Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny13. 6. 2022 07:00

Izraelci málem koupili českou plazmovou technologii

Česká společnost Millenium Technologies, člen skupiny JRD, zabodovala na mezinárodním veletrhu IFAT, který probíhal od 30. 5. – 3. 6. 2022 v Mnichově. Jedná se o největší světový veletrh environmentálních technologií. Jako jediná společnost zde představila unikátní technologii plazmového zplyňování, pomocí které dokáže přeměnit jakýkoliv druh odpadu na tzv. syntézní plyn.

Kamila Žitňáková autor

Foto: Daniel Mrázek Reaktor třetí generace na zplyňování odpadu ve vědecko-technickém parku společnosti Millenium Technologies v Dubé Foto: Daniel Mrázek

Stánek společnosti Millenium Technologies zde v pěti výstavních dnech navštívilo několik stovek návštěvníků téměř z celého světa. Převládalo silné zastoupení návštěvníku z Německa, Itálie, Izraele, Španělska, ale například i ze severní Afriky, či Vietnamu. Ti již měli konkrétní představu o potenciálním využití této technologie na domácím trhu. Zájem se soustředil především na její energetické využití, konkrétně pro výrobu plynu či elektřiny.

„Jsme velmi potěšeni obrovským zájmem o plazmové zplyňování i velkou účastí návštěvníků a vystavovatelů. Veletrh IFAT pro nás znamenal více než sto schůzek s potenciálními klienty téměř ze všech koutů světa. Díky takto širokému zastoupení návštěvníků jsme měli možnost porovnat zahraniční možnosti s těmi na území České republiky. Například Izrael má opravdu velmi jednoduchý a přívětivý legislativní proces, který jim umožňuje v podstatě okamžité uvedení plazmového reaktoru do praxe. Rozdíly jsou i v přístupu a financování odpadového hospodářství,“ neskrývá nadšení Petr Dlabal, výkonný ředitel Millenium Technologies. S nadsázkou přidává, že Izraelci chtěli zařízení koupit hned na místě.

Můžou auta jezdit na odpadky?

„Itálie překvapivě nemá problém s nedostatkem či vysokou cenou plynu, ale zase je velmi silně orientována na odpadové hospodářství a do udržitelného rozvoje pravidelně investuje značné prostředky. Oslovily nás tedy nejen společnosti, které hledají možnosti účelného a ekologického zpracování velkého množství odpadu, ale také firmy, které hledají nové technologie pro zvýšení energetické soběstačnosti,“ pokračuje Dlabal.

Grafika: Millenium Technologies Schéma plazmového zplyňování odpadu Grafika: Millenium Technologies

IFAT je veletrh zaměřený na trvale udržitelné odpadové hospodářství, využití surovin včetně odpadní vody i ochranu životního prostředí a klimatu. Je jednoznačně největším světovým veletrhem ve svém oboru. Po dlouhé covidové odmlce se mohli návštěvníci seznámit s novými technologiemi a inovacemi jednotlivých společností, kde poměrně významné zastoupení měly i společnosti z České republiky a Slovenska. Veletrh, kterého se zúčastnilo 2 984 vystavovatelů z 59 zemí, navštívilo během pěti dnů zhruba 119 000 návštěvníků, těmito čísly se veletrh vrátil na svou předkoronavirovou velikost. Veletrh je podporován nejvýznamnějšími evropskými odbornými asociacemi.

O společnosti Millenium Technologies:

Společnost Millenium Technologies, a. s., se zaměřuje na vývoj a výrobu technologie pro plazmové zplyňování a vitrifikaci vstupních surovin s různým podílem energie a anorganické části. Jedná se například o efektivní, environmentálně šetrné a zcela bezpečné zpracování odpadních látek různého stupně nebezpečnosti, jejichž produktem je syntézní plyn a sklovitá struska. Oba produkty jsou druhotně použitelné jako energetický zdroj, respektive stavební materiál. Společnost Millenium Technologies provozuje vědecko-technický park v Dubé, kde probíhá výzkum a testování technologie, a to ve spolupráci s odborníky z vědeckých pracovišť a vysokých škol. Společnost vedle výzkumu a testování připravuje komerční projekty ve spolupráci s řadou potenciálních klientů, např. samospráv měst a obcí, ČOV či zdravotnických zařízení.

O skupině JRD Group:

JRD Group zastřešuje skupinu firem pod značkou JRD (JRD Development, JRD Land, JRD Energo, JRD Invest a JRD Plazma, pod kterou spadá společnost Millenium Technologies). Všechny jejich aktivity staví na jednotné filozofii, že cesta k udržitelné budoucnosti spočívá v propojení moderních technologií, čisté energie, ekologického přístupu a omezení energetické náročnosti staveb. Jednotlivé divize pokrývají široké spektrum oborů: od developmentu a nákupu či prodeje pozemků přes energetiku z obnovitelných zdrojů až po investice do výnosových nemovitostí. Z projektů moderní energetiky skupiny JRD Group stojí za zmínku portfolio fotovoltaických elektráren o výkonu 37 MWp v České republice a Maďarsku, druhý největší větrný park v České republice s instalovanou kapacitou 26 MW nebo technologie plazmového zplyňování (environmentálně šetrné zpracování odpadů s výrobou elektrické a tepelné energie).

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...