Čtvrtek 2. května 2024
ikona hodiny10. 4. 2020 05:41

Kdo ničeho nedosáhne?

Rozkol a naprostá neschopnost domluvit se. Tak by se ve zkratce daly shrnout titulky evropských a také českých věhlasných deníků po skončení letošního prvního summitu, na který se v půlce února sjeli do Bruselu všichni evropští premiéři a prezidenti. Téma vrcholného setkání bylo dopředu jasné a nezpochybnitelné: víceletý rozpočet Evropské unie na příštích 7 let, tedy na období 2021–2027.

Martina Dlabajová Martina Dlabajová autor

poslankyně Evropského parlamentu

Příprava rozpočtu, kalkulace plánů a práce s čísly představuje každodenní chleba pro každou firmu, která to se svým podnikáním myslí vážně. A všichni, kdo jsme kdy nějaké finanční plánování dělali, víme, že to rozhodně není nic jednoduchého. Rozpočet je třeba mít ambiciózní, ale zároveň musí zohledňovat řadu faktorů a počítat i s nepředvídatelným.

V případě evropské sedmadvacítky to funguje podobně, ale přece jen trochu jinak. Na víceletém finančním rámci, jak se rozpočet EU na sedm let oficiálně označuje, se podílejí všechny klíčové unijní instituce. S návrhem rozpočtu přichází tradičně Evropská komise, která jej musí obhájit před Evropským parlamentem. Europoslanci jí obrazně řečeno nenechají nic zadarmo a jejich představy o jednotlivých rozpočtových kapitolách, které zahrnují dlouhodobé priority unie, jsou často mnohem ambicióznější. Takto například požadujeme vyšší výdaje na podporu malých a středních podniků či vědy a výzkumu.

Neméně důležité slovo v sestavování dlouhodobého rozpočtu EU mají také členské státy, kterých je po odchodu Spojeného království z EU sedmadvacet, tedy pořád dost. Najít společnou řeč mezi sebou a ještě s dalšími institucemi, které si stojí za svým, bývá nelehkým úkolem a jeden společný summit v Bruselu zatím k dohodě nikdy v historii nestačil.

Připouštím, že v momentě, kdy čtete tyto řádky, už může být situace trochu jiná. Další vrcholné setkání premiérů a prezidentů evropské sedmadvacítky a zástupců Evropské komise a Evropského parlamentu nad návrhem víceletého finančního rámce totiž proběhne ještě v březnu. Troufám si však tvrdit, že finální dohoda se shodou ve všech bodech na stole pravděpodobně ještě není. Propast mezi proklamovanými ambicemi a peněženkami členských států, ze kterých je rozpočet z drtivé většiny placen, se totiž zdá být natolik hluboká, že si vyžádá ještě několik pokusů o její překonání.

Na závěr se proto hodí vypůjčit si slova babičky současného předsedy unijních summitů Charlese Michela, která v posledních týdnech hojně citovala média: „Kdo se o nic nepokusí, ničeho nedosáhne.“

 

Nejnovější články

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...

Cestovní ruch
Emirates představují řešení pro neurodivergentní cestovatele

Seznamovací akce zahrnovala simulaci procesů odbavení i samotný...

Přes 29 000 členů palubního personálu Emirates je...

DPNA je kód využívaný leteckými společnostmi pro speciální...

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...