Pátek 3. května 2024
ikona hodiny14. 11. 2023 05:57

V Ostravě desítky firem staví na technologických inovacích

V Moravskoslezském kraji v současnosti působí 76 startupů a firem, které staví na technologických inovacích s potenciálem konkurovat na globálním trhu. Díky rozvoji společností, jako je Raynet, Skladon, Invent Medical nebo Spray Vision, Ostrava aspiruje na další centrum technologického pokroku v České republice se zajímavou nabídkou pracovních příležitostí. Rozvoj v regionu podporuje také Moravskoslezské inovační centrum (MSIC), podle jehož dat navíc každý 10. startup v kraji využívá řešení postavené na technologii AI.

Nelly Roudová autor

Foto: Shutterstock.com Ostrava přeje technologickým startupům Foto: Shutterstock.com

„Ostravsko, historicky vnímané jako region těžkého průmyslu, nabírá nový dech. Od roku 2018 tu vzniklo přes 50 nových startupů a nyní zde aktivně funguje 76 mladých inovativních firem, z nichž se 31 % soustředí především na oblast IT, mobility a zdravotnictví,“ popisuje dynamický rozvoj regionu Tomáš Pinďák, marketingový manažer MSIC.

Jedním z těch, kdo aktivně přispívají k této proměně, je ostravská firma Raynet. Ta se svým CRM softwarem dokáže v tuzemsku konkurovat i globálním společnostem, jako je Salesforce. Jen v roce 2022 Raynet utržil 86 milionů korun se ziskem 21 milionů a letos očekává obrat ve výši až 120 milionů se ziskem 30 milionů korun. Jejich software pomáhá firmám s digitalizací, 3 000 firem už díky němu používá moderní nástroj a neprodává tak své produkty nebo služby s pomocí papíru a tužky, čímž zvyšují svou celkovou efektivitu. Podobně jako řada světových firem se také podílí na zapojení umělé inteligence jak v marketingu, tak přímo v CRM, kde AI pomáhá třeba s tříděním údajů do kategorií.

Svůj růst Raynet staví kromě technologických inovací také na otevřené firemní kultuře a motivaci pracovníků skrze zaměstnanecké akciové plány. „V Raynetu funguje otevřené řízení firmy. Naši zaměstnanci mají možnost účastnit se všech rozhodovacích procesů, sledovat finanční výsledky i aktuální byznysové plány. Otevřené jsou i porady a výplaty. Navíc po uplynutí jednoho roku získá každý pracovník podíl na firemním zisku a po třech až čtyřech letech také garanci nevyhoditelnosti,“ přibližuje CEO Raynetu Martin Bazala. Zaměstnanecké akcie považuje za nástroj, který firmám pomáhá zabránit ztrátám spojeným s odchodem klíčových lidí.

Rychlý růst a nové příležitosti

Další ostravskou společností, která slaví úspěchy na poli technologií, je firma Skladon. Ta v roce 2021 dosáhla obratu ve výši 121 milionů korun, který v roce následujícím navýšila na 144 milionů. Skladon nabízí svým klientům kompletní fulfillment, přebírá tedy od obchodníků veškeré starosti s logistikou, počínaje skladováním a konče expedicí zboží ke koncovým zákazníkům. Svým klientům z řad e-shopů i retailových obchodníků tak řízením logistické divize šetří čas a finance na jiné důležité oblasti jejich podnikání, jako je rozvoj produktu, obchodu nebo marketingu. Využívá k tomu řadu nových technologií, například poloautomatické VNA vozíky nebo 3D skener cubiscan a nedávno spustil rovněž pilotní provoz svého prvního robotického projektu, který pomáhá urychlit proces vychystávání zboží a usnadňuje práci skladovým operátorům. „Naší vizí pro další roky je vybudování sítě fulfillmentových center napříč Evropou,“ říká Patrik Babinec, CMO a spoluzakladatel Skladonu. „Tím umožníme doručení do druhého dne ekonomickou pozemní dopravou do všech evropských zemí.“

Startupy SprayVision a Invent Medical také dokazují, že i z Ostravy lze úspěšně podnikat po celém světě. SprayVision přišlo s technologií, která dokáže snížit množství spotřebovaného laku v lakovnách aut a zároveň zvýšit kvalitu výsledného povrchu vozidla. Už v tuto chvíli má startup zákazníky po celém světě, od Kanady až po Japonsko. Mezi jeho klienty patří dokonce i švédská společnost IKEA a Moravskoslezské inovační centrum ho zařadilo mezi 10 nejlepších startupů v kraji. Firma Invent Medical se zase rychle stala mezinárodním lídrem v produkci 3D tištěných zdravotních pomůcek v oblasti ortotiky a protetiky. Nyní aktivně působí ve více než 40 zemích světa a spolupracuje s největšími dětskými nemocnicemi a klinickými centry od Mexika po Singapur. „Soustředíme se především na posilování pozice na klíčových trzích, jako jsou Spojené státy a západní Evropa. V USA se nám během posledního roku podařilo rozšířit do stovek klinik a nemocnic, které začaly nabízet pacientům naše produkty,“ doplňuje Jan Rosický, spoluzakladatel Invent Medical.

Dynamický růst technologického sektoru v Ostravě tak s sebou přináší také řadu pracovních příležitostí a zájem talentů. Toho si všímají i náborářské společnosti. Analytik ze StartupJobs poznamenává: „Ostrava byla dlouho přehlíženým místem z pohledu startupů. Nyní o tuto pozici bojuje a myslím, že jí v tom pomohla změna způsobu práce po pandemii. Už není potřeba denně docházet do kanceláře. Lidé zde mohou zůstat a vytvářet podhoubí pro růst nových startupů. Navíc tyto firmy aktivně podporují ESOP programy, což motivuje zaměstnance ke spolupráci na růstu a rozvoji těchto firem,“ komentuje Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs.

Nejnovější články

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Česká váza okouzlila Paříž i Milán

Vázy FUGU jsou vázy plné života. Pro jejich...

Vázy FUGU, stejně jako všechny výrobky značky KLIMCHI,...

Sklárna Jílek, kde většina výrobků značky KLIMCHI vzniká,...

Pohled z praxe
ZČU v Chebu otevře jedinečný studijní program

„Vysoké školství v kraji dlouhodobě podporujeme a snažíme...

Předpokládaný termín vypsání přijímacího řízení je v červnu....

Pohled z praxe
Dopravní uzel s inovativním průmyslem

Ředitelka krajské hospodářské komory Eva Malinová vidí Pardubicko...

Ve znaku Pardubického kraje je otevřená stříbrná brána...

V Libchavách je od roku 1991 vyrábí firma SOR,...

V kraji má silné zastoupení elektrotechnický průmysl. V Hlinsku sídlí...