Pondělí 20. května 2024
ikona hodiny9. 5. 2024 08:12

Spolupráce na obou stranách hranice ještě zintenzivní

Zaměří se na i školství

Hospodářské komory na obou stranách hranice si budou ještě víc pomáhat. Na setkání v německém Bad Elsteru se na tom shodli jejich zástupci, kteří také podepsali dohodu o spolupráci. Ta má vést k užšímu propojení členských firem nejen navzájem, ale i s univerzitami v Česku, Bavorsku a Sasku. Komory tak chtějí společně a systematicky čelit novým výzvám, mezi které patří digitalizace, automatizace, transformace energetiky a další aktuální otázky.

Václava Simeonová autor

Foto: KHK KK Přeshraniční spolupráce hospodářských komor bude ještě těsnější Foto: KHK KK

Dohodu podepsali představitelé Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje (KHK KK), Česko-německé obchodní a průmyslové komory, Průmyslové a obchodní komory (IHK) Chemnitz, Průmyslové a obchodní komory Regensburg pro Horní Falc/Kelheim a Průmyslové a obchodní komory pro Horní Franky Bayreuth. Hospodářství v severovýchodním Bavorsku, Čechách a Sasku je úzce propojeno a řeší podobné otázky. Jsou to třeba cenově dostupné a spolehlivé dodávky energie, nedostatek kvalifikovaných pracovních sil a narůstající byrokracie.

„Přeshraniční prostor v Karlovarském kraji, Bavorsku a Sasku je v řadě ohledů specifický. A protože často musíme řešit podobné problémy, je ideální variantou právě spolupráce a společné hledání nových cest a možností,“ říká Tomáš Linda, předseda představenstva KHK KK. „Chceme se proto dohromady se zástupci hospodářských komor a členských firem z obou stran hranice častěji scházet a vyměňovat si zkušenosti a nápady, jak přistupovat k novým výzvám. Je pro nás důležitá také vzájemná podpora a kooperace středního a vysokého školství. Mimo jiné jsme se domluvili na intenzivnější výměně ekonomických údajů, statistik a dalších informací, které jsou potřebné pro hospodářský růst.“ Společné plány by se měly navíc každý rok aktualizovat.

Spolupráce mezi česko-sasko-bavorskými regiony v příhraničí není zcela nová. V některých oblastech existují úzké vztahy již po tři desetiletí. „Přátelské kontakty jsme navázali už před řadou let, ještě intenzivnější pak začaly být po rozšíření EU,“ zdůrazňuje Jürgen Helmes, jednatel IHK Regensburg. Česká republika již dávno patří k nejdůležitějších obchodním partnerům dvou sousedních spolkových zemí. Z hlediska bavorského vývozu je Česko na 10. místě, na 4. místě z hlediska dovozu. Pro Sasko je ještě významnějším partnerem, je na 5. místě z hlediska vývozu a na 2. místě z hlediska dovozu. Německo je pro Českou republiku nejdůležitějším obchodním partnerem jak z hlediska dovozu, tak z hlediska vývozu.

„Cílem spolupráce je čelit společným výzvám a prostřednictvím intenzivního dialogu vytvořit stabilní a inovativní hospodářský prostor,“ podotýká Bernd Fürbringer, předseda výboru IHK Severní Horní Falc při IHK Regensburg. Z úzké spolupráce a předávání odborných znalostí by měly těžit zejména malé a střední podniky. „Podpis společné dohody o spolupráci je důležitým krokem k udržitelné a úspěšné spolupráci mezi našimi regiony. Jsme přesvědčeni, že úzkou spoluprací můžeme trvale podporovat nejen hospodářský rozvoj a konkurenceschopnost na obou stranách hranice.“

Výhody společného přístupu k překážkám vidí také prezident IHK Chemnitz Max Jankowsky: „IHK Chemnitz se těší na další spolupráci v rámci ekonomicky silné, inovativní a kulturně bohaté příhraniční oblasti, která spojuje Bavorsko, Sasko a Českou republiku. Naše okresní hospodářská komora chce do této spolupráce přispět energickým a produktivním podnikatelským prostředím, které má velkou kapacitu pro inovace, rostoucí míru exportu a stabilní objem vlastního kapitálu,“ uzavírá.

Články autora Václava Simeonová

Nejnovější články

Pohled z praxe
Za farou vyrábějí aukční paličky i nábytek

Impulzem k zahájení podnikání v truhlařině byla pro...

Na začátku bylo podle Motyčky nejsložitější najít si...

„Spolupracovali jsme i s personální agenturou, ale jako...

Analýzy ze Spořky
Posledních deset minut, čipy a negativita

Běžný obchodní den na akciovém trhu (S&P 500)...

Proč jsou politici negativní, zesměšňují protivníky nebo na...

Pohled z praxe
Prioritou je maximální servis pro zákazníky

Představte svou firmu, čím se zabývá? Naše společnost...

Vaše firma zažila od svého založení poměrně strmý...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Podnikatelé chtějí české dřevo více zpracovávat v tuzemsku

„Podnikatelé ve zpracovatelském průmyslu ale narážejí na řadu...

Jednou z brzd rozvoje tuzemského zpracování dřeva s...

Aktuality
Česká revoluce na závodech Formule 1

Projekt GPtents řeší problémy s ubytováním na velkých...

Nápad na projekt GPtents se zrodil v roce...

GPtents aktuálně zastřešují ubytování na 4 akcích ve...

Cestovní ruch
České aerolinie najedou na nový obchodní model

Důvodem změny obchodního modelu ČSA je zefektivnění provozu...

Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA...