Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny6. 8. 2020 09:09

Produkce ryb loni klesla, očekává se další snižování

K Vánocům vzhlížejí rybáři s obavami

Produkce ryb v Česku loni meziročně klesla o 3,5 % na 20 986 tun. Poprvé za poslední tři roky tak byla pod 21 000 tunami. Podle ředitele Rybářského sdružení ČR Michala Kratochvíla se letos očekává prohloubení propadu, mimo jiné kvůli suchému jaru. Předloňská produkce byla rekordní.

ČTK autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Podle ředitele budou informace o letošní produkci jasnější až v říjnu nebo v listopadu. „Konečná čísla budou známa na jaře příštího roku. Na očekávaném propadu produkce má nejzásadnější vliv nedostatek vody v krajině, potažmo v rybnících. Jaro tohoto roku bylo opravdu z hlediska vody kritické. Možná nejhorší za několik desítek let. Plno rybníků bylo bez vody nebo voda v nich byla pouze z 30 až 50 %,“ uvedl Kratochvíl.

Méně vody pak podle něj znamená ale také méně nasazených ryb a nižší přírůstky. „O trochu lepší situace byla na větších rybnících, napájených většími toky či stokami. Kritická až katastrofální byla ale na tzv. nebeských rybnících. Plno rybníků tak nemohlo být na jaře ani nasazeno nebo bylo nasazeno nižší obsádkou, než je běžné,“ dodal.

Vody pak bylo díky srážkám od května více, ale ne všude. Promeškaný začátek vegetační sezony ale podle něj již ryby nedoženou a chladnější počasí posledních měsíců bude mít negativní dopady na přírůstky, protože ryba podle něj přijímá v chladnějším prostředí méně potravy. Druhové složení ryb podle něj bude podobné jako v jiných letech, i když ubývá například síhů, kteří jsou citlivější ke změnám klimatu.

Rybáři se před Velikonocemi obávaly sníženého odbytu. Každoročně vyváželi před svátky do zahraničí stovky tun ryb, mezi březnem a dubnem jde zhruba o 1 600 tun. Letos byla je ale poptávka kvůli pandemii a vládním nařízením výrazně nižší, byly zavřené jsou restaurace, hotely nebo catering, na hraničních přechodech pak byly čekací lhůty. Kvůli uzavření pultového prodeje klesl také zájem v českých supermarketech. „Nyní se přes léto situace s odbytem ryb mírně zlepšila, nicméně vzhlížíme s obavami k Vánocům 2020 a pokračujícím problémům s nemocí covid-19,“ uzavřel Kratochvíl.

Nejvíce se u nás tradičně chová kapr, jde o 85 % tržní produkce českých rybářů. Podle údajů Českého statistického úřadu se spotřeba ryb v Česku pohybuje v posledních letech kolem 5,5 kilogramu ryb na osobu ročně. Celosvětová spotřeba je podle rybářského sdružení kolem 16 kilogramů ryb na osobu. Zhruba 40 % živých ryb se prodalo v ČR, polovina šla na vývoz, desetina se zpracovala.

Články autora ČTK

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...