Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny16. 3. 2021 10:02

Nový studijní MBA program má pomoci rozvoji znalostní ekonomiky

Podnikové služby se brzy zařadí mezi strategické segmenty

ABSL (Association of Business Service Leaders in the Czech Republic), organizace sdružující společnosti působící v segmentu sdílených podnikových služeb, ve spolupráci s University of New York in Prague a Hackett Institute spouští MBA program zaměřený na obor podnikových služeb. Ten má podpořit rozvoj a růst oboru podnikových služeb, který se do pěti let může stát dominantním odvětvím české ekonomiky.

Marta Lipovská autor

Foto: Shutterstock.com MBA program pro podnikové služby Foto: Shutterstock.com

„Obor se velmi dynamicky rozvíjí, stojí u zrodu inovací velkých světových firem, rozšiřuje záběr a roste. Spolu s tím však roste i potřeba rozvíjet manažery a rozšiřovat jejich kvalifikaci o nové oblasti, ať už jde o řízení lidí v digitální době, kvalitní práci daty, zavádění inovací či strategie rozvoje. Jsem přesvědčen o tom, že patřičně zaměřené manažerské vzdělávání má potenciál růst podnikových služeb dále podpořit. Program, který jsme vytvořili ve spolupráci s University of New York in Prague a Hackett Institute, otevře absolventům velmi zajímavé kariérní šance,“ vysvětluje Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL, která v ČR sdružuje centra zákaznických, podnikových a IT služeb.

Obor podnikových služeb dnes zaměstnává 120 000 lidí a patří k nejrychleji se rozvíjejícím odvětvím na českém trhu. Dle nedávno zveřejněné studie, kterou publikovala asociace ABSL s poradenskou společností McKinsey & Company, se obor do roku 2025 zařadí mezi nejdůležitější sektory české ekonomiky z hlediska zaměstnanosti i ekonomické výkonnosti. Zároveň má potenciál proměnit Českou republiku z tradiční výrobní ekonomiky s levnou pracovní silou na zemi moderních a inovativních služeb s vysokou přidanou hodnotou. Vzdělání šité na míru tomuto oboru bude proto stále důležitější.

„Lidé pracující v podnikových službách se od transakčních činností stále více přesunují ke kvalifikovanějším úkolům. Klientům z celého světa poskytují například obchodní analytiku a řadu dalších služeb, které jsou zásadní pro strategické rozhodování dané společnosti. Kontinuální vzdělávání v tomto sektoru je tak velmi důležité a zaměstnancům dává konkurenční výhodu i schopnost porozumět současným výzvám,“ říká Sotiris Karagiannis, ředitel MBA programů University of New York in Prague (UNYP). Profesní manažerské vzdělávání v podobě MBA programů se dle něj v České republice těší rostoucí oblibě a je vyhledáváno zejména členy středního a vrcholového managementu. Nově vytvořený MBA program nabízený v rámci UNYP je prvním a jediným MBA studiem se zaměřením na Global Business Services (podnikové služby) dostupným v České republice.

Mezinárodní certifikace

Program se skládá z 12 kurzů pod vedením lektorů UNYPu, 10 kurzů Hackett Institute a řady přednášek od členů ABSL. Každý absolvent obdrží kromě MBA diplomu i diplom v rámci mezinárodně uznávané certifikace od Hackett Institute. Studenti se budou v rámci studia zabývat tématy strategického řízení v digitální době, financí, marketingu, projektového řízení či lidských zdrojů a rozvíjet budou i své manažerské schopnosti. Všechna témata reflektují potřeby oboru a jsou silně svázána s praktickými příklady a zkušenostmi z praxe.

První studenti mohou nastoupit do programu již v říjnu tohoto roku. Studium bude probíhat vždy dva víkendy v měsíci a potrvá celkem 18 měsíců. Program je dostupný komukoliv, kdo má zájem o MBA studium a chce si rozšířit kvalifikaci pro kariéru v rámci oboru podnikových služeb. Zaměstnanci z členských organizací ABSL zaplatí za studium 11 000 eur, ostatní o 3 000 eur více.

„Jedním z našich cílů je podpořit pověst České republiky jako jedné z nejatraktivnějších destinací pro budování a provozování center podnikových služeb v Evropě. Nově příchozí investoři budou mít díky novému programu jistotu, že u nás máme schopné manažery s komplexními znalostmi pro vybudování nových moderních organizací. Stávající centra se zase mohou spolehnout na to, že rozvíjíme znalosti a dovednosti, které potřebují, aby mohly své služby posunout vpřed,“ řekl na závěr Jonathan Appleton.

Články autora Marta Lipovská

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....