Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny10. 1. 2020 14:40

Marketing není střelba naslepo

Jak vybrat kvalitní marketingovou agenturu či freelancera – díl I.

Na trhu je nepřeberné množství marketingových agentur a freelancerů, kteří nabízejí marketingové služby. Jak se v nich vyznat, jak najít toho správného a kvalitního marketingového dodavatele a specialistu? To je vskutku nelehká otázka, na kterou neexistuje jedna dokonalá správná odpověď. Nicméně pokusím se vám zde poskytnout několik velmi praktických a užitečných tipů, které vám pomohou usnadnit tento obtížný výběr.

Zbyněk Hyrák autor

specialista na výkonnostní marketing, PPC kampaně a webovou analytiku, www.optimalizovany-web.cz

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Pokud jste malá začínající firma či živnostník, tak se dozvíte, jak i s malým rozpočtem vybrat kvalitního specialistu či agenturu. Nejzranitelnější skupinou jsou právě malé firmy, které s marketingem teprve začínají, a tak často nevědí, podle čeho vybírat.

Správný specialista neslibuje nesplnitelné

Velmi často se právě u malých začínajících firem či živnostníků stává, že si objednají levné služby, ale ve finále jim často marketingová agentura či freelancer neposkytne služby ani v uspokojivé kvalitě. Proto zrovna u těch nejlevnějších služeb buďte velmi opatrní a prověřte si svého dodavatele marketingových služeb, zda opravdu poskytuje služby, které přislíbil.

Každý správný specialista ví, že marketing není exaktní věda. V marketingu není nic dokonalé a přesné, dokonale předvídatelné a opakovatelné. Proto pokud vám nějaká agentura slibuje, že má ten správný recept na okamžité konverze a že vám za 1 000 Kč měsíčně vydělá miliony Kč, zbystřete. To, co funguje u jiného klienta, nemusí fungovat u vás. A opačně, co funguje u vás, nemusí fungovat jinde. Nejen v online marketingu je třeba vyzdvihnout vaše konkurenční výhody, ale také využít různé marketingové kanály a kombinovat je navzájem. Správný marketingový mix vám může pomoci oslovit vaši cílovou skupinu v různých nákupních fázích nejen podle Avinashova frameworku „See – Think – Do – Care“.

Z mých zkušeností vyplývá, že pro důležitá rozhodnutí je třeba mít detailnější analytická data.

Vyhodnocujte

Poté je třeba vyzkoušet jednotlivé marketingové kanály, vyhodnotit data z Google Analytics, a stanovit závěry, co se osvědčilo, co se neosvědčilo a na co se příští měsíc zaměřit, co naopak příště utlumit, v jakých dnech je reklama nejvýkonnější a podobně. Pokud vám marketingová agentura či freelancer doporučuje, že určitě musíte hned a bezodkladně začít inzerovat prostřednictvím PPC kampaní, tak opět zbystřete. Zkuste se jich zeptat, jak k tomu přišli a proč právě PPC kampaně a proč zrovna na Googlu, a ne na Seznamu, či na obojím zároveň? Co když je třeba prvně zapracovat například na obsahu či optimalizaci webu? Z mých zkušeností vyplývá, že pro důležitá rozhodnutí je třeba mít detailnější analytická data. Jako první krok doporučuji nasadit pokročilou webovou analytiku Google Analytics, nastavit měření e-commerce dat, cílů, mikro-konverzí, událostí, interního vyhledávání, filtrů… Získáte inspiraci a podrobnější data o výkonu jednotlivých marketingových kanálů a o chování uživatelů na webu. Webová analytika by měla být pro vás jako určitá inspirace a zdroj indicií, na co se zaměřit.

Realita se však může od dat lišit. Je třeba proto analytická data porovnávat s realitou, abyste se nespoléhali pouze na data z Google Analytics, ale k tomu použili i další nástroje, zkušenosti a zdravý podnikatelský úsudek.

Nicméně moje zlaté pravidlo zní, že bez analytiky je to jako „střílet na terč poslepu“. Když vám tedy agentura či freelancer řekne, že mu stačí základní data z Google Analytics, která získává díky vloženému měřícímu kódu do webu, aniž by analytiku podrobněji nakonfiguroval, pak opět zbystřete. V datech mohou vznikat odchylky a nepřesnosti, na základě kterých pak můžete stanovovat chybné úvahy a závěry.

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...