Úterý 7. května 2024
ikona hodiny3. 6. 2022 13:06

Česko půjde cestou inteligentní specializace

Aktuální bezpečnostní a energetická situace jasně ukázala strategický význam technologií a inovací. Při řešení společenských výzev a využití technologických trendů je podpora výzkumu a inovací nezbytným krokem k udržení tempa v globální konkurenci. Pomoci by České republice mohla i národní strategie pro inteligentní specializaci, kterou schválila Evropská komise.

Vojtěch Srnka autor

MPO

Foto: Shutterstock.com Česko má Národní strategii inteligentní specializace Foto: Shutterstock.com

„Nová národní strategie posílí pozici České republiky v oblasti výzkumu, vývoje a inovací a oživí naši ekonomiku. Naším cílem je zajistit efektivní zacílení veřejných, ale i soukromých finančních prostředků do prioritních inovativních oblastí tak, aby byl plně využit znalostní a výzkumný potenciál naší země,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Národní výzkumnou a inovační strategii pro inteligentní specializaci (Národní RIS3 strategie) pro nové programové období 202–2027 schválila Evropská komise. Účelem strategie je na národní i regionální úrovni definovat výzkumné a inovační priority pro vytváření konkurenčních výhod jednotlivých zemí, krajů a konkrétních aktérů výzkumného a inovačního ekosystému.

„Snaha koncentrovat značný objem prostředků z fondů EU na podporu výzkumu a inovací pouze na omezený okruh témat, která jsou na základě analýz identifikována jako prioritní, je důležitým krokem k posílení těch oblastí, v nichž může Česká republika dosáhnout významného pokroku a prorazit i v globálním měřítku. Proto Evropská komise podmiňuje investice z EU fondů do výzkumu a inovací právě existencí a průběžnou realizací Strategie pro inteligentní specializaci,“ říká náměstek pro digitalizaci a inovace Petr Očko, který je zároveň pověřený řízením agentury CzechInvest.

K analýze budoucího vývoje, na který strategie klade velký důraz, je používán mimo jiné nástroj z dílny Technologického centra Akademie věd ČR, který je určený právě k identifikaci technologických trendů. Nástroj s názvem Horizon scanning je schopen pracovat s obrovskými objemy dat. Tento systém kombinuje automatické metody s prvky umělé inteligence a expertního posuzování. Jeho výstupem jsou zprávy o vývoji v jednotlivých technologických oblastech, které se opírají o analýzu desítek tisíc odborných datových zdrojů.

„Práce se scénáři budoucího technologického vývoje je trendem, který se prosazuje u těch nejpokročilejších světových ekonomik. To, že se Česká republika řadí mezi ně, je dobrou zprávou pro českou ekonomiku a příslibem další prosperity,“ říká národní RIS3 manažer Daniel Všetečka.

Pro zajištění co možná nejefektivnější implementace RIS3 strategie probíhá od roku 2020 podpůrný projekt Systémová podpora implementace a řízení Národní RIS3. Na projektu spolupracuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, agentura CzechInvest, Technologická agentura České republiky a Technologické centrum Akademie věd České republiky. Projekt je spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Články autora Vojtěch Srnka

Nejnovější články

Analýzy
Část firem benefity omezila nebo zrušila

Poskytování benefitů mimo mzdu omezily nejčastěji podniky menších...

Tyto kategorie benefitů, kam spadají například preventivní vyšetření,...

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...

Analýzy
Důležité jsou vztahy na pracovišti a firemní kultura

„Podle našich dat jdou očekávání zaměstnanců v pomyslné...

Důležitost firemní kultury je pro image firmy a...

Inovativní firmy se snaží vytvářet inspirativní pracovní prostředí....

Z oblasti benefitů již zaměstnancům nestačí běžná multisportkarta,...

Stejně tak je, zejména pro mladší generaci, dnes...

„Atmoskop.cz poskytuje lidem mimo jiné také takzvaný Company...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...