Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny6. 9. 2022 14:39

Češi dostali od české firmy multivitamin na míru

Prostřednictvím kvalitních a komplexně formulovaných doplňků stravy pomáhat kompenzovat nesprávné nutriční návyky – to je mise českého startupu Trime, který vyrábí vlastní prémiové výživové doplňky. Přichází proto na trh s nejnovějším produktem, jehož receptura je založena na typickém profilu českého konzumenta dle geografických podmínek a výživových návyků.

Michal Šenkeřík autor

Foto: Trime Michal a Jakub nabízejí Čechům vitaminy na míru Foto: Trime

Pod názvem Daily F20 complex tak vznikla ve spolupráci s výživovým specialistou Jakubem Přibylem kombinace 14 vitaminů a 6 minerálů. Cílem této novinky je především vyvážení stravovacích návyků Čechů, v menší míře pak kompenzace nutričních nedostatků v běžně dostupných potravinách, které lze přisoudit nadužívání hnojiv a industrializaci potravin. Způsob stravování je v současnosti považován za významný faktor vnějšího prostředí, který může vést k rozvoji civilizačních chorob, například vysokému krevnímu tlaku, cukrovce či zvýšenému cholesterolu.

„V posledních letech došlo k největším změnám v nutričním profilu Čechů zejména kvůli zhoršujícím se stravovacím návykům a nižší kvalitě potravin. Překvapivé na tom je to, že snížení nutriční hodnoty se týká i základních potravin, jako je maso, ryby, vejce, obiloviny, zelenina a ovoce. Na vině je mj. také dovoz předotovaných základních potravin ze zahraničí, které jsou pěstovány ‚rychleně‘ a musejí při dovozu ‚přežít‘ velké vzdálenosti. Problém se však netýká pouze dovozových potravin, ale také tuzemské produkce. Změny v obsahovém zastoupení důležitých mikronutrientů, jako je například hořčík, draslík, vitamin K nebo omega-3 mastné kyseliny, negativně ovlivňuje nadužívání intenzifikačních postupů jak v rostlinné, tak i živočišné výrobě. Do hry vstupuje také moderní potravinářský průmysl, který v důsledku tlaku velkých řetězců i základní potraviny dále kultivuje, např. aby se dosáhlo prodloužení doby spotřeby. V naší moderní stravě tak dominují potraviny, které ani zdaleka nedosahují svého původního nutričního potenciálu,“ říká Jakub Přibyl, nutriční specialista a produktový vývojář v Trime.

Z pravidelného monitoringu Státního zdravotního ústavu vyplývá, že se v české populaci projevuje nedostatek řady dalších klíčových minerálních látek, kterými jsou například hořčík, železo, zinek, či některé vitaminy skupiny B. V současné době je podle dat půda vyčerpaná a nemůže produkovat výživné potraviny. Surovinám chybí čerstvost, neboť jsou přepravovány na dlouhé vzdálenosti a dlouhodobě skladovány, a nevyužívají přirozené metody konzervace, například kvašení. V důsledku se zhoršuje kvalita potravin a obsah jejich živin. To se projevuje například prokázaným deficitem vitaminu D napříč celou populací či opětovným deficitem jódu.

V České republice byl v 90. letech minulého století studiemi prokázán lehký nebo střední deficit jódu u přibližně 70 % obyvatel. Tento nedostatek se mimo jiné díky umělému navyšování jeho obsahu v základních potravinách postupně vyřešil, v současné době je však deficit jódu opět aktuální téma. Zejména u dětí a těhotných žen může vést k poruchám funkce štítné žlázy. Právě na tyto nedostatky reaguje Trime Daily F20 complex, který obsahuje vyvážený poměr zinku, jódu, selenu, chromu, manganu, mědi a 14 esenciálních vitaminů.

