Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny26. 1. 2021 09:59

Česko a Polsko povolává do služby autonomní drony

Česko-polské konsorcium firem v čele se společností BizGarden připravuje projekt na využití autonomních dronů pro detekci a monitorování chemických, biologických či jaderných hrozeb a také částečnou obranu proti nim. Systém by primárně měly používat bezpečnostní složky. Projekt chce konsorcium zrealizovat během letošního a příštího roku.

ČTK autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Drony budou využívat signál z družic. Fungovat by přitom měly plně autonomně, po nastavení parametrů provozu tak do jejich činnosti už nebude zasahovat obsluha. Typickými případy jejich využití by mohly být zásahy například při požárech průmyslových zařízení, rozsáhlých haváriích nebo pro odchyt nepřátelských dronů nesoucích potenciálně nebezpečný náklad jako výbušniny nebo nebezpečné látky. Konsorcium tyto případy vybrala také pro demonstraci svého projektu.

Vývojáři nyní budou řešit hlavně technické otázky, například plně autonomní start a přistání dronu, bezpečnost jeho letu tak, aby nebyly ohroženy zasahující jednotky ani bezpečný letový provoz nad oblastí. Zabývat se budou také sběrem a přenosem dat, jejich zobrazením a vyhodnocením pro zasahující týmy v reálném čase. Na vývoji systému konsorcium spolupracuje s hasičskými sbory, armádou a dalšími bezpečnostními složkami, pro které budou systém určené.

Samotný vývoj bude podle poradce firmy BizGarden Luďka Kühra stát kolem 30 milionů korun. Na vývoj přispěje i Evropská kosmická agentura, a to téměř půl milionem eur. V budoucnu by se ovšem mohl projekt ještě dále rozšířit. Cenu systému pro zákazníky je však podle něj nyní složité odhadnout. „Pracujeme s řadou scénářů, které vyžadují rozdílné vystrojení zasahujícího dronu čidly, měřící technikou nebo aktivním obranným vybavením,“ vysvětlil Kühr. Jednotlivé obchodní modely a cenová provedení prověří i připravované demonstrace projektů. Využití autonomních dronů v oblasti bezpečnosti bude podle tvůrců primárním cílem v jejich dalším rozvoji.

Vedle BizGarden jsou součástí konsorcia české technologické firmy Gina Software a Fly4Future a státní Vojenské výzkumné ústavy v Brně a Praze. Polským partnerem konsorcia je technologická společnost Cervi Robotics.

Články autora ČTK

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...