Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny26. 8. 2020 16:34

Přijdou sdílené kanceláře?

Zájem o pronájem moderních kancelářských prostor v Brně se v letošním prvním pololetí snížil meziročně o 22 %, ve srovnání s druhou polovinou loňského roku jde dokonce o pokles o 60 %. Míra neobsazenosti ale zůstala na obdobné úrovni jako v roce 2019, tedy na 9,5 %. Vyplývá to z analýzy společnosti Colliers, která regionální trh s kancelářskými nemovitostmi sleduje.

ČTK autor

Petr Karban Petr Karban spoluautor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Avast Centrum Brno Foto: Shutterstock.com

„Moderní kancelářské prostory v Brně dosáhly na konci první poloviny roku 2020 přibližně 634 000 čtverečních metrů. Z hlediska velikosti je místní kancelářský trh nyní větší než některé polské regionální kancelářské trhy jako Poznaň, Katovice a Lodž,“ uvedl odborník na průzkum trhu Josef Stanko.

Jedním z důvodů poklesu je podle odborníků pandemie koronaviru, kvůli níž velká část lidí, kteří obvykle v kanceláři pracují, musela dlouhé týdny pracovat z domova. Firmy jsou proto s uzavíráním nájemních smluv opatrné a vyčkávají, jak se situace bude dál vyvíjet.

„Vývoj na trhu s kancelářemi je dlouhodobější, smlouvy se uzavírají obvykle minimálně na pět let, proto bude změna postupná. Rozhodně se ale nestane, že by firmy kanceláře definitivně opustily. Z našeho průzkumu víme, že hodně firem by rádo vrátilo zaměstnance do kanceláří, protože dlouhodobá práce z domova pro ně není efektivní. Liší se to samozřejmě v různých oborech, ale zejména v oborech, které souvisí s obchodem nebo s inovacemi, je setkávání se s lidmi na pracovišti nezbytné,“ řekla Jana Vlková z Colliers.

Kanceláře v Brně

Za letošní první pololetí byl v Brně dokončen projekt rekonstrukce Šumavské věže B o celkové rozloze 10 600 čtverečních metrů, který byl zcela pronajat. Nejvyšší dosažené nájemné zůstalo v první polovině roku 2020 na úrovni 15 až 16 eur na čtvereční metr za měsíc, tedy 394 až 420 korun. V letošním roce by mělo být v Brně dokončeno dalších 42 000 čtverečních metrů moderních kancelářských ploch, což je jeden z největších přírůstků za poslední roky.

Průzkum mezi zaměstnanci také ukázal, že řada lidí nemá zájem o trvalou práci z domova, tuto možnost by využila například dva nebo tři dny v týdnu, po zbylé dny do kanceláře chodit chtějí.

„Kanceláře zůstanou důležitou součástí práce, pravděpodobně se ale změní jejich funkce. Klientům radíme zatím se kancelářských prostor nezbavovat a znovu nastavit nemovitostní strategii firmy,“ dodala Vlková.

To potvrzuje i Michaela Klesnarová, obchodní ředitelka skupiny Atalian CZ, která je českou jedničkou na poli integrovaného facility managementu: „Poptávka už tak vysoká není, proto jsme spustili vlastní průzkum, abychom zjistili, jak bude vypadat doba postcovidová. Vrátí se lidé do kanceláří, nebo ne? V jakém počtu? Jak se změní jejich požadavky? Bude pohled na sdílení prostoru jiný? Osobně se domnívám, že kanceláře se nevyprázdní, ale budou užívány jinak, sdíleny třeba i více firmami, v podobném režimu, v jakém dnes fungují coworkingová centra.“

Články autora ČTK

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...