Neděle 19. května 2024
ikona hodiny13. 6. 2023 11:17

Restaurace The Artisan stočila svůj první med

Ochutnat ho můžete v signature pokrmech, domácí medovině, ale třeba i v propolisové tinktuře vyráběné přímo v restauraci

Devadesát tisíc artisanských včel, které minulý rok našly domov na střeše pražského hotelu Marriott, vyprodukovalo svůj první med. Kuchařům restaurace The Artisan se ho podařilo stočit několik desítek kilogramů. Využijí ho nejen k přípravě signature pokrmů, ale také k výrobě domácí medoviny, a dokonce i vlastní propolisové tinktury a dalších domácích produktů. Restaurace se tak významně přibližuje své vizi plně udržitelné kuchyně, která klade důraz na vlastní produkci a kvalitní lokální suroviny.  

Kristýna Štefanková autor

Foto: Marriott Pražský hotel Marriott má svůj vlastní med Foto: Marriott

„Během května jsme vytočili více než 42 kilogramů kvalitního medu. Našim včelám se na střeše hotelu daří, a i přes relativně chladné jarní měsíce dokázaly využít podmínky, které zdejší lokalita nabízí ke sběru nektaru. Další stáčení plánujeme koncem června,“ říká Peter Mikuláš, Executive Sous Chef restaurace The Artisan, který se o včely stará.

Produkce vlastního medu má pro pražský hotel Marriott významný dopad i na provoz a úsporu nákladů. „Výroba domácího medu je pro nás důležitá nejen z pohledu udržitelnosti, na kterou velmi dbáme, ale také z ekonomického hlediska. Jeho celková roční spotřeba je v rámci hotelu významná a díky vlastní produkci si ji dokážeme z velké části pokrýt sami,“ dodává David Rejhon, šéfkuchař restaurace The Artisan.

Med a včely jsou rovněž skvělým námětem pro tematické coffee breaky, které restaurace připravuje pro konference a eventy hotelu Marriott. Hosté vybraných akcí tak mají možnost ochutnat domácí med, a to hned v několika provedeních a zpracováních. Například domácí kváskový chléb podávaný s kozím sýrem, ořechy a medem, medové sušenky, medovník, zmrzlinu a další speciality.

V rámci včelaření se restaurace The Artisan stala také členem Českého svazu včelařů sdružující téměř všechny včelaře na území České republiky. „Z našich včel máme velkou radost, ale je to zároveň i velká zodpovědnost. Včelaření je náročná aktivita, která vyžaduje značné odborné znalosti. Snažíme se proto neustále se vzdělávat a potkávat se s profesionály z oboru, kteří nám pomáhají pečovat o naše včelstva a zajišťovat tak pro ně ideální zázemí,“ komentuje chov včel Peter Mikuláš.

Články autora Kristýna Štefanková

Nejnovější články

Cestovní ruch
Show nejen pro šotouše

Letošního ročníku Festivalu, který proběhne pod záštitou místopředsedy...

Kromě krásných parních lokomotiv z tuzemska i ze...

V pátek 13. září 2024 po obědě bude...

Kromě vystavených lokomotiv budou rovněž představeny vozy s...

Cestovní ruch
Inspirace pro svatbu na zámku Nelahozeves

Co zámek nabídne? Dopoledne od 10 hodin je...

V roce 2022 se v ČR uskutečnilo na padesát pět...

Zámek Nelahozeves má konkurenční výhodu v relativní blízkosti Prahy...

Akce Inspirace ke svatbě na zámku se samozřejmě...

Analýzy
Kyberzločinci zneužívají nové zranitelnosti o 43 % rychleji

Společnost Fortinet, světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti...

Útoky začaly v průměru 4,76 dní poté, co...

Útoky se týkaly méně než 9 % všech...

Botnety prokázaly neuvěřitelnou odolnost – v průměru trvalo...

Nejnovější Trendy

Trendy
Digitalizace mění management stavebních projektů

Prostřednictvím digitálních platforem pro stavební profesionály (tzv. PropTech...

Prostřednictvím analýzy historických dat a ukazatelů výkonnosti lze...

Další odvětví jako třeba automobilový průmysl již se...

Trendy
Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje

Při rafinaci oleje dochází k odstranění zbytků mechanických...

„Od nás, jako výrobců pokročilé rafinační technologie se...

Analýzy
Nejistá budoucnost českých firem

I když panuje všeobecný optimismus ohledně AI a...

Respondenti z českých firem uvádějí, že GenAI má významný...

V širším měřítku zůstává pro firmy problémem kybernetická...

Výzkum také odhaluje důležitost moderní datové infrastruktury v...