové organizace od Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA). „Stali jsme se tak naprosto plnohodnotným leteckým výrobcem, který disponuje vším potřebným včetně vývojového centra, jenž dokáže zabezpečit letovou způsobilost všech dosud vyrobených letadel, technickou podporu v provozu a samozřejmě dodávky náhradních dílů,“ uvedl jednatel CAG Peter Kalás.

Firma podle něj usiluje o rozšíření portfolia produkce a služeb včetně výcviku civilních pilotů. To si podle společnosti vyžádá vývoj nových typů letadel, simulátorů a služeb v oblasti monitorování provozu, údržby a stavu letadel. Podnik proto připravuje investice do vývoje, inovací a modernizace výroby i rozšíření sítě zahraničních zastoupení. Všechny současné i budoucí modely letadel hodlá uvádět na trh pod jednotnou značkou Cruiser Aircraft.

Firma Czech Sport Aircraft na sebe podala koncem června insolvenční návrh. Věřitelům dluží 62,6 milionu korun, což převyšuje její celkovou hodnotu. Soudu proto navrhla vyhlášení konkurzu. Z insolvenčního rejstříku vyplývá, že Krajský soud v Brně už návrh na zahájení řízení schválil. Nejvíc peněz, téměř 53,8 milionu korun, dluží Czech Sport Aircraft společnosti Investfinance Slovakia.

Společnost Czech Sport Aircraft se v minulých letech s partnerskou firmou Cruiser Aircraft soustředila na expanzi na zámořském trhu, kam od roku 2015 dodávala desítky lehkých sportovních letadel. Kunovická firma sázela především na generační obměnu stárnoucích letadel v zámoří sloužících pro rekreační létání i pro základní letecký výcvik, uvedl minulý týden deník E15. Z posledních dostupných hospodářských výsledků ve Sbírce listin vyplývá, že v roce 2017 prodělala 28 milionů korun při tržbách přes 140 milionů korun.

Společnost Czech Sport Aircraft vznikla v roce 2008. Dosud v Kunovicích vyrobila přes 670 letadel, uvádí na svém webu. V areálu někdejšího závodu Let Kunovice firma vyrábí dvoumístná letadla SportCruiser a PS-28 Cruiser. Podle návrhu na zahájení insolvenčního řízení má Czech Sport Aircraft dva zaměstnance. Dalších 14 lidí pro podnik pracovalo na dohodu o provedení práce, činný byl ale jen jeden z nich.

Články autora ČTK

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...