Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny23. 11. 2023 07:00

Na 40 % zaměstnavatelů omezí benefity

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy (typu Cafeteria, Flexi Pass) a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.

Miroslav Diro Miroslav Diro autor

HK ČR

Foto: Shutterstock.com Benefity v ohrožení Foto: Shutterstock.com

Daňová uznatelnost některých benefitů bude od ledna 2024 zastropována do výše poloviny průměrné mzdy za zdaňovací období. Limit pro nezdaněné příjmy se bude vztahovat na nepeněžní plnění, např. na poukazy na pořízení zboží nebo služeb zdravotního, léčebného nebo hygienického charakteru, příspěvky na kulturní nebo sportovní akce a na knihy, poskytovaných z fondu kulturních a sociální potřeb nebo ze zisku firmy po zdanění. Vládní úpravy také omezí výši nezdaněného příspěvku zaměstnavatele na rekreaci, a to na limit 20 000 Kč ročně.

„Vláda původně chtěla daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů zrušit úplně. Vládní strany nakonec částečně vyslyšely argumenty podnikatelských organizací a odborů a zavedly místo celkového zákazu roční strop, a jen pro některé benefity. Rozumíme snaze ozdravit veřejné finance, konsolidační balíček vnímáme jako důležitý krok k nastartování procesu dlouhodobější stabilizace ekonomiky, nicméně systém zaměstnaneckých benefitů je pro zaměstnavatele kvůli vyčerpanému trhu práce důležitý, vedle mzdy to jsou často právě benefity, které rozhodují o atraktivitě zaměstnavatele,“ připomněl viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Šetření Hospodářské komory naznačuje, že spíše než k rušení benefitů dojde ke snížení jejich hodnoty. Přestože se kvůli novým pravidlům pro zdanění benefitů firmám zvýší náklady, polovina podniků se chystá zaměstnanecké benefity poskytovat ve stejné výši jako dosud. Redukovat výši benefitů budou zejména mikro firmy do 10 zaměstnanců (33 % z nich). Nejméně k úpravám benefitů přistoupí velké podniky nad 250 zaměstnanců (28 % z nich).

Chystané změny ve zdanění benefitů ovlivní ve větší míře středně velké a velké firmy. Poskytují je totiž nejen častěji, některé ale také ve vyšší hodnotě.

Ze šetření Hospodářské komory také vyplynulo, že benefity svým zaměstnancům v současnosti poskytuje 92 % zaměstnavatelů. Firmy si nabídkou benefitů chtějí hlavně udržet zaměstnance.

Nejrozšířenější jsou dnes benefity spojené se stravováním zaměstnancům. Stravování v kantýně, stravenkový paušál, dovozy obědů, elektronické nebo papírové stravenky poskytuje téměř 90 % zaměstnavatelů. Na 80 % firem svým zaměstnancům poskytuje materiální vybavení, jako je mobilní telefon, notebook, služební auto nebo oděv. Sociální benefity, jako jsou příspěvek na penzijní připojištění, sick day, práce z domova nebo dovolená nad rámec zákona, nabízí přes 75 % zaměstnavatelů.

„Novým trendem posledních dvou let bylo zavádění zdravotních benefitů, jako jsou preventivní vyšetření, očkování nebo psychologická podpora. Tyto benefity se často vztahují nejen na zaměstnance, ale i jejich rodiny, což vede ke zlepšování zdravotního stavu české populace. Konsolidační balíček, bohužel, tuto oblast ohrožuje a výsledkem budou další zbytečné vysoké náklady pro české zdravotnictví. Prevence je totiž vždy výrazně levnější než řešení následků,“ zdůraznil Tomáš Prouza.

Data o dopadu konsolidačního balíčku na zdravotně-sociální benefity, jako jsou preventivní lékařská vyšetření nebo poukazy na různé pohybové aktivity, Hospodářská komora v tuto chvíli vyhodnocuje a zveřejní je v následujících dnech.

Se změnami, které u zaměstnaneckých benefitů nově dochází, zaměstnavatele bezplatně seznámí webinář Jak na zdanění zaměstnaneckých benefitů v roce 2024, organizovaný Hospodářskou komoru ve čtvrtek 30. listopadu. Zaměstnavatelům umožní obrátit se svými dotazy týkajících se legislativní úpravy benefitů přímo na generální ředitelku Finanční správy ČR Simonu Hornochovou. Firmy bude zajímat např. které benefity lze nakoupit do konce roku, a nebude se na ně při čerpání zaměstnancem v roce 2024 vztahovat daňový limit. Pro velký zájem podniků Hospodářská komora už dvakrát kapacitu akce navyšovala.

Hospodářská komora také předpokládá, že lednové zavedení stropu na daňové úlevy u benefitů bude podniky i zaměstnance v posledních týdnech letošního roku motivovat k tomu, aby je vyčerpali ještě letos.

Do šetření Hospodářské komory se zapojilo 451 respondentů, od nejmenších po největší zaměstnavatele v zemi působící v různých odvětvích ekonomiky napříč všemi kraji České republiky.

Články autora Miroslav Diro

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Podpoří stavební zákon digitalizaci nebo naopak?

Dosavadní verze stavebního zákona často vedla ke zbytečně dlouhým...

A její ředitel, Michal Vacek říká, že: „Nástup...

Zástupce stavební firmy, obchodní ředitel společnosti Subterra, Jiří...

Analýzy
Ceny bytů poletí vzhůru, říkají developeři

A její ředitel, Michal Vacek říká: „Na základě...

Předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský k...

Téměř dva roky trvající pokles poptávky je u...

V případě Prahy se pro první pololetí čeká,...

Ceny rezidenčních nemovitostí se v průběhu roku opět...

„Pro zachování kvalitní výstavby, investic do nových technologií...

A Miroslav Zetek, člen představenstva pro řízení obchodu...

Údaje vycházejí ze Studie developerských společností H1/2024 zpracované...

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....