Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny21. 10. 2022 10:06

Nejvyšší mzdu ve výrobě má Liberecko, nejnižší Zlínsko

I když tři čtvrtiny zaměstnavatelů letos plánovaly zvyšování mezd, vysoká inflace způsobila, že reálné mzdy v soukromém sektoru spíš klesají. Nejvíce se to týká modrých límečků, zejména z výroby. Protože v jejich případě finanční odměna obvykle hraje větší roli než u pracovníků ostatních oborů, firmy je motivují zajímavými nástupními bonusy. Aby zabránily rostoucímu job-hoppingu, tedy střídání práce po několika měsících, vyplácí je nejčastěji až po odpracovaných 6-12 měsících. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment.

Marta Lipovská autor

Foto: Shutterstock.com Mzdy v české výrobě napříč regiony Foto: Shutterstock.com

„Již dlouhá léta se Česká republika potýká s nezdravě nízkou mírou nezaměstnanosti, což vytváří efekt vyšší poptávky po zaměstnancích. To ještě prohloubil válečný konflikt na Ukrajině a s ním spojený odliv pracovníků, na které české výrobní podniky při svých náborových strategiích dlouhodobě sázely,“ upozorňuje Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a Gi Group, a dodává: „Kvůli zastaveným náborovým procesům na Ukrajině a v Bělorusku nebyly firmy schopné obsadit řadu kvalifikovaných pozic, zejména svářečů, slévačů, kovoobráběčů, strojních zámečníků, elektrikářů, CNC operátorů a seřizovačů.“ Ve snaze získat potřebné pracovníky se tak dnes firmy předhánějí v nabídkách mzdových balíčků, benefitů i nástupních a relokačních bonusů, a stále častěji využívají i agenturní zaměstnávání. Již však nejen kvůli flexibilitě, jak bylo zvykem v předchozích letech, ale i z důvodu outsourcingu náborových procesů.

Mzdový průzkum Grafton Recruitment

Průzkum byl realizován v průběhu 3. čtvrtletí roku 2022 ve 13 krajích České republiky. Prezentovaná data vycházejí zejména z nástupních mezd uchazečů, kterým jsme zprostředkovali zaměstnání, a dále z poptávek firem o vyhledání zaměstnanců.

Reálné mzdy klesají

I přesto, že tři čtvrtiny zaměstnavatelů letos plánovaly zvyšování mezd, vysoká inflace způsobila, že reálné mzdy v soukromém sektoru spíš klesají. Jen jedno procento firem totiž zvyšovalo mzdy o více než 10 %. Nejvíce dopady poklesu reálné mzdy cítí tzv. modré límečky, tedy mimo jiné pracovníci z výroby, a ostatní zaměstnanci s nižší než průměrnou mzdou. Mezi zaměstnanci výrobních firem přitom hraje finanční odměna obvykle větší roli než u pracovníků ostatních oborů. Kvalifikovaní pracovníci z výroby jsou obvykle loajálnější než nekvalifikovaná pracovní síla, v jejímž případě často vidíme fenomén job-hoppingu, tedy střídání práce po několika měsících. „I proto řada zaměstnavatelů zavádí nástupní bonusy, které obvykle vyplácí až po odpracovaném půl roce či dokonce delším období. Velmi časté jsou i bonusy stávajícímu zaměstnanci za doporučení nového zaměstnance. Výše obou bonusů je nejčastěji 25 tisíc, na pozici dělníka se ale může pohybovat v rozmezí od 5 do 75 tisíc. Nejvyšší aktuálně zaznamenaný bonus činil 100 tisíc na pozici seřizovače,“ vysvětluje Martin Malo s tím, že například v kraji Vysočina v červnu 2022 vyplácelo nástupní bonus 52 % výrobních firem a finanční odměnu za doporučení nového zaměstnance dokonce plných 89 %.

Praha většinou nabízí vyšší mzdy, překvapit ale umí i regiony

U běžně obsazovaných pozic platí, že v Praze jsou mzdy zhruba o desetinu vyšší než ve zbytku ČR, rozdíl tedy není tak velký jako například v IT. U vysoce kvalifikovaných, a tudíž často nedostatkových pozic, jsou však mzdy v regionech obvykle stejné jako v Praze a mohou být dokonce i vyšší. Například manažer štíhlé výroby si v Praze vydělá 70-100 tisíc a v Královéhradeckém a Pardubickém kraji 80-110. Opačnou výjimkou je svářecí inženýr, který v regionech nejčastěji bere 40-50 tisíc a v Praze 45-80 tisíc.

Hranici 100 tisíc měsíčně se výrobním firmám v regionech příliš překračovat nechce. Celkem ve statistikách agentury Grafton Recruitment figuruje v sektoru výroba a inženýring jen 13 pozic se mzdou 100 a více tisíc měsíčně, ve dvou případech z toho byla ale tato mzda zaznamenána pouze v Praze. Jednalo se o pozice manažere BOZP/ŽP a zkušeného inženýra automatizace. Mzdy u pracovníků výrobního provozu se nejčastěji pohybují v rozmezí 30-45 tisíc, u ostatních pozic je to v rozmezí 40-70 tisíc.

Nejlépe placený je ředitel závodu na Liberecku

Nejlépe placenou pozicí v sektoru výroby a inženýringu je ředitel výrobního závodu. Nejvíce si může vydělat na Liberecku, a to až čtvrt milionu měsíčně. Tato mzda z něj dělá nejlépe placenou pozici mimo hlavní město a spolu s IT ředitelem (CIO) a výkonným ředitelem (CEO) v Praze jej řadí mezi tři nejlépe placené pracovní pozice v ČR napříč všemi obory. Na 200 tisíc měsíčně si ředitel výrobního závodu může sáhnout ještě v Praze, Plzeňském, Ústeckém a Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Pouze ve Středočeském a Zlínském kraji může jeho mzda začínat již na 110 tisících, v ostatních regionech je spodní hranice vždy vyšší.

Nejméně si vydělá dělník ve Zlínském kraji

Analýza agentury Grafton Recruitment dále identifikovala ve výrobním sektoru celkem 7 pozic se mzdou pod 30 tisíc korun. V Praze jde pouze o výrobního dělníka či operátora výroby, který si vydělá od 28 do 40 tisíc korun, v ostatních regionech pak i o další pozice. Obecně jsou nejnižší mzdy ve výrobním sektoru na střední a severní Moravě, konkrétně v Moravskoslezském kraji, dále pak v Olomouckém a Zlínském kraji. Mezi nejhůře honorované pozice zde patří CNC operátor, který si přijde na 25-35 tisíc, obráběč kovů s 28-35 tisíci, zámečník s 26-35 tisíci, CNC operátor s 26-35 tisíci, lakýrník s 24-43 tisíci a brusič s 25-35 tisíci. Výrobní dělník ve Zlínském kraji je pak s 23-30 tisíci korunami nejhůře placenou pozicí v celém výrobním odvětví a zároveň jediným případem v zemi, kdy si zaměstnanec ve výrobě nemůže vydělat více než 30 tisíc měsíčně.

Články autora Marta Lipovská

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...