Úterý 30. dubna 2024
ikona hodiny15. 3. 2021 10:37

Pandemie zdůrazňuje potřebu a důležitost nestátních neziskových organizací

Kdyby ty neziskovky nebyly

Neziskový sektor je v běžném životě, tak jako spousta jiných věcí, takřka nepostřehnutelnou složkou národního hospodářství. Dokud nenastane vypjatá situace, pokud nedojde k celoplošnému ochromení tržní ekonomiky a provozuschopnosti mnoha podnikatelských subjektů napříč profesními obory v celkové struktuře odběratelsko-dodavatelských vztahů, obchodu a distribuce – do té doby se nic zásadního neděje. A dalo by se říct, že neziskový sektor si tak léta žije svým vlastním životem, sdružuje zájmové skupiny v daném oboru, pořádá setkání členů, spolupracuje s několika subjekty, až to mnohdy vypadá, že jde spíše o kroužek několika činorodých nadšenců.

Tomáš Pospíšil autor

cechmistr Cechu mechanických zámkových systémů

Foto: Shutterstock.com Zámkaři jsou potřeba i v čase lockdownu Foto: Shutterstock.com

Změna nastává v situaci, kdy celorepublikově čelíme dramatickému makro i mikro ekonomickému vývoji, protahovanému lockdownu a plošným vládním restrikcím. Řeč je konkrétně o neustále zmatené, vágní a přesložité komunikaci vlády.

Člověk již pochybuje o zdravém rozumu. A pokud by se mě někdo zeptal na to, zdali je lepší změnu vyhlásit a provést na začátku týdne nebo na jeho konci, selskou logikou bych odpověděl, že na začátku týdne, protože je přeci nesmysl vyhlásit zásadní změny v pátek večer s tím, aby platily od pondělní půlnoci. Živě si umím představit, jak páteční vyhlášení pondělních změn dvě třetiny komerční sféry uvrhne do okamžité nejistoty… jak se budou všichni snažit marně zjistit nějakou kloudnou informaci… jak opět budou zcela zahlcené komunikační linky celý víkend… jak budeme přemýšlet, zdali se změny v omezení a zákazech týkají také nás, nebo spadáme do výjimky… Ostatně, netřeba si to představovat, prožíváme to.

A právě v této chvíli zde máme v hlavní roli živnostníka, drobného podnikatele. Takový člověk je vydán na milost a nemilost ucpaným e-mailovým schránkám kamsi na ministerstva a pokud se někam už dovolá, od úředníka se dozví tak maximálně odkaz na webové stránky, kde se přece vše potřebné od vlády dozví. Přesně v tento okamžik se tonoucí začíná stébla chytat, neboť mu nic jiného nezbývá a vidí poslední možnost. Je totiž naštěstí členem neziskovky, svého profesního či oborového spolku.

Jsem předsedou takové neziskové organizace – spolku Cech mechanických zámkových systémů ČR. Sám jsem prožil od večera pátku 26.února, kdy byl vyhlášen nový nouzový stav a daleko tvrdší lockdown, naprosto vyčerpávající víkend, kdy jsem byl doslova bombardován členy – a zajímavé je, že také nečleny – a marně jsem se pro ně snažil zjistit cokoliv, co by mohlo být alespoň trochu použitelné, coby jasná zpráva, zdali jsme nebo nejsme, v rámci našeho oboru, uzavření.

Na okraj...

Zámečnictví zdaleka neznamená řezání klíčů, což je obecně rozšířená floskule. Pojem zámečnictví zejména tkví v práci s hutními materiály, jejich dělením, tvářením, obráběním. Správným označením pro klíčové služby a železářský sortiment je zámkařství, naši členové jsou tudíž zámkaři a klíčaři. V oficiální Národní soustavě kvalifikací je rovněž uvedena kvalifikace Zámkař. A to jsme pouze u první nuance. Těmi dalšími jsou nouzové otvírání při nebezpečí z prodlení a mnoho jiných služeb, které naši členové poskytují nikoliv proto, že by chtěli mít za každou cenu otevřeno, ale zejména z důvodu okamžité či co nejrychlejší pomoci občanům v nouzi. Nikdo z nás si přece nejde pro radost koupit další klíček od bytu… Klíč řeší ten, kdo jej zalomil, ztratil či mu byl zcizen… A ten co nejrychleji potřebuje svoji situaci řešit a mít se jak dostat do svého bytu či domu.

