Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny18. 8. 2020 07:08

Sériový tisk obytných domů funguje

Sériová výroba 3D tištěných domů z betonu by v Česku mohla začít do tří až pěti let. Jejich cena by se měla pohybovat od 3,5 do čtyř milionů korun. Při představení prototypu prvního 3D tištěného domu s názvem Prvok to řekl autor projektu Michal Trpák. Dům bude pro veřejnost na Střeleckém ostrově v Praze k dispozici do konce srpna.

ČTK autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

„Co se týče rozšíření výroby, my můžeme začít hned. Pokud jde o sériovou výrobu, jakkoliv ten výraz nemám rád, tak očekáváme, že do tří až pěti let tady budou další stavební firmy, které začnou domy tisknout,“ uvedl Trpák.

Náklady na vystavený prototyp se podle něj pohybují v řádu desítek milionů korun. „Proti sériově vyrobenému domu je tady potřeba započítat náklady na výzkum a vývoj. Navíc je vybaven luxusními výrobky od renomovaných firem. Očekáváme, že cena, za kterou by se ten dům mohl v nějaké základní výbavě vyrábět, bude 3,5 až čtyři miliony korun,“ doplnil Trpák.

Prvok má tři místnosti a celkovou rozlohu 43 metrů čtverečních. Jde o koupelnu s toaletou, obývací pokoj s kuchyní a ložnici. Stavba pro dvojčlennou rodinu je ukotvená na pontonu. Tištěný dům je podle Trpáka vhodný do přírody, města nebo na vodu. „Tištěné domky se ve srovnání s klasickými stavbami mohou dostat až na polovinu nákladů a vznikají i sedmkrát rychleji,“ uvedl dále Trpák. Podle něj je dům současně navržen tak, aby v jakémkoliv prostředí vydržel minimálně sto let. „Do budoucna budou moci majitelé stavbu na vrcholu životnosti rozdrtit a stejným materiálem ji vytisknout znova,“ podotkl autor projektu.

Prototyp byl vyroben v Českých Budějovicích. Hrubá stavba byla hotová za 48 hodin, další zhruba dva měsíce trvaly práce na vybavení interiéru. Vytisklo ho robotické rameno z dílny Trpákovy iniciativy Scoolpt, jímž protékal speciální materiál přímo na místo určení. Směs betonu pro tisk je obohacena o nano-polypropylenová vlákna, plastifikátory, které podle Trpáka zlepšují plasticitu a umožňují lépe vytvářet organické tvary, a o urychlovač tuhnutí.

Přesun domu o hmotnosti 30 tun a délce přes 13 metrů podle Trpáka trval deset hodin. Nejprve byl rozdělen na tři části a na speciálním návěsu dopraven do přístavu v pražských Holešovicích. Následně se přes tři plavební komory dostal na místo určení.

Články autora ČTK

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...