Pondělí 6. května 2024
ikona hodiny8. 3. 2022 18:04

Zprávy z Ukrajiny jsou stále chmurnější

Evropské měny oslabují, dolar posiluje

Zhoršující se humanitární a bezpečnostní krize způsobená ruskou invazí na Ukrajinu nadále destabilizuje finanční trhy. Dochází ke zvýšení volatility a přesunu bohatství do bezpečnějších zemí. Evropská aktiva jsou ovlivněna obzvláště tvrdě, a to jak kvůli zeměpisné poloze, tak kvůli zranitelnosti kontinentu vůči přerušení dodávek energie.

Roman Ziruk autor

analytik společnosti Ebury

Foto: Shutterstock.com Evropské měny oslabují Foto: Shutterstock.com

Euro a švédská koruna se staly měnami s nejhorší výkonností v rámci skupiny G10, které poklesly přibližně o 3 %. Na vrcholu žebříčku se neobjevují měny bezpečných přístavů, jako je japonský jen a švýcarský frank. Z rostoucích cen komodit totiž těžily měny zemí vyvážejících komodity (a daleko od války), jako jsou australský a novozélandský dolar, kolumbijské peso a brazilský real, což je výrazný odklon od předchozích záchvatů averze k riziku. Na chvostu žebříčku, kromě rublu, jsme svědky prudkého oslabení většiny východoevropských měn v čele s maďarským forintem a polským zlotým.

Předpovídat výsledek čtvrtečního zasedání ECB tento týden je obtížné, protože centrální banka čelí kromě již existujících rostoucích cenových tlaků také masivnímu riziku stagflace. Ve čtvrtek budou také zveřejněny údaje o únorové inflaci v USA, což by mělo zajistit vysokou volatilitu na měnovém páru EUR/USD. Je zřejmé, že v centru pozornosti finančních trhů bude ruská invaze, přičemž zvláštní pozornost bude věnována jakémukoli náznaku příměří, který by mohl posílit riziková aktiva.

CZK

Česká koruna patřila minulý týden k měnám s nejhorší výkonností, když se vůči euru propadla o téměř 4 %. V jednu chvíli se měna propadla na nejslabší úroveň od dubna minulého roku. Stále však překonávala regionální protějšky, polský zlotý a maďarský forint. Částečně to mohlo být způsobeno rozdílnými fundamenty, což z České republiky činí regionální „bezpečný přístav“. Důležité je, že stejně jako Polská národní banka i Česká národní banka změnila slova v činy a v pátek potvrdila, že intervenovala na devizovém trhu. Domníváme se, že podobné intervence budou pravděpodobně pokračovat, pokud tlak na kurz zůstane zachován. Ve čtvrtek budou zveřejněny údaje o české inflaci, která může překročit dvoucifernou hranici.

EUR

Zpráva o inflaci za únor byla samozřejmě zcela zastíněna zprávami z Ukrajiny, ale přesto si zaslouží zmínku. Inflace překvapila svým zvýšením. Zvýšila se také jádrová inflace což potvrzuje, že cenové tlaky se začaly šířit již před stagflačním šokem války. Očekává se, že reakce ECB bude holubičí. Čím déle bude ECB oddalovat zpřísnění monetární politiky, tím razantnější bude muset později být. Samozřejmě za předpokladu, že ECB bude chtít dodržet inflační očekávání v eurozóně. Prozatím se zdá, že euro bude oslabovat.

USD

Zpráva o nezaměstnanosti v USA neměla takový dopad, jaký by měla za normálních podmínek, ale přesto potvrdila, že americký trh práce je na vzestupu. Výrazné množství nových pracovních míst šlo ruku v ruce s překvapivě mírnými mzdovými tlaky. Svědectví předsedy Powella v Kongresu bylo relativně optimistické, pokud jde o dopad války na americkou ekonomiku, která je energeticky soběstačná a relativně izolovaná od konfliktu. Powell dal jasně najevo, že proces zvyšování sazeb nebyl vykolejen a prvních 25 b.b. přijde v březnu. Kontrast se zjevným holubičím postojem ECB je výrazný a vysvětluje pád kurzu EUR/USD, který jsme zaznamenali.

Nejnovější články

Analýzy
Část firem benefity omezila nebo zrušila

Poskytování benefitů mimo mzdu omezily nejčastěji podniky menších...

Tyto kategorie benefitů, kam spadají například preventivní vyšetření,...

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...

Analýzy
Důležité jsou vztahy na pracovišti a firemní kultura

„Podle našich dat jdou očekávání zaměstnanců v pomyslné...

Důležitost firemní kultury je pro image firmy a...

Inovativní firmy se snaží vytvářet inspirativní pracovní prostředí....

Z oblasti benefitů již zaměstnancům nestačí běžná multisportkarta,...

Stejně tak je, zejména pro mladší generaci, dnes...

„Atmoskop.cz poskytuje lidem mimo jiné také takzvaný Company...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...