Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny11. 6. 2020 12:03

Zákon českým potravinám nepomůže

Otázka potravinové soběstačnosti České republiky je tématem politické reprezentace v podstatě od sametové revoluce, kdy politici nezřídka chtějí toto téma zvednout. Větší oblibu českých potravin ale nelze lidem nařídit zákonem.

Vladimír Dlouhý Vladimír Dlouhý autor

prezident HK ČR

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Nejdříve řeknu, že si zaděláme na velké problému v EU. Smlouva o fungování Evropské unie v článku 34 totiž jasně uvádí, že množstevní omezení dovozu, jakož i veškerá opatření s rovnocenným účinkem, jsou mezi členskými státy zakázána. Předložený návrh tedy jasně porušuje pravidla jednotného trhu Evropské unie. Asi nastává čas si jasně říct, zda chceme být součástí EU a současně její pravidla