Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny17. 8. 2021 16:13

Více diverzity do IT

V rámci podpory diverzity a zároveň s ohledem na získávání nových talentů na pracovním trhu se společnost Ness Czech, přední český systémový integrátor, stala partnerem platformy Diversity Talent Pool. Ta propojuje uchazeče s nejrůznějšími kulturními, národnostními, zdravotními či osobními specifiky, se zaměstnavateli, kteří mají zájem o nové talentované pracovníky a zároveň chtějí podpořit rozmanitost svého týmu.

Kamil Pittner autor

Foto: NESS Foto: NESS

„Diverzita v pracovním prostředí pro nás představuje zdroj nových nápadů a inovací a prostor otevřít dveře často zbytečně opomíjeným talentovaným pracovníkům.  Za účelem její podpory jsme navázali partnerství s platformou Diversity Talent Pool,“ říká Pavlína Janíková, ředitelka HR a marketingu ve společnosti Ness Czech, a pokračuje: „Nejde nám přitom jen o tradiční vnímaní diverzity v podobně národnostně, kulturně, věkově či genderově vyváženého týmu, chceme dát šanci i lidem, kteří disponují žádanými dovednostmi, avšak díky svým zdravotním či jiným omezením nemohou například absolvovat běžný pracovní pohovor. Celý pracovní trh v IT se potýká s takřka kritickým nedostatkem talentů a tohle je z našeho pohledu nová možnost, jak je získat.“

Hlavním cílem platformy Diversity Talent Pool je proto odstraňovat překážky mezi uchazeči o zaměstnání a zaměstnavateli. „Namísto unifikovaného náborového procesu se snažíme vždy udělat krok vpřed, otevřít se uchazečům s individuálními potřebami a přizpůsobit se jim. Jsme přesvědčeni o tom, že žádný zaměstnavatel by se neměl zaměřovat na limity a omezení kandidátů, ale na jejich talent a odborné dovednosti,“ přibližuje Pavlína Janíková s tím, že kvalitní a otevřená kultura firmy a její hodnoty pak dokáží přilákat mimořádné talenty, které by jinak zůstaly zbytečně přehlédnuty.

O společnostech Ness Czech a Ness Digital Engineering

Ness Czech, přední český systémový integrátor a součást mezinárodní skupiny Ness Digital Engineering, patří mezi největší poskytovatele IT služeb v České republice. Od roku 1993 se profiluje jako průkopník v zavádění nových technologií a softwarových produktů. Mezi nejvýznamnější zákazníky patří například O2 Czech Republic, Komerční Banka a ČÚZK. Ness Digital Engineering je globální poskytovatel komplexních řešení a služeb v oblasti informačních technologií.

„Za více než 20 let práce s různými komunitami se běžně setkávám s tím, že různá, i malá, znevýhodnění nebo životní situace jsou pro lidi nesmírnou překážkou na pracovním trhu. Nejedná se jen o lidi s fyzickým postižením, ale i o ženy, rodiče nebo sendvičové generace. Talentovaní lidé se často podceňují, podhodnocují a platově snižují nároky kvůli vlastním předsudkům nebo zkušenostem z pohovorů, protože nějak vybočují,“ říká Jana Tikalová, zakladatelka Diversity Talent Pool a ředitelka OPIM, a dodává: „Nástroj má nabourat obavy z pohovorů jak ze strany kandidátů a kandidátek, tak ze strany firem, kde při pohovorech často nevědomé předsudky ovlivní výběr. Talenti pak ztrácejí šanci. V Poolu chceme a vítáme takové zaměstnavatele, kteří odlišnost vnímají jako benefit a s případnými předsudky umí a chtějí pracovat. Jednou z nich je Ness.“

Nástroj Diversity Talent Pool vznikl z iniciativy neziskové organizace OPIM, která se tématu diverzita a inkluze věnuje již 20 let. Firmám umožňuje prezentovat nabídku pozic a pracovních možností uchazečům. Těm zároveň poskytuje možnost firmám sdělit svá omezení, a tím je během náborového procesu určitým způsobem eliminovat. Obě strany se díky tomu mohou zaměřit na to pozitivní, co si z hlediska pracovního uplatnění mohou vzájemně nabídnout.

Články autora Kamil Pittner

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Pohled z praxe
Lasvit oceněn na milánském designweeku

V soutěži, v níž se představilo více než...

Výstava představila také nový koncept designu osvětlení Bois...

Vítězství komentuje zakladatel Lasvitu Leon Jakimič: Nejlepší výstava...

Trendy
Pět příkladů, jak umělá inteligence může efektivně pomáhat

Již dnes v mnoha firmách umělá inteligence pomáhá řešit...

Umělá inteligence dokáže velmi rychle zpracovávat rutinní opakované...

AI umí pomoci například s články, blogy, prezentacemi,...

Umělá inteligence může vytvářet obrázky a grafiku na...

AI může být využita jako virtuální asistent, který...

„Umělou inteligenci lze také efektivně využít k brainstormingu...