Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny23. 5. 2022 15:44

Nová legislativa zpřísní limity pro jejich využití na zemědělské půdě

České řešení pro zpracování čistírenských kalů

Společnost Millenium Technologies, člen skupiny JRD, se ve svém vědecko-technickém parku v Dubé zabývá plazmovým zplyňováním odpadů. Tato unikátní technologie dokáže využít energetickou hodnotu jinak nerecyklovatelných odpadů k přeměně na syntézní plyn, který je možné využít jako náhradu zemního plynu. Technologie plazmového zplyňování si poradí s různými druhy odpadů, jako jsou průmyslové odpady, nerecyklovatelné plasty, ale také například čistírenské kaly.

Kamila Žitňáková autor

Foto: Shutterstock.com Plazma si poradí i s odpadními kaly Foto: Shutterstock.com

Ty jsou dnes často využívány jako hnojivo v zemědělství a vnáší tak škodlivé látky do půdy a životního prostředí v podobě hormonů, antibiotik či těžkých kovů. Na to reaguje legislativa, která nově zpřísňuje limity pro aplikaci tohoto druhu odpadu na zemědělskou půdu.  roku 2023 tedy dojde ke změnám, na které se provozovatelé čističek odpadních vod (ČOV), již nyní musí začít připravovat a zvážit, jak s kaly nakládat. Plazmové zplyňování je jednou z možností, jak tento odpad účelně a bezpečně využit.

Od příštího roku dojde ke zpřísnění limitů využívání čistírenských kalů jako hnojiva do zemědělství. Kaly budou smět na zemědělskou půdu pouze za předpokladu, že splní mikrobiologická kritéria, která jsou uvedena v příloze č. 28, Vyhlášky o podrobnostech nakládání s odpady z roku 2021, podle § 81, odstavce 5 a § 82, odstavce 1. Tyto požadavky jsou ale obtížně splnitelné pro ČOV, které nejsou technologicky vybavené pro úpravu kalové koncovky. Je tedy otázka, zda ČOV rozšíří své linky o nové technologie pro hygienizaci kalů, nebo zda pro čistírenské kaly naleznou nové využití. Nabízí se tak metoda plazmového zplyňování od společnosti Millenium Technologies, která dokáže čistírenský kal zpracovat a vyrobit z něj například elektřinu či vodík.

Millenium Technologies

Společnost se zaměřuje na vývoj a výrobu technologie pro plazmové zplyňování a vitrifikaci vstupních surovin s různým podílem energie a anorganické části. Jedná se například o efektivní, environmentálně šetrné a zcela bezpečné zpracování odpadních látek různého stupně nebezpečnosti, jejichž produktem je syntézní plyn a sklovitá struska. Oba produkty jsou druhotně použitelné jako energetický zdroj, respektive stavební materiál. Společnost Millenium Technologies provozuje vědecko-technický park v Dubé, kde probíhá výzkum a testování technologie, a to ve spolupráci s odborníky z vědeckých pracovišť a vysokých škol. Společnost vedle výzkumu a testování připravuje komerční projekty ve spolupráci s řadou potenciálních klientů, např. samospráv měst a obcí, ČOV či zdravotnických zařízení.

JRD Group zastřešuje skupinu firem včetně Millenium Technologies. Pojítkem je jednotná filozofie, že cesta k udržitelné budoucnosti spočívá v propojení moderních technologií, čisté energie, ekologického přístupu a omezení energetické náročnosti staveb. Jednotlivé divize pokrývají široké spektrum oborů od developmentu a nákupu či prodeje pozemků přes energetiku z obnovitelných zdrojů až po investice do výnosových nemovitostí. Z projektů moderní energetiky skupiny JRD Group stojí za zmínku portfolio fotovoltaických elektráren o výkonu 37 MWp v České republice a Maďarsku, druhý největší větrný park v České republice s instalovanou kapacitou 26 MW nebo technologie plazmového zplyňování.

„Za pomocí technologie plazmového zplyňování jsme schopni z čistírenských kalů snadno vytvořit syntézní plyn, který může být dále využit například jako palivo a čistý zdroj energie. Tuto energii je možné následně vrátit rovnou zpět do provozu. Anorganická část kalů se roztaví a vytvoří lávu, která po zchladnutí již nepředstavuje odpad a je využitelná například jako stavební materiál. Celá technologie má navíc kompaktní rozměry a může tak být efektním řešením pro provozovatele ČOV, kteří nyní řeší, jak v budoucnu se vzniklým odpadem naložit. Výhodou plazmového zplyňování je zároveň jeho šetrnost k životnímu prostředí, což je samozřejmě velmi žádoucí i z hlediska plnění cílů Zelené dohody,“ uvádí Petr Dlabal, výkonný ředitel Millenium Technologies.

Čistírenské kaly jsou každým rokem produkovány ve významných objemech. Obsahují značné množství škodlivých látek a mají tak negativní vliv na životní prostředí. Technologie plazmového zplyňování dokáže velice efektivně za pomocí plazmatu (výron má teplotu 3 000 – 5000 °C) zpracovat širokou škálu odpadu včetně zmíněných čistírenských kalů. Chemickou energii vstupních surovin odpadu převede na energii syntézního plynu a současně vitrifikuje její anorganické části do sklovité strusky. Vytvářený syntézní plyn může být využit jako zdroj energie, nebo k výrobě široké škály chemických produktů. Vitrifikovanou strusku je možné využít ve stavebnictví, ale také při budování silniční infrastruktury.

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...