Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny29. 3. 2022 09:02

Rostoucí počet firem přesouvá své ukrajinské týmy do ČR

Zájem uprchlíků o kvalifikovanou práci roste a zaměstnavatelé jsou vůči nim otevření. Zároveň české firmy přebírají od svých sesterských společností z Ukrajiny část práce i týmů. Vyplývá to z unikátního průzkumu, který mezi českým centry podnikových, IT a zákaznických služeb zrealizovala asociace ABSL.

Marta Lipovská autor

Foto: Shutterstock.com Do Česka se přesouvají ukrajinské pracovní týmy Foto: Shutterstock.com

Ukrajina dlouhodobě platí za oblíbenou lokalitu pro provoz center podnikových služeb. Obor zde zaměstnává přes 200 tisíc kvalifikovaných pracovníků, silné jsou zde zejména oblasti IT a výzkumu a vývoje. Kvůli válce na Ukrajině přesouvá rostoucí počet center nemalé objemy práce i část svých týmů do ČR či dalších zemí. „Plných 36 % českých center podnikových služeb má sesterské firmy i v zóně konfliktu. Právě ty nyní přebírají z ukrajinských center část práce, 16 % dokonce i část týmů,“ říká Jonathan Appleton, ředitel oborové asociace ABSL.

Obor je zároveň i v hledáčku uprchlíků, kteří hledají kvalifikovanou práci, dle průzkumu 24 % center registruje zvýšený počet uchazečů z řad Ukrajinců. Ti již nyní v českých podnikových službách představují 5 % z celkového počtu 145 tisíc zaměstnanců a pracují ve většině z 350 firem působících na českém trhu. I proto po vypuknutí války poskytovalo 72 % zaměstnavatelů z tohoto oboru přímou pomoc při relokaci rodinných příslušníků svých zaměstnanců či jejich ubytování, 44 % se jim snažilo pomoci najít práci a 68 % poskytovalo svým zaměstnancům podporu psychologa. Větší polovina (56 %) pak svým ukrajinským zaměstnancům nabídla placené volno, aby mohli zorganizovat podporu svých rodin a přátel. „Nejvíce zájemců z řad uprchlíků zatím registrujeme v zákaznických službách, práci ale nabízíme i expertům na IT, datovou a prediktivní analytiku, výzkum a vývoj, finance či HR. Velkou výhodou u většiny pozic je možnost práci z domova. To může pomoci jak proto, že uprchlíci jsou rozptýlení po celé ČR, tak i proto, že většina uprchlíků jsou ženy s dětmi a o ty zatím není komplexně postaráno,“ říká Jonathan Appleton. Jednou z firem, která dává příležitosti uprchlíkům je například centrum zákaznických služeb Comdata: „Aktuálně pro zákaznické linky našich klientů hledáme 40 nových pracovníků. Požadavkem je zejména kombinace dvou z jazyků ukrajinštiny, ruštiny a češtiny. Zájem z řad Ukrajinců je velký,” říká Jan Nedělník, ředitel společnosti.

Přes 40 % center očekává, že válečný konflikt ovlivní jejich podnikání dlouhodobě. Může sice přinést řadu kvalifikovaných uchazečů o práci, které obor při svém letošním plánovaném růstu o 15 000 pracovních pozic potřebuje, zároveň však otvírá celou řadu rizik, ať už jde o kybernetické hrozby, vysoký stres zaměstnanců, problémy s logistikou či dostupností komponentů.

ABSL pečlivě sleduje celou situaci a zapojuje se do spolupráce s předními českými centry i vládou, aby se podařilo tato rizika zvládnout a podpořit začlenění ukrajinských uprchlíků do naší společnosti a do pracovního trhu.

Články autora Marta Lipovská

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...