Trime řeší výrobu suplementů do hloubky

„Největší výzvou pro každého Čecha žijícího moderním způsobem života je dodávat tělu dostatečné množství potřebných živin, navíc ve správném poměru. To, jak dnes probíhá masová produkce potravin, snižuje jejich výživovou hodnotu zejména v oblasti vitaminů, minerálů a stopových prvků. Doplňky stravy jsou legitimní nástroj, jak tyto nedostatky kompenzovat – jenže výrobci často neřeší složení do hloubky a spokojí se pouze se zákonnou normou a co nejlevnější a nejsnadnější výrobou. Drtivá většina dostupných suplementů, které si běžný Čech koupí třeba na internetu či v lékárně, jsou ve výsledku neúčinné a v mnoha případech mohou při delším užívání dokonce škodit,“ dodává Přibyl. Zvolil proto jinou cestu – maximální možnou kvalitu bez zbytečných kompromisů.

K výrobě všech svých produktů používá český startup prémiové suroviny. U nich sleduje celý příběh. Od původu surovin přes správné zpracování až po výsledné specifikace kvality a nezávadnosti. Ty pak spojuje s vlastním výrobním know-how, aby zachoval jejich stabilitu a účinnost bez použití plnidel a přídatných látek.

„Řešíme například, v jaké formě se daný vitamin či minerál vyskytuje, abychom dosáhli co nejvyšší vstřebatelnosti. Následně kontrolujeme, jak reaguje s ostatními přísadami či jaká je jeho povýrobní životnost za běžných uživatelských podmínek. Málokdo má čas pečovat o ‚kondici‘ svých suplementů, a proto se vyplatí udělat maximum pro jejich ochranu tak, aby kvalitní surovina přežila i běžné zacházení – například přidáním silného přírodního antioxidantu, který chrání citlivé omega-3 kyseliny před degradací. Jde o zdánlivé drobnosti, ale ve výsledku mají velký význam. Když si za pár stovek koupíte na internetu nejlevnější vitamin, kterého tělo vstřebá jen pět procent, jde o vyhozené peníze. Přitom by si stačilo lehce připlatit za kvalitnější produkt, který má vstřebatelnost řádově vyšší a pro tělo už má skutečný efekt. Důležité je si také uvědomit, že aby tělo nějakou látku vůbec vstřebalo, potřebuje k ní často nějaký další kofaktor. Suplementace jednou složkou zkrátka nestačí, proto je důležité používat funkční doplňky stravy, které na toto myslí,“ dodává Michal Kočí, zakladatel a CEO Trime.

Trh s doplňky má potenciál

Jen v roce 2021 tvořil podle analytické společnosti GWR evropský trh s výživovými doplňky přibližně 61 miliard eur a do roku 2030 se očekává každoroční nárůst o 5,8 procenta. Češi minulý rok utratili za doplňky stravy 14 miliard korun. Dle Trime je však zásadní problém se zastoupením jednotlivých výrobců na trhu a jeho segmentací – běžný středoevropský zákazník má omezený přístup k prémiovým produktům a musí spoléhat na dovezené a dražší alternativy z USA či Velké Británie.

„Na středoevropském trhu prakticky neexistuje výrobce prémiových doplňků pro zdraví a prevenci, který by poskytoval své produkty napřímo. Zákazníkům potom nezbývá než spoléhat na distribuce a e-shopy a nakupovat doplňky s vyšší marží, od mnoha výrobců a prakticky bez odborné rady. Naší vizí je na jednom místě poskytnout všem ty nejkvalitnější doplňky napřímo včetně ověřených informací bez mýtů a zavádějícího marketingu,“ uzavírá Kočí.

Články autora Michal Šenkeřík

Nejnovější články

Trendy
Timber Praha – první udržitelná dřevostavba bytových domů v Praze

Domy komorního charakteru Timber Praha obsahují 62 jednotek...

Arcus City – v blízkosti přírody, na dosah...

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...

Trendy
Perfektní klima pro elektrické vozy

Všude tam, kde jsou kladeny vysoké požadavky na výkon,...

HVH topení přeměňuje stejnosměrný elektrický proud na teplo...

Pokud máte benzinové nebo naftové auto, je pro...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...