Úterý 23. dubna 2024
ikona hodiny3. 8. 2020 11:20

Nálada v průmyslu se zlepšuje

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru vykazují nadále zhoršení, byť méně výrazné než v červnu. Index PMI stoupl v červenci na 47 bodů z červnových 44,9 bodu. Index je tak nejvýš za posledních 16 měsíců, informovala dnes společnost IHS Markit. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená zlepšení sektoru.

ČTK autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Za růstem indexu je především první zvýšení výroby od listopadu 2018, upozornila IHS Markit. Tempo růstu však bylo jen mírné. Firmy růst obecně přičítaly stabilizaci zákaznické poptávky a obnovenému provozu, zejména v automobilovém sektoru.

„Český výrobní PMI v červenci pokračoval po vzestupné dráze, i přestože registroval další pokles výkonu. Příjem nových zakázek nadále tížily náročné podmínky v poptávce. Zaměstnanost v červenci opět klesla napříč celým sektorem vzhledem k tomu, že firmy neprodlužovaly smlouvy a propouštěly nadbytečné síly. Tempo poklesu bylo nicméně nejpomalejší od února,“ uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

Výrobci se v červenci snažili omezit výdaje snižováním nákupů i personálních výdajů, zatímco ceny dodavatelů vzrostly. Firmy ovšem také snižovaly ceny svých výrobků, aby získaly nové zakázky.

„Situace v průmyslu se začíná stabilizovat, avšak k dřívějšímu normálu má ještě hodně daleko. Výsledek PMI ovlivňuje především přesvědčení firem, že bude líp, nicméně nové zakázky zatím toto očekávání nepodporují,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové by se nálada v průmyslu měla dále lepšit: „Index by se tak mohl v nejbližším období podívat přes padesátibodovou hranici, stejně jako tomu je u ostatních zemí regionu i eurozóny.“

Výroba roste, pracovní trh je rozkolísaný

Aktivitu vykazuje i zpracovatelský sektor eurozóny – v červenci se poprvé od začátku loňského roku vrátil k růstu, neboť po dalším uvolnění protikoronavirových restrikcí se začala zotavovat poptávka. Aktivita v průmyslu se dál zlepšila i v Británii, kde výroba rostla nejrychleji za tři roky. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila organizace IHS Markit.

Index nákupních manažerů (PMI) pro zpracovatelský sektor eurozóny vzrostl v červenci na 51,8 z červnových 47,4 bodu. Poprvé od loňského ledna se tak dostal nad hranici 50 bodů. Index výroby vystoupil na 55,3 bodu, a je tak nejvýše od dubna 2018. Předchozí měsíc činil 48,9 bodu. Ukazatele výhledu dalšího vývoje jsou sice obecně pozitivnější, analytici jsou však znepokojeni tím, že továrny stále snižují počet zaměstnanců. Index zaměstnanosti se z rekordního minima zvýšil jen málo, a to o 1,6 bodu na 42,9 bodu. Pro Británii index PMI vzrostl v červenci na 53,3 z červnových 50,1 bodu. Index výroby se pak zvýšil na 59,3 bodu, nejvíce od listopadu 2017. Poprvé za pět měsíců se zvýšily i zakázky, optimismus mezi firmami je tak nejvyšší za dva roky, uvedla agentura Reuters. Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí klesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o rekordních 12,1 procenta. Meziročně se však propadla o 15 procent.

Čína rekordní

Mírné oživení zažívá také Asie. Například aktivita čínského průmyslu v červenci znatelně zrychlila, když její index vykázal nejvýraznější vzestup za téměř deset let. Ukázaly to dnes údaje, které zveřejnily soukromé společnosti Caixin a Markit. Po koronavirové krizi se dál zlepšuje domácí poptávka, vývozní zakázky a vývoj zaměstnanosti ale zůstávají slabší. Čína je zemí, kde se nový koronavirus na konci loňského roku objevil a odkud se pak začal šířit do zbytku světa. Index nákupních manažerů (PMI) na základě průzkumu Caixin/Markit vzrostl na 52,8 z červnové hodnoty 51,2 bodu. Je to třetí měsíc růstu za sebou a zároveň nejvýraznější nárůst od ledna 2011.

Výsledek překonal odhady analytiků v anketě agentury Reuters, kteří čekali vzestup indexu na 51,3 bodu. „Zlepšila se nabídka i poptávka, relevantní indikátory si udržely silnou dynamiku,“ poznamenal hlavní ekonom společnosti Caixin Insight Group Wang Če. „Dál ale musíme brát zřetel na slabší zaměstnanost a zahraniční poptávku,“ dodal.

Obecně příznivé výsledky průzkumu soukromých organizací v zásadě potvrzují oficiální státní průzkum, který byl zveřejněn v pátek. Podle něj se čínský index nákupních manažerů za červenec nečekaně zvýšil na 51,1 z červnové hodnoty 50,9 bodu, zatímco analytici čekali pokles indexu, i když na hodnotu stále ještě nad 50 body, tedy v pásmu expanze. Průzkum Caixin/Markit zohledňuje situaci v menších a středně velkých firmách. Naproti tomu oficiální index PMI k výsledku dochází na základě průzkumu ve velkých podnicích a firmách ve státním vlastnictví. Caixin je tak považován za spolehlivější odraz skutečné situace v průmyslu.

 

Články autora ČTK

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Ceny bytů poletí vzhůru, říkají developeři

A její ředitel, Michal Vacek říká: „Na základě...

Předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský k...

Téměř dva roky trvající pokles poptávky je u...

V případě Prahy se pro první pololetí čeká,...

Ceny rezidenčních nemovitostí se v průběhu roku opět...

„Pro zachování kvalitní výstavby, investic do nových technologií...

A Miroslav Zetek, člen představenstva pro řízení obchodu...

Údaje vycházejí ze Studie developerských společností H1/2024 zpracované...

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...