Neděle 5. května 2024
ikona hodiny15. 5. 2023 14:38

Vzdělávejte svoje zaměstnance ve virtuální realitě

Virtuální realita a metaverse se stávají stále populárnějšími technologiemi, které se využívají nejen pro zábavu, ale také pro vzdělávání a rozvoj zaměstnanců firem. Tyto technologie nabízejí nekonečné možnosti pro interaktivní vzdělávání a simulaci situací, které by se v reálném světě mohly ukázat jako náročné nebo dokonce nebezpečné.

Vítězslav Klement Vítězslav Klement autor

Expert na strategickou komunikaci, majitel PR agentury Lost Bunny Communication. Absolvoval zahraniční stáže v Dubaji a Madridu. Pravidelně vede veřejná školení a také přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze. Je také autorem webu svetmetaverse.cz.

Foto: Shutterstock.com Virtuální reallita není jen pro zábavu Foto: Shutterstock.com

Virtuální realita (VR) je technologie, která vytváří interaktivní 3D prostředí, které lze prozkoumat a s nímž lze interagovat. Metaverse je podobný koncept, ale místo jednoho uzavřeného virtuálního světa se jedná o více propojených světů, ve kterých lze interagovat s ostatními uživateli. Tyto technologie se stávají čím dál populárnějšími pro firemní vzdělávání a rozvoj zaměstnanců.

Výhody využívání VR a metaverse pro vzdělávání zaměstnanců jsou mnohé. Jednou z největších výhod je, že tyto technologie umožňují simulovat situace, které by se v reálném světě mohly ukázat jako náročné nebo nebezpečné. Zaměstnanci mohou trénovat své schopnosti a získávat zkušenosti bez rizika neúspěchu nebo zranění. VR a metaverse také umožňují zaměstnancům trénovat své schopnosti v opakovaných situacích a v různých prostředích, což může vést ke zlepšení výkonu a efektivity.

Mezi konkrétní příklady využití VR a metaverse pro firemní vzdělávání patří:

  • Trénink pro lékařské ošetřovatele a chirurgy
  • Vzdělávání pro realitní makléře a architekty
  • Školení pro řidiče těžkých vozidel a dopravní pracovníky
  • Trénink pro policisty a vojáky
  • Vzdělávání pro pracovníky v oblasti služeb a zákaznického servisu

Další výhodou je, že vzdělávání ve virtuální realitě a metaverse je často více zábavné a zajímavé než tradiční vzdělávací metody. Interaktivní prvky a možnost vidět a prozkoumat virtuální prostředí mohou způsobit, že zaměstnanci budou více angažovaní a zapojení do vzdělávacího procesu.

Existuje mnoho konkrétních příkladů využití VR a metaverse pro firemní vzdělávání. Například, pro trénink a vzdělávání hasičů a záchranářů může být vytvořen virtuální prostor, ve kterém se mohou trénovat na simulaci požárů a dalších nebezpečných situací. Pro vzdělávání pro výrobní firmy může být vytvořena simulace pracovního prostředí, ve kterém zaměstnanci mohou trénovat různé procesy a postupy bez rizika poškození zařízení nebo strojů. VR a metaverse také umožňují vytvořit virtuální prezentace a školení pro zaměstnance bez nutnosti cestování nebo nákladných výdajů na pronájem konferenčních prostor.

Příklady ukazují, jak virtuální realita může být užitečná pro různé obory a pro rozvoj různých dovednost

Virtuální trénink a vzdělávání může pomoci zaměstnancům zlepšit své schopnosti a výkon, což může vést k větší efektivitě a úspěchu firmy jako celku.

Walmart – Společnost Walmart používá virtuální realitu pro výcvik zaměstnanců ve svých prodejnách, aby se připravili na různé situace, jako je například první den práce. Walmart také používá VR pro školení zaměstnanců v oblasti vedení a řízení.

Ford – Automobilka Ford využívá virtuální realitu ke školení svých zaměstnanců, kteří se podílejí na montáži a výrobě vozidel. Díky virtuálnímu tréninku mohou zaměstnanci získat lepší povědomí o tom, jaké postupy a technologie se používají při výrobě a jak s nimi pracovat.

KFC – Řetězec rychlého občerstvení KFC používá virtuální realitu pro trénink svých zaměstnanců, kteří připravují kuřecí maso. Díky virtuálnímu tréninku mohou zaměstnanci získat lepší představu o tom, jak správně připravit a ošetřit maso, aby bylo bezpečné pro konzumaci.

Hilton – Hotelový řetězec Hilton využívá virtuální realitu pro školení svých zaměstnanců v oblasti zákaznického servisu a komunikace. Díky virtuálním simulacím mohou zaměstnanci trénovat různé scénáře a zlepšit své schopnosti v komunikaci s hosty.

UPS – Společnost UPS používá virtuální realitu pro výcvik svých řidičů. Díky virtuálnímu tréninku mohou řidiči získat lepší představu o tom, jak se vyrovnat s různými situacemi na silnicích, jako jsou například nehody a zácpy.

Vzdělávání ve virtuální realitě a metaverse je také velmi užitečné pro vzdělávání v oblasti soft skills, jako je například řízení stresu a komunikace. Zaměstnanci mohou trénovat tyto dovednosti v interaktivním virtuálním prostředí, což jim umožní získat sebevědomí a zlepšit své schopnosti.

V současné době existuje mnoho firem, které se specializují na vývoj a poskytování vzdělávacích programů ve virtuální realitě a metaverse pro firemní sektor. Mezi tyto společnosti patří například STRIVR, VirtualSpeech a Mursion.

Virtuální realita a metaverse se stávají stále důležitějšími technologiemi pro firemní vzdělávání a rozvoj zaměstnanců. Tyto technologie nabízejí nekonečné možnosti pro interaktivní vzdělávání a simulaci situací, které by se v reálném světě mohly ukázat jako náročné nebo dokonce nebezpečné. Pokud se používají správně, mohou VR a metaverse pomoci firemním zaměstnancům zlepšit své schopnosti a výkon a vést k většímu úspěchu a efektivitě firmy jako celku.

Články autora Vítězslav Klement

Nejnovější články

Analýzy
Výrazná změna v chování hostů

Jak vypadal cestovní ruch v Česku na začátku...

Začátek roku znamenal úbytek českých hostů, ovšem stále...

Data se pochopitelně velmi liší pro jednotlivé kraje....

Velkým tématem byly v posledních letech platby kartou...

Dalším globálním trendem je využívání aplikací a velkých...

HotelTime PMS a další systémy jsou aktuálně používány...

Analýzy
Hypotéky očima experta

Aktuální analýza přináší přehled vývoje v oblasti úrokových...

Březen 2024 byl podle statistických údajů České národní...

Úrokové sazby jsou, přinejmenším pro mě osobně, spíše...

Druhým hlavním důvodem je bezesporu fakt, že čím...

Situace okolo zákona o spotřebitelském úvěru a možnost...

Pojem „nevýkonné úvěry“ označuje laicky řečeno úvěry, u...

V den vydání tohoto dokumentu proběhlo měnověpolitické zasedání...

Další zasedání bankovní rady nás čeká za bezmála...

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...