Představme si typického člena, poctivě a tvrdě pracujícího živnostníka, platícího daně, odbývajícího se na dovolených a chodícího do práce často i s rýmou. Obživa a podnikání je pro něj alfa a omega běžného fungování. Takovému člověku v pátek večer v televizi řeknou něco, čemu rozumí jen tak napolo a rozhodně si není jistý. Okamžitě u něj vyvstává potřeba dovolat se kohokoliv, kdo by mu takovou jistotu dal. Úřady v pátek večer, natož přes víkend, nefungují, e-mail mu dá těžko okamžitou odpověď a z webu vlády mu jdou oči kolem. V pondělí však musí fungovat. Co teď? Jediná možnost je zvednout telefon a volat kam se dá, na mysl tak přichází i poslední zoufalá možnost: Co naše organizace? Ta je přece v Hospodářské komoře ČR a již při prvním lockdownu nás informovala konkrétně a jasně.

Výsledkem, kterého se nakonec podařilo dosáhnout, je výjimka pro naše členy. Byť maloobchodní provoz zámečnictví byl zakázán, mohli jsme fungovat. A to jen díky společnému úsilí Odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání MPO, Živnostenské sekce Hospodářské komory ČR i advokátní kanceláři Havel & Partners.

Jen díky tomuto úsilí vláda nakonec vydala prohlášení, že s účinností ode dne 1. března 2021 od 00:00 hod. do dne 21. března 2021 do 23:59 hod., je udělena výjimka pro maloobchodní prodej a prodej a poskytování služeb v provozovnách servisu přístrojů a dalších výrobků pro domácnosti a prodejnách domácích potřeb a železářství, kam spadají i provozovny s obvyklou nabídkou spojovacího materiálu, ručního a elektrického nářadí a nástrojů, stavebního a nábytkového kování, rytectví a dalších železářských potřeb pro domácnost a dům, jako jsou poštovní schránky, trezory, pokladničky, klíčové depozity a podobné. Většina našich členů standardně nabízí převážnou část tohoto sortimentu, tudíž jejich provozovny spadají do kategorie prodejen domácích potřeb a železářství, jsou tedy ve výjimce a mohou mít maloobchodní provozovny otevřené. Další podrobnosti, informace a celé znění prohlášení je na našem webu.

Pokud to shrnu, šlo ze strany našeho Cechu o předložení relevantní argumentace se všemi souvislostmi, aspekty a zdůrazněním charakteru předmětu podnikání, a vzájemné oboustranné prodiskutování veškerých hledisek. Následně bylo ze strany MPO zasláno oficiální vyjádření s uznáním oprávněnosti našeho výkladu, a navíc s konfirmací renomované právní kanceláře. Stěžejní úlohu přitom sehrála nezisková oborová organizace, která, minimálně za svůj obor, docílila udělení výjimky pro své členy. Dlužno říct, že zároveň i pro nečleny.

Závěrem malé shrnutí. Kdyby ty neziskovky nebyly… spousta firem a živnostníků by měla zavřeno v důsledku dezinformovanosti, nejednoznačné komunikace a hlavně neznalosti při laickém rozhodování vládních úředníků v rámci sepisování podobných zákazů a výjimek. Věřím, že jsou i další obory, ve kterých se stává neziskový sektor velmi důležitým prostředníkem mezi státem a komerční sférou. Budu rád, pokud tento případ inspiruje další a pokud neziskový sektor v čele s nestátními organizacemi vstoupí do širšího povědomí a diskuse.

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...