Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny19. 1. 2021 11:21

Firmy jsou optimistické, snižování mezd není v plánu

I když se v souvislosti s koronavirovou krizí často hovořilo o snižování mezd, odměn i benefitů, ve skutečnosti v loňském roce většina zaměstnavatelů k žádným změnám nepřistoupila. Dle průzkumu personální agentury Grafton Recruitment nezměnilo na jaře výši mezd plných 72 % zaměstnavatelů, během podzimu pak dokonce 88 %. Podobná situace panovala i v případě zaměstnaneckých benefitů. I přes pokračující nouzový stav ve většině firem nyní převládají optimistické výhledy do budoucna.

Marta Lipovská autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

„Rok 2020 byl z pohledu vedení firem ve znamení opatrnosti a obezřetnějšího rozhodování týkajícího se investic. Zejména jarní vlna pandemie proběhla s pocity nejistoty zaměstnavatelů i zaměstnanců, od září však začal postupně v řadách firem i lidí narůstat optimismus,“ komentuje výsledky průzkumu Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GI Group. O pozitivních výhledech společností dle něj svědčí mimo jiné i absence plánů týkajících se případných úprav výše mezd a zaměstnaneckých benefitů v nadcházejících měsících. Konkrétní plány týkající se této oblasti má připravené pouze necelá čtvrtina dotazovaných společností.

Ke snížení mzdy přistoupili zaměstnavatelé jen výjimečně, 12 % snižovalo mzdy v době jarní vlny pandemie a 5 % v průběhu podzimní vlny. Z dat průzkumu však vyplývá, že ve valné většině případů šlo o snižování dočasné a mzdy se u těchto zaměstnavatelů už opět pohybují na úrovni před vypuknutím pandemie. Podobně na tom byla i situace s odměnami a zaměstnaneckými benefity. Odměny se během pandemie neměnily u 70 % společností, benefity pak zůstaly stejné u tří čtvrtin firem. Snížit benefity byla nucena pětina zaměstnavatelů, 3 % z nich však již objem poskytovaných benefitů vrátila na původní úroveň. „Nejen, že si většina zaměstnavatelů dokázala udržet stejnou úroveň mezd a benefitů, ale projevila také více ohleduplnosti a férový přístup vůči svým zaměstnancům. I proto rostla loajalita zaměstnanců vůči zaměstnavatelům a jejich pracovní nasazení. Lidé aktuálně více upřednostňují stabilitu a jistotu dlouhodobého zaměstnání,“ doplňuje Martin Malo.

O průzkumu

Průzkum byl zrealizován ve dvou vlnách, a to v září a listopadu 2020. Do první fáze dotazování se zapojili respondenti ze 450 společností, do druhé potom 260 společností. Sběr dat probíhal formou dotazníkového šetření mezi klienty Grafton Recruitment i prostřednictvím LinkedIn i mezi HR profesionály působícími ve firemní sféře. Průzkum neobsahuje data státní správy.

Více než polovina firem aktuálně nečeká v nejbližších měsících žádné změny v oblasti nastavení mezd. „Změny směrem k lepšímu očekává 15 % společností, naopak negativní vývoj situace předpokládá 10 % firem,“ upřesňuje Martin Malo. Převážná většina společností také uvedla, že v budoucnu neočekává žádné změny ani v oblasti odměn, navýšení odměn očekává pouze desetina dotázaných, a to nejčastěji o méně než 10 %. Až 86 % zaměstnavatelů pak neplánuje ani žádné konkrétní změny ve výši zaměstnaneckých benefitů. O jejich snižování uvažovalo v listopadu 5 % firem, o navýšení 9 %, v obou případech šlo obvykle o změnu v rozmezí 10 % původní hodnoty. Čtyři pětiny zaměstnavatelů, kteří v listopadu plánovali zvýšení benefitů, patří do výrobního sektoru.

Články autora Marta Lipovská

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...