Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny12. 12. 2023 11:35

Brno rozdalo granty na nové prototypy

Finance získal i pomocník v boji proti fentanylové epidemii, nový typ baterie nebo AI pro logopedy

Celkem 2,2 milionu korun si mezi sebe rozdělily čtyři úspěšné projekty v aktuálním kole programu Prototypuj a ověřuj, kterým město Brno ve spolupráci s inovační agenturou JIC podporuje začínající podnikatelské záměry.

Martin Gillár Martin Gillár autor

Čtrnáct let se věnuje hlavně public relations a content managementu, má za sebou praxi v médiích i práci pro nevládní organizace a v komerčním sektoru. V minulosti se podílel na komunikačních kampaních týkajících se výrazných společenských témat a vedl mimo jiné i komunikaci mezinárodního filmového festivalu EKOFILM. Poslední roky působí v inovační agentuře JIC, kde má na starosti spolupráci s médii, obsahovou strategii a zároveň předává zkušenosti z marketingu začínajícím podnikatelům a studentům.

Foto: Duncal Technologie Podporu z programu získal i projekt studenta mechatroniky na VUT Samuela Liptáka a jeho spolužáků, kteří pod značkou Duncal Technologies vyvíjí nová herní zařízení pro airsoft, laser game a paintball Foto: Duncal Technologie

Ve finále, které proběhlo ve středu 6. prosince, nakonec uspěl AI systém pro diagnostiku a terapii řečových poruch, inovovaná bateriová technologie studentského týmu z VUT, přenosné zařízení Catcher pro rychlou detekci chemické struktury léků i drog a nová herní zařízení pro airsoft.

Scicake

„Představte si, že byste ztratili schopnost mluvit. Nemohli byste někomu sdělit své pocity, předat zkušenosti nebo si třeba objednat kávu,“ takto popisuje situaci lidí, kteří trpí takzvanou dysartrií, Ján Mucha, CEO společnosti Scicake, „Lidí trpících dysartrií je jen u nás přibližně třicet tisíc ročně. Mají poruchu motorické realizace řeči – mluví nesrozumitelně, monotónně a potichu.“ Společnost Scicake teď pracuje na systému pro diagnostiku a terapii těchto poruch. Vyvíjený systém s pomocí umělé inteligence pomůže logopedům zkrátit čas vyšetření dysartrie a nastavit individuální terapeutický plán. „Každý pacient bude mít možnost absolvovat terapii, kterou pro něj logoped s pomocí našeho nástroje připraví na míru,“ říká Mucha. Projekt společnosti Scicake uspěl v aktuální výzvě programu Prototypuj a ověřuj a na další rozvoj získal maximální možnou částku osm set tisíc korun. Díky tomu bude moci urychlit vývoj produktu do fáze klinického ověření a následné certifikace. „Projekt řeší zřejmou potřebu. I když míří spíše na velmi úzce vymezený trh, tak věříme, že má šanci. Tlak na efektivnější zdravotnictví využívající digitální technologie je nástupem umělé inteligence ještě zřejmější,“ domnívá se jeden z porotců programu Lukáš Konečný z fondu Y Soft Ventures.

Volteek

Dalším podpořeným projektem je Volteek. Tým studentů VUT Dominika Klementa a Mário Harvana pracuje na inovativním bateriovém úložišti, které využívá vysoké napětí a modulární systémovou architekturu. „Věřím, že technologie, kterou používáme, dokáže zlepšit energetickou efektivitu, spolehlivost i životnost baterií,“ je přesvědčen Dominik Klement. „Jedná se o inovativní řešení mimo jiné pro výrobce bateriových úložišť pro obnovitelné zdroje, závodní týmy a mnoho dalších aplikací,“ doplňuje Mário Harvan s tím, že grant ve výši 290 000 Kč pomůže provést testy napájecího modulu včetně simulace baterie s vysokonapěťovým zdrojem.

„Volteek uspěl i v inkubátoru Evropské kosmické agentury, což potvrzuje, že má tým zajímavý potenciál. Navíc je tato oblast v centru zájmu, protože zvyšování kapacit bateriových úložišť a jejich inovace jsou klíčovou podmínkou pro úspěšný přechod na obnovitelné zdroje energie,“ domnívá se Markéta Filipenská, která v porotě zastupovala inovační agenturu JIC.

