Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny22. 11. 2023 08:45

JIC Ventures investuje miliony do softwaru pro arboristy

JIC Ventures, fond inovační agentury JIC, oznámil investici ve výši 100 000 eur do společnosti Arbo Technologies. Startup zakladatele Ondřeje Kolaříka vyvíjí software pro efektivnější práci arboristů a lepší péči o stromy. Tato investice předchází plánovanému většímu investičnímu kolu ve výši přibližně jeden milion eur.

Martin Gillár Martin Gillár autor

Čtrnáct let se věnuje hlavně public relations a content managementu, má za sebou praxi v médiích i práci pro nevládní organizace a v komerčním sektoru. V minulosti se podílel na komunikačních kampaních týkajících se výrazných společenských témat a vedl mimo jiné i komunikaci mezinárodního filmového festivalu EKOFILM. Poslední roky působí v inovační agentuře JIC, kde má na starosti spolupráci s médii, obsahovou strategii a zároveň předává zkušenosti z marketingu začínajícím podnikatelům a studentům.

Foto: Jakub Čáp JIC Ventures, fond inovační agentury JIC, oznámil investici ve výši 100 000 eur do společnosti Arbo Technologies Foto: Jakub Čáp

Inovace, které mohou pomoci zvládat globální výzvy, jsou pro investory čím dál atraktivnější. Příkladem je i aktuální investice inovační agentury JIC do brněnského startupu Arbo Technologies Ondřeje Kolaříka. Ten za pomoci moderních technologií pomáhá zejména arboristům s lepší péčí o stromy. „Náš software arboristům usnadňuje práci. Nemá je nahradit, ale ušetřit jim čas a pomoci jim. S ním dokážou mnohem rychleji a lépe analyzovat stabilitu stromu – odhalit reálný rozsah dutin nebo jestli nehrozí třeba jeho selhání,“ říká Ondřej Kolařík s tím, že právě vzrostlé a staré stromy jsou z hlediska adaptací na změny klimatu, ale třeba i pro zachování biodiverzity velmi důležité. „V podstatě platí, že čím starší a vzrostlejší strom, tím více benefitů pro okolí. Proto je zejména ve městech tak důležité tyto stromy chránit,“ doplňuje Kolařík. Startup využívá softwarové nástroje ke sběru dat o stromech. Ty potom analyzuje, aby mohl stromu poskytnout co možná nejlepší péči. Díky tomu dokáže firma stromům prodloužit život a zamezit jejich zbytečným úhynům nebo kácení.

JIC podporuje firmu už přes tři roky. „Na začátku s našimi experty definoval Ondra třeba správné prodejní momenty, dělal předvýběr zahraničních trhů, kam je možné expandovat a radili jsme mu i třeba v oblasti grantů. Před dvěma lety už měl prvního investora – Y Soft Ventures. Osobně se mi velmi líbí energie foundera a téma, které Arbo řeší, vidím zde šanci na mezinárodní úspěch,“ vysvětluje Radim Kocourek z největší české inovační agentury. „Věříme, že inovace mohou lidem pomoci zvládat globální výzvy. A tohle je přesně ten případ,“ doplňuje Kocourek. Cílem investice je dovést firmu k dalšímu většímu investičnímu kolu, ve kterém od investorů získá další až jeden milion eur.

Články autora Martin Gillár

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...