Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny2. 9. 2022 07:02

Nedostatkové IT odborníky si vychovejte sami, interně

Nedostatek potřebných IT odborníků řeší rostoucí počet IT firem náborem lidí bez zkušeností a potřebného vzdělání. Samy je pak naučí všem potřebným dovednostem a vychovají z nich tolik žádané experty, například analytiky či vývojáře. Ve společnosti Ness Czech, která dodává komplexní ICT řešení, mají pro nováčky a jejich rozvoj připravený adaptační plán, který zahrnuje studium v akademii, práci pod vedením mentorů a spolupráci s koučem.

Kamil Pittner autor

Foto: NESS Odborníky na IT si můžete vychovat sami Foto: NESS

Poptávka po IT odbornících na pracovním trhu stále roste a najít vhodné kandidáty je tak ještě těžší než dříve. „Nejrychleji v současnosti roste zájem o experty se znalostmi nejnovějších technologií a řešeních vystavěných v cloudu. Poptávka se zvýšila i v případě DevOps pozic a odborníků na kyberbezpečnost. Stále ovšem platí, že nejžádanější IT uchazeči jsou zkušení Java vývojáři, .Net vývojáři, analytici pro podniková data, testeři a obecně vedoucí týmů,“ říká Martin Silvička, generální ředitel Ness Czech, s tím, že dle nejrůznějších odhadů na českém pracovním trhu chybí až 30 tisíc odborníků na ICT. Protože ročně opustí vysoké školy jen necelé 4 tisícovky absolventů ICT oborů, nedá se očekávat, že se situace v dohledné době zlepší. Uplatnění absolventů na pracovním trhu je navíc omezené, protože řada z nich za sebou nemá adekvátní praxi a zkušenosti. V IT společnosti Ness Czech se proto zaměřili na výchovu vlastních IT expertů. Nastoupit tak do firmy mohou i uchazeči bez předchozích zkušeností, z nichž si díky propracovanému systému vzdělávání a adaptačního plánu vychovávají třeba junior BI analytiky či Java vývojáře, tedy experty, po kterých je na trhu stále obří poptávka.

„Absolventům s minimálně bakalářským vzděláním dáváme běžně šanci, i když nemají předchozí praxi v oboru. Technické zaměření studia je pro nás sice stále důležité, ale nabíráme i lidi mimo IT obory. Například uchazečka s delším kurzem od Czechitas měla sice pouze technické základy, ale na pohovoru zpracovala výborně zadání a zapůsobila na nás,“ přibližuje Martin Silvička. Důležité je podle něj ovládat základy, mít za sebou nějaký adekvátní kurz a odhodlání na sobě pracovat: „Uchazečům bez praxe vždy v náboru do zaměstnání pomůže, když mají alespoň malou pracovní zkušenost v IT, může jít o letní brigádu či školní praxi. Už vědí, jak to v zaměstnání chodí. Je dobré, když si své projekty ukládají na GitHub. To nám pomůže odhadnout, na jaké úrovni jsou a s čím už někdy pracovali,“ dodává Martin Silvička.

Zaměření na nováčky

Adaptační plán zahrnující intenzivní vzdělávání nováčci v Ness Czech absolvují obvykle během prvního roku. V prvních třech měsících se zaměřují především na technická školení, která jsou nezbytná pro jejich práci, a také na školení procesní, která jim usnadní orientaci v Nessu a spolupráci s kolegy. Plán má vždy společný základ pro všechny nováčky a dále je individualizovaný pro každého na míru.  Nováčkovi je hned v den nástupu přidělen přímý nadřízený, který mu adaptační plán nastavuje spolu s projektovým manažerem dle potřeb projektu. Dále nováček dostává k ruce zkušeného seniorního kolegu – buddyho, který funguje jako mentor a jehož úkolem je usnadnit nováčkovi orientaci ve firmě a v kolektivu, navazování vztahů a celkovou adaptaci na nové prostředí a úkoly. V Ness Czech také disponují možností interního koučinku, který, jako další metoda, pomáhá nejen nováčkům v jejich profesním rozvoji.

„Používáme i metodu stínování, kdy nováčci se zkušenými kolegy tráví opravdu celý den a seznamují se se všemi situacemi. Chodí s nimi na projekty, dostávají konkrétní úkoly na denní i týdenní bázi,“ vysvětluje Helena Římovská, která je v Ness Czech odpovědná za vzdělání a péči o zaměstnance.

Nováčkům i stávajícím zaměstnancům nabízí v Ness Czech možnost získání odborných certifikací, mentoring, interní koučink či účast na seminářích a přednáškách. Nabídka interních školení zahrnuje několik desítek kurzů pro rozvoj tvrdých i měkkých dovedností a neustále se rozšiřuje. Kurzy jsou dostupné také online. „Měkké dovednosti většinou pokrýváme v rámci firmy, základem naší firemní kultury totiž je, že si chceme předávat know-how interně a kolegy – lektory k tomu motivujeme. Využíváme a rozvíjíme uvnitř firmy i kompetenční komunity, ve kterých kolegové sdílí zkušenosti a sami si mnohdy připravují školení či přednášky. Nováčci tak mají nejenom detailní adaptační program s jasnou vizí, kam směřují, ale mohou se dále rozvíjet ve své odborné kompetenci,“ popisuje na závěr Helena Římovská.

Články autora Kamil Pittner

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...