Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny4. 11. 2023 06:12

Největší veletrhy pracovních příležitostí odstartovaly

Zajímavé profesní nabídky od skoro tří desítek zaměstnavatelů čekaly na návštěvníky prvního letošního Veletrhu pracovních příležitostí. Tyto akce tradičně pořádá Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK) společně s Karlovarským krajem a Úřadem práce ČR. Pro zaměstnavatele jde o výbornou příležitost nejen nabídnout volné pozice, potkat se osobně s uchazeči, ale i prezentovat svou společnost. Organizátoři během prvního veletrhu zaznamenali vyšší účast zájemců o práci původem z Ukrajiny.

Václava Simeonová autor

Foto: KHKKK / Miroslav Nový Největší veletrhy pracovních příležitostí odstartovaly v Karlových Varech Foto: KHKKK / Miroslav Nový

První veletrh se uskutečnil v karlovarském hotelu Thermal, další se bude konat 8. listopadu v chebském Kulturním centru Svoboda a série skončí 15. listopadu v sokolovském Městském domě kultury. Uchazeči o zaměstnání mohou dorazit vždy v době od 9 do 16 hodin.

„Účast zájemců o práci je takřka stejná jako v předchozích letech. Do karlovarského hotelu Thermal zavítalo téměř 700 osob, mezi kterými bylo i přes 50 lidí původem z Ukrajiny a dále studenti a žáci posledních ročníků středních a základních škol,“ uvádí Barbora Volfová, zástupkyně ředitelky KHK KK.

Pro zaměstnavatele jde o dobrou šanci, jak dát o sobě vědět. To potvrzuje i Lucie Šlaisová, náborářka SUAS Group: „Veletrhy pracovní příležitostí jsou velmi přínosnou formou, jak propagovat naši společnost v regionu a jak efektivně nabídnout pracovní místa široké škále uchazečů.“ Jak doplňuje, na středečním veletrhu se také společnosti podařilo navázat spolupráci se studenty Střední uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské a domluvit se s nimi na případných odborných praxích či stážích.

Pozitivně hodnotí veletrh také Martin Kasal, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje: „Celý seriál veletrhů vnímáme jako ideální příležitost, jak prezentovat všechny činnosti a obory, který hasičský sbor nabízí, tedy nejen výjezdovou činnost, ale komplexní zajištění požární ochrany v kraji. Přímý kontakt se stovkami účastníků veletrhů je nejefektivnější forma, kterou toto můžeme sdělit,“ podotýká.

Tradičním účastníkem je také Witte Automotive. „Jsme velice rádi, že každoročně můžeme být součástí veletrhů a odprezentovat tak naši firmu v kraji,“ říká Aneta Krnáčová, HR Business Partner Witte Automotive. Jak doplňuje, zaznamenala vyšší účast ze strany ukrajinských občanů.

Regionální veletrhy pracovních příležitostí mají v Karlovarském kraji svou dlouholetou tradici. „Pomáhají propojit místní firmy s potenciálními zaměstnanci, kteří v dané lokalitě žijí. Umožňují navíc přímou interakci mezi zaměstnavateli a uchazeči o práci. To je jedinečná příležitost pro obě strany získat o sobě lepší představu a navázat osobní kontakt, což je jeden z předpokladů úspěšného náboru,“ říká Lenka Mansfeldová, ředitelka KHK KK. „Podle posledních údajů Českého statistického úřadu dosahovala nezaměstnanost v Karlovarském kraji 4,19 %, na jedno volné pracovní místo připadalo 1,35 uchazeče. Region tak vykazoval čtvrtý nejvyšší podíl nezaměstnaných v rámci celé ČR, a to po Ústeckém (5,57 %), Moravskoslezském ( (4,95 %) a Jihomoravském (4,21 %) kraji. V regionu byla i v posledním sledovaném období největší nezaměstnanost na Sokolovsku,“ podotýká.

Také letos jsou v rámci veletrhů připravené workshopy, přednášky a poradenství ohledně kariérního růstu a dovedností. Zájemci tak mohou zjistit, jak vylepšit životopis nebo se třeba připravit je na pohovor. Nachystaný je i doprovodný program pro školáky, který se odehrává především v režii složek integrovaného záchranného systému. Účastníci tak můžou zblízka poznat práci policie, hasičů, záchranářů, vězeňské služby, ale i dalších profesí.

Veletrhy práce pořádá Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje společně s Karlovarským krajem a Úřadem práce ČR, akci podpořila i města Cheb a Sokolov. Velké díky patří hlavnímu partnerovi akce, společnosti Mattoni, která zajišťuje nápoje pro vystavující.

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...