Vítězné projekty 8. výzvy

Scicake

Systém ve formě webové i mobilní aplikace poskytne digitální, objektivizovanou i zkrácenou verzi Testu 3F (v ČR jediný validovaný test používaný k vyšetření dysartrie) tak, aby bylo možné dysartrii mapovat rychle (např. u pacientů v pokročilém stupni onemocnění) a přesně. Samotným pacientům pak umožní individualizovanou a efektivní terapii.

Výše podpory: 800.000 Kč

Volteek

Projekt na zvyšování energetické hustoty bateriových článků.

Výše podpory: 289.100 Kč

Lightly Technologies

Přenosné zařízení nazvané „Catcher“ spolu s jednorázovými cartridgemi „Fenty“ rychle detekuje chemické struktury léků a automaticky odesílá výsledky do našeho softwaru, který bude integrován do celosvětové databáze.

Výše podpory: 721.000 Kč

Duncal Technologies

Projekt na vývoj několika zařízení (replika bomby, dominátory – zařízení, jenž zaznamenává obsazení území jedním z týmů), které budou do hry vnášet nové herní scénáře – tedy nové herní cíle i pravidla.

Výše podpory: 409.500 Kč

Lightly Technologies

Na technologii patentované Mendelovou univerzitou postavila své řešení i firma Lightly Technologies. Spočívá v metodě takzvaného UV-otisku prstu, která umožňuje rychlou analýzu léků a zejména drog. „V Lightly vyvíjíme přenosné zařízení, které pomáhá policejním jednotkám odhalovat padělaná léčiva a výsledky dodává ihned na místě. Mimo padělaná léčiva můžeme analyzovat také pančovaná vína či kontrolovat kvalitu vody,“ představuje přínosy řešení ředitelka firmy Monika Štěpánová. Řešení spojuje terénní hardware, software, globální databázi a poskytuje výsledky v reálném čase. „Vytváříme vlastně takový unikátní chemický otisk prstu daného vzorku. S napojením na celosvětovou databázi budeme umět říct, na jakých dalších místech se droga objevila. To vyšetřovatelům pomůže v boji proti zneužívání drog nebo padělaným léčivům,“ věří Štěpánová, která z programu získala grant ve výši 721 000 korun, a navázala na nedávný úspěch v programu Evropského inovačního a technologického institutu EIT Jumpstarter, kde startup obsadil druhé místo v kategorii EIT Health.

Duncal Technologies

Podporu z programu získal i projekt studenta mechatroniky na VUT Samuela Liptáka a jeho spolužáků, kteří pod značkou Duncal Technologies vyvíjí nová herní zařízení pro airsoft, laser game a paintball. „Věnujeme se rozšíření herních možností pro airsoft, paintball nebo lasergame. Do reálného světa přinášíme prvky z počítačových her. Jako je třeba bomba, kterou musíte v časovém limitu deaktivovat. Vlastně si tím na vlastní kůži a velmi autenticky můžete prožít počítačovou hru,“ popisuje přínosy vyvíjených produktů Samuel Lipták, který na projekt získal přes 400 000 korun. Ty pomohou jeho nově založené firmě uvést produkty na trh rychleji a efektivněji.

Vyjádření zástupců veřejné správy

„Podpora inovací je pro region klíčová priorita. Vznikají díky ní nové firmy, přicházejí sem zahraniční talenty, zvyšuje se ekonomická stabilita, roste počet pracovních míst. Brno a celý Jihomoravský kraj jsou v tomhle inspirací pro další regiony nejen nás, ale i v Evropě. Prototypuj a ověřuj je důkazem toho, že se nebojíme prošlapávat cesty a podporovat třeba i rizikové projekty v jejich rané fázi,“ říká primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Firmy potřebují pro svůj růst hlavně dobré podmínky a zdravé prostředí. A to tu máme. Kvalita a intenzita spolupráce veřejné správy, malých a středních firem, univerzit a třeba korporací je v regionu Brna naprosto unikátní. Aktuálně podpořené projekty jsou toho důkazem. U všech totiž vidíte, že vyrostly z podhoubí, které vytvářejí mimo jiné brněnské univerzity,“ domnívá se zastupitelka města Brna pro oblast inovací a spolupráce s výzkumnými organizacemi Anna Putnová.

„Máme spoustu skvělých příkladů, že z jižní Moravy je možné vybudovat globálně úspěšnou firmu. Největší šance je s produkty s vysokou přidanou hodnotou. A díky programu Prototypuj a ověřuj tuhle šanci za čtyři roky dostaly tři desítky unikátních projektů. I díky podobným programům má Brno a region jižní Moravy v zahraničí takový kredit,“ uzavírá ředitel JIC Petr Chládek.

Články autora Martin Gillár

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...