Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny14. 10. 2021 23:29

Varování Hospodářské komory České republiky a Agrární komory České republiky

Zůstanou velcí odběratelé bez plynu?

Hospodářská komora České republiky a Agrární komora České republiky na základě podnětů od členů a signálů z trhu s plynem upozorňují na extrémní riziko, že od začátku příštího týdne začnou být odpojováni od dodávek plynu firemní zákazníci Bohemia Energy se spotřebou vyšší než 630 MWh ročně.

Miroslav Diro Miroslav Diro autor

HK ČR

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová spoluautor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Dodavatelé poslední instance totiž nemají povinnost těmto zákazníkům plyn dodávat, jak také vyplývá ze stanoviska ERÚ. Hospodářská komora a Agrární komora proto dnes začaly mapovat mezi svými členy, kolika z nich odpojení od plynu hrozí. Zároveň vyzývají Ministerstvo průmyslu a obchodu k neodkladnému řešení této situace, neboť může dojít k nevratným škodám v ekonomice České republiky.

Obě organizace připomínají, že včera Hospodářská komora vyzvala k ustanovení krizového štábu, v němž by byli zastoupeni i představitelé podnikatelské sféry (Hospodářská komora, Agrární komora, Svaz průmyslu a dopravy), který by nepochybně přispěl k lepší informovanosti a rychlejší identifikaci problémů tohoto charakteru.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) společně s Energetickým regulačním úřadu (ERÚ) doporučuje všem zákazníkům dodavatelů energií ze skupiny BOHEMIA ENERGY entity neplatit od 14. října 2021 těmto společnostem už žádné další zálohové platby za elektřinu a od 17. října 2021 ani za plyn. To proto, že k uvedeným datům společnosti skupiny BOHEMIA ENERGY entity už ztratily nebo ztratí možnost dodávat elektřinu a plyn. Konkrétně jde o společnosti BOHEMIA ENERGY entity s.r.o., COMFORT ENERGY s.r.o., Energie ČS, a.s., Europe Easy Energy a.s. a X Energie, s.r.o.

Aby lidé, kterých se ukončení činnosti výše uvedených firem týká, měli potřebné informace, od  rána 14. října je kromě Energetického regulačního úřadu bude poskytovat také speciální informační linka Ministerstva průmyslu a obchodu na telefonním čísle 1212, q to každý pracovní den od 8 do 16 hodin. Zároveň MPO a ERÚ na svých webech zveřejní a bude průběžně aktualizovat nejčastější otázky a odpovědi.

Články autora Miroslav Diro

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...