Pátek 3. května 2024
ikona hodiny24. 2. 2023 12:16

Lednová data ukazují těžké časy českých hotelů

Na první pohled to vypadá, že české hotelnictví se konečně nadechuje po hubených covidových letech, ovšem jak vyplývá z dat americké společnosti STR, situace není ve skutečnosti vůbec růžová. Navýšení obsazenosti i ceny za pokoj zdaleka nepokrývá zvýšené náklady, kterým hotely čelí kvůli vysoké inflaci a hotelový trh tak čeká velká selekce, predikuje známý pražský hoteliér.

Vanesa Jeřábková autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Oproti loňskému lednu je letos situace českých i pražských hotelů lepší co se týče obsazenosti i průměrně dosažené ceny za pokoj. Ovšem to ještě porovnáme současný normální stav s loňskou coronavirovou zimou. Vyplývá to ze srovnání celosvětových hotelových dat od společnosti STR za měsíc leden.

Pokud si od naivní radosti vezmeme odstup – ukazují se velké problémy českého hotelnictví a jeho horší vývoj v porovnání se srovnatelnými zeměmi.

Smith Travel Research

Americká společnost dříve známá jako STR, poskytuje tržní údaje o hotelovém průmyslu po celém světě. V současné době sleduje více než 60 000 hotelů s více než 8 miliony pokojů. Mezi českými hoteliéry jde o nejznámější nástroj pro porovnávání výsledků. V České republice STR sleduje 19,5 tisíce hotelových pokojů (tedy zhruba třetinu celkové kapacity), ovšem v segmentu lepších hotelů podíl výrazně roste. Například v Praze se již blíž polovině. Výhodou je také především měsíční báze vyhodnocení, což je třikrát aktuálnější než ČSÚ, a relevantní data o cenách pokoje a obsazenosti opřená o celosvětově prověřenou metodiku.

 

Occ % = obsazenost; ADR = průměrná dosažená cena pokoje v eurech

Zatímco na celoevropské úrovni obsazenost dále roste, tak středoevropský prostor, který je oblíbenou vánoční destinací, zažívá v lednu pokles. Ano, leden je pro střední Evropu vždy obtížný měsíc. Přesto situace Prahy, tradičního tahouna české turistiky, která se v ceně pokoje propadla na úroveň Bratislavy, nevěstí dobré časy. Alarmující je zejména trend, kdy ceny za pokoj nepokrývají inflaci a jejich pomalý růst, respektive reálný pokles, je výrazně pod zbytkem Evropy.

Nejde přitom říci, že Evropa je v hotelnictví striktně rozdělena na bohatý západ a chudý východ. Například Budapešť již dosahuje vyšších cen lůžek než třeba Berlín a udává tón ve visegradském prostoru. Dynamika růstu Varšavy, spolu s výrazně vyšší obsazeností stojí za povšimnutí rovněž.

Časy, kdy Praha šlapala na paty Vídni, tradičně opřenou i o kongresovou turistiku, jsou, zdá se, pryč. A donekonečna se uklidňovat faktem, že výsledky Prahy jsou výrazně ovlivněny nesmyslně vysokým počtem hotelů a lůžek, to už neobstojí.

Zdroj: STR Zdroj: STR
Zdroj: STR Zdroj: STR

„Český hotelový trh čeká obrovská selekce,“ říká Jaroslav Svoboda, majitel největší české hotelové sítě Czech Inn Hotels. „Zveřejněná data navíc neukazují problémy českých hotelů v plné nahotě, neboť nepracují s náklady. Obsazenost je jalová a tržby nepokrývají inflaci. Hodně hoteliérů spoléhá na zázrak a přežití zimy, že pak možná nějak něco…, ale vlak už jede. Naší skupině se vyplatilo, že jsme za covidu nezavírali, investovali a vsadili na české zákazníky. Naše obsazenost v lednu je dvojnásobná a někde  přesahuje 80 %, ceny se nám pak podařilo navýšit o skoro 50 %. Pro nás je tato krize příležitost a hodláme ji naplno využít,“ uvedl český hoteliér, známý svým optimismem za jakékoli situace.

Zdroj: STR Zdroj: STR

Existují i výjimky

Ne všude je ale situace tristní. Například známý pražský luxusní hotel The Grand Mark Prague, bývalý hotel Kempinski) v Hybernské ulici, zabodoval v loňském roce v prestižním srovnání amerického CNBC Best Hotels for Business Travellers a orientace na nejen klasické turisty se evidentně vyplácí. „Jde o specifický velký hotel v naší skupině Czech Inn Hotels,“ komentuje jeho výsledky Jaroslav Svoboda. „Dosahujeme tu výrazně nižší obsazenost než ve zbytku skupiny, ale cenová dynamika i u takto luxusního prostoru je výborná. Cena roste třikrát rychleji než u průměrných českých hotelů – a to je skvělé,“ uzavírá Svoboda.

 

Nejnovější články

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Emirates představují řešení pro neurodivergentní cestovatele

Seznamovací akce zahrnovala simulaci procesů odbavení i samotný...

Přes 29 000 členů palubního personálu Emirates je...

DPNA je kód využívaný leteckými společnostmi pro speciální...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Cestovní ruch
Czechia Travel Trade Day 2024 v Hradci Králové právě odstartoval

TTD je jednou z největších tuzemských akcí na...

Se zvýšením zájmu o jednotlivé regiony významně pomáhá...