Neděle 5. května 2024
ikona hodiny24. 4. 2023 10:59

Svezte se na vlně TikTok také se svojí firmou

TikTok je sociální platforma, která v posledních letech rapidně získává na popularitě, zejména mezi mladšími generacemi. Firmy by neměly tento trend ignorovat a měly by začít využívat TikTok jako prostředek pro svou komunikaci a propagaci.

Vítězslav Klement Vítězslav Klement autor

Expert na strategickou komunikaci, majitel PR agentury Lost Bunny Communication. Absolvoval zahraniční stáže v Dubaji a Madridu. Pravidelně vede veřejná školení a také přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze. Je také autorem webu svetmetaverse.cz.

Foto: Shutterstock.com TikTok jede Foto: Shutterstock.com

TikTok totiž nabízí unikátní příležitosti pro firmy, jak se dostat ke své cílové skupině a oslovit ji formou krátkých videí. TikTok videa jsou krátká, přímočará a zábavná, což jim umožňuje být rychle sdílena a snadno se stát virálními. Tímto způsobem si firmy mohou rychle vybudovat širokou následující a zvýšit povědomí o svých produktech a službách.

TikTok v Česku v posledních měsících výrazně stoupá žebříčkem TOP sociálních platforem dle počtu uživatelů a v tuto chvíli se dělí s LinkedInem o třetí místo pořadí. Poslední údaje TikToku totiž říkají, že na této platformě aktuálně (data k začátku května 2022) najdete bezmála 1 950 000 uživatelů. Navíc uživatelů starších 18 let, protože informace o mladší cílové skupině TikTok přestal zveřejňovat. Realita tedy může být a je ještě o několik set tisíc uživatelů vyšší.

Nejvíce Čechů na TikToku je ve věku 18-24 let (jasně, nebo to o sobě alespoň tvrdí), zajímavostí potom je, že je dnes na této platformě bezmála 70 000 uživatelů starších 55 let. Z hlediska zájmů potom na TikToku nejvíce frčí krása, hry&gaming a potom jídlo.

Tolik k absolutním číslům, zajímavé je ale také podívat se na relativní data, respektive meziroční vývoj/nárůst počtu českých uživatelů. Z porovnání dat z května 2021 a 2022 jasně plyne, že počet Čechů na TikToku se meziročně zvýšil o 46 %, českých mužů je potom na TikToku od loňského května dokonce o 75 % více!

Zdroj: autor článku Zdroj: autor článku

Platforma se také liší od jiných sociálních médií, jako je Facebook, v tom, že se jedná o platformu primárně zaměřenou na videoobsah. Na rozdíl od Facebooku, kde jsou příspěvky často textové nebo s obrázky, jsou na TikToku příspěvky v podobě videí. TikTok je také mnohem méně formální než Facebook a umožňuje firmám ukázat svou zábavnou stránku. Firmy se na TikToku mohou více soustředit na interakci s uživateli a na budování vztahů s nimi.

Je také důležité, aby firmy na TikToku nejen prezentovaly své produkty nebo služby, ale aby ukazovaly svou lidskou stránku. TikTok je méně formální než jiná sociální média a umožňuje firmám být více autentické. Firmy by tak měly ukazovat, jaké jsou jejich hodnoty, jak fungují, kdo jsou lidé, kteří za značkou stojí, a podobně.

V neposlední řadě je důležité měřit výsledky na TikToku. Firmy by měly sledovat, kolik zobrazení a interakcí mají jejich videa, kolik nových sledujících získaly a jaký má tento kanál vliv na prodeje. Pokud se ukáže, že TikTok je pro firmu úspěšný, měla by být součástí celkového marketingového plánu.

TikTok také umožňuje firmám využít influencery, kteří již mají na této platformě silnou následující. Spolupráce s influencery může být pro firmy velmi efektivní, protože influenceri jsou pro své fanoušky důvěryhodní a jejich doporučení mají vysokou hodnotu. Firmy mohou s influencery spolupracovat tak, že je pověří tvorbou videí, která osloví jejich cílovou skupinu.

V závěru lze říci, že firmy by měly začít využívat TikTok jako dalšího nástroje pro svou komunikaci a propagaci. TikTok nabízí unikátní možnosti pro firmy, jak oslovit svou cílovou skupinu a budovat si svou značku. Pokud chtějí firmy být úspěšné na TikToku, musí mít na paměti, že jde o platformu založenou na zábavě a krátkosti videí. Proto by měly být videa zajímavá, zábavná a především krátká.

Firmy by také měly využívat výzev a hashtagů, které jsou populární na TikToku, aby získaly více viditelnosti a interakcí. Výzvy jsou zábavným způsobem, jak oslovit uživatele a zapojit je do tvorby obsahu. Hashtagy pak umožňují uživatelům najít obsah, který se jim líbí, a tak firmy mohou získat více sledovatelů a potenciálních zákazníků.

Výhody využívání TikToku pro firemní komunikaci jsou jasné. Firmy, které se rozhodnou využívat tuto platformu, mohou získat více viditelnosti, zvýšit povědomí o svých produktech a službách, oslovit nové zákazníky a budovat si silnou značku. TikTok je novým, rychle rostoucím sociálním médiem a firmy, které budou první, kdo ho začnou využívat pro svou komunikaci, mohou mít výhodu před svými konkurenty.

Články autora Vítězslav Klement

Nejnovější články

Analýzy
Výrazná změna v chování hostů

Jak vypadal cestovní ruch v Česku na začátku...

Začátek roku znamenal úbytek českých hostů, ovšem stále...

Data se pochopitelně velmi liší pro jednotlivé kraje....

Velkým tématem byly v posledních letech platby kartou...

Dalším globálním trendem je využívání aplikací a velkých...

HotelTime PMS a další systémy jsou aktuálně používány...

Analýzy
Hypotéky očima experta

Aktuální analýza přináší přehled vývoje v oblasti úrokových...

Březen 2024 byl podle statistických údajů České národní...

Úrokové sazby jsou, přinejmenším pro mě osobně, spíše...

Druhým hlavním důvodem je bezesporu fakt, že čím...

Situace okolo zákona o spotřebitelském úvěru a možnost...

Pojem „nevýkonné úvěry“ označuje laicky řečeno úvěry, u...

V den vydání tohoto dokumentu proběhlo měnověpolitické zasedání...

Další zasedání bankovní rady nás čeká za bezmála...

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Nejnovější Trendy

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Aktuality
Už i slovenské firmy snadněji přejdou na udržitelné podnikání

„Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí...

„Náš servis není jen o tom, že za...