sobota 7. září 2024
ikona hodiny 6. 8. 2020 09:09

Produkce ryb loni klesla, očekává se další snižování

K Vánocům vzhlížejí rybáři s obavami

Produkce ryb v Česku loni meziročně klesla o 3,5 % na 20 986 tun. Poprvé za poslední tři roky tak byla pod 21 000 tunami. Podle ředitele Rybářského sdružení ČR Michala Kratochvíla se letos očekává prohloubení propadu, mimo jiné kvůli suchému jaru. Předloňská produkce byla rekordní.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Podle ředitele budou informace o letošní produkci jasnější až v říjnu nebo v listopadu. „Konečná čísla budou známa na jaře příštího roku. Na očekávaném propadu produkce má nejzásadnější vliv nedostatek vody v krajině, potažmo v rybnících. Jaro tohoto roku bylo opravdu z hlediska vody kritické. Možná nejhorší za několik desítek let. Plno rybníků bylo bez vody nebo voda v nich byla pouze z 30 až 50 %,“ uvedl Kratochvíl.

Méně vody pak podle něj znamená ale také méně nasazených ryb a nižší přírůstky. „O trochu lepší situace byla na větších rybnících, napájených většími toky či stokami. Kritická až katastrofální byla ale na tzv. nebeských rybnících. Plno rybníků tak nemohlo být na jaře ani nasazeno nebo bylo nasazeno nižší obsádkou, než je běžné,“ dodal.

Vody pak bylo díky srážkám od května více, ale ne všude. Promeškaný začátek vegetační sezony ale podle něj již ryby nedoženou a chladnější počasí posledních měsíců bude mít negativní dopady na přírůstky, protože ryba podle něj přijímá v chladnějším prostředí méně potravy. Druhové složení ryb podle něj bude podobné jako v jiných letech, i když ubývá například síhů, kteří jsou citlivější ke změnám klimatu.

Rybáři se před Velikonocemi obávaly sníženého odbytu. Každoročně vyváželi před svátky do zahraničí stovky tun ryb, mezi březnem a dubnem jde zhruba o 1 600 tun. Letos byla je ale poptávka kvůli pandemii a vládním nařízením výrazně nižší, byly zavřené jsou restaurace, hotely nebo catering, na hraničních přechodech pak byly čekací lhůty. Kvůli uzavření pultového prodeje klesl také zájem v českých supermarketech. „Nyní se přes léto situace s odbytem ryb mírně zlepšila, nicméně vzhlížíme s obavami k Vánocům 2020 a pokračujícím problémům s nemocí covid-19,“ uzavřel Kratochvíl.

Nejvíce se u nás tradičně chová kapr, jde o 85 % tržní produkce českých rybářů. Podle údajů Českého statistického úřadu se spotřeba ryb v Česku pohybuje v posledních letech kolem 5,5 kilogramu ryb na osobu ročně. Celosvětová spotřeba je podle rybářského sdružení kolem 16 kilogramů ryb na osobu. Zhruba 40 % živých ryb se prodalo v ČR, polovina šla na vývoz, desetina se zpracovala.

Články autora ČTK

Nejnovější články

Videa & Podcasty

Nedělejme to pro čárku

Bezpečnost je základní podmínkou existence firmy i jejího...
Expertní pohled

První návrh státního rozpočtu pro rok 2025 je spíše zklamáním

Se začátkem září se do popředí mediálního zájmu...
Názory

Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení

Průmysl meziročně po sezónním očištění meziročně poklesl o...

Nejnovější Aktuality

Expertní pohled

Maloobchod opět nabírá na síle

Tržby v maloobchodě překonaly v červenci očekávání a...
Cestovní ruch

Do Česka i přes půl planety. Turisté se hrnou

Během druhého čtvrtletí letošního roku přijelo do tuzemských...

Přilákejme Američany na neotřelé zážitky

Země Visegrádské čtyřky (V4) ve spolupráci s European...