Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny7. 11. 2023 12:16

Národní síť inovačních center Ynovate posiluje

Nově do ní vstupuje i Pardubický kraj

Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje (RRA PK) vstupuje do národní sítě inovačních center Ynovate. Pardubický kraj se tak stává v pořadí devátým krajem České republiky, který má v síti své zastoupení. Aktivity v rámci Ynovate bude RRA PK realizovat ve spolupráci s manažery dceřiné organizace – Pardubického podnikatelského inkubátoru, z.ú. (P-PINK). Organizace mohou pro rozvoj místních startupů, malých a středních firem nově využívat prověřenou síť špičkových byznysových expertů i dalších regionů České republiky.

Martin Gillár Martin Gillár autor

Čtrnáct let se věnuje hlavně public relations a content managementu, má za sebou praxi v médiích i práci pro nevládní organizace a v komerčním sektoru. V minulosti se podílel na komunikačních kampaních týkajících se výrazných společenských témat a vedl mimo jiné i komunikaci mezinárodního filmového festivalu EKOFILM. Poslední roky působí v inovační agentuře JIC, kde má na starosti spolupráci s médii, obsahovou strategii a zároveň předává zkušenosti z marketingu začínajícím podnikatelům a studentům.

Foto: Ynovate YnovateFest ve Zlíně Foto: Ynovate

Vstup do národní sítě Ynovate umožní pardubické agentuře a jejím klientům využívat i více jak sto padesát špičkových expertů z jiných krajů České republiky a od září i Slovenska, protože do sítě vstoupilo i žilinské inovační centrum Inovia.

„Propojujeme firmy s experty z celé České republiky. Jsou mezi nimi úspěšní podnikatelé i špičkoví profesionálové na dílčí oblasti podnikání. Právě jejich zkušenosti mohou být pro firmy s unikátním produktem tím důvodem, proč nakonec uspějí i mezinárodně,“ popisuje práci jednotlivých center Jindřich Weiss s tím, že díky síti Ynovate mohou inovační centra sdílet experty napříč regiony a rozšířit také spektrum poskytovaného know-how. „Klienti inovačních center v síti mohou najít přesně takovou podporu, jakou potřebují,“ doplňuje ho ředitelka Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje Klára Štefančová. Díky dosavadní spolupráci inovačních center získalo právě takovou podporu přes 700 malých a středních firem. Mezi nimi je i mnoho mezinárodně úspěšných firem. Zároveň se vstupem do Ynovate se region stává součástí skupiny agentur, které hrají významnou roli v oblasti strategie podpory inovací na národní úrovni.  „Aktivně spolupracujeme s Ministerstvem průmyslu a obchodu nebo s agenturou CzechInvest,“ říká Weiss, podle něhož tak díky zkušenostem jednotlivých agentur mohou být efektivnější i celostátní podpůrné programy.

Síť Ynovate vznikla v roce 2021 na půdorysu spolupráce osmi inovačních center. Její součástí od počátku byla inovační centra z Jihomoravského, Libereckého, Moravskoslezského, Olomouckého, Plzeňského, Středočeského, Ústeckého a Zlínského. K nim se přidal letos i Žilinský kraj a nově i Pardubický kraj.

Členové Ynovate

  • Jihomoravský kraj: JIC
  • Liberecký kraj: Lipo.ink
  • Moravskoslezský kraj: Moravskoslezské inovační centrum
  • Olomoucký kraj: Inovační centrum Olomouckého kraje
  • Pardubický kraj: P-PINK
  • Plzeňský kraj: Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje
  • Středočeský kraj: Středočeské inovační centrum
  • Ústecký kraj: Inovační centrum Ústeckého kraje
  • Zlínský kraj: TIC Zlín
  • Žilinský kraj: INOVIA

„V oblasti podpory inovací a startupů máme rozjeto hned několik projektů. Na jaře se otevírala – zrekonstruovaná budova podnikatelského inkubátoru v Pardubicích, v polovině října proběhlo otevření pobočky v České Třebové a máme vizi vybudování Pardubického vývojového inovačního centra (PARvic) přímo v krajském městě,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s tím, že vstup do sítě Ynovate posune výrazně kvalitu konzultačních služeb, které se firmám nabízí.

Krajský radní pro regionální rozvoj a předseda Výkonné rady RRA PK Ladislav Valtr je přesvědčen, že: „Propojením našeho území v síti Ynovate vznikají místním firmám zajímavé příležitosti dalšího růstu, a to na velmi profesionálních základech. Navíc společně se vstupem do Ynovate také začneme využívat švýcarskou konzultační metodiku Platinn, která se osvědčila i v dalších krajích republiky.“  

Články autora Martin Gillár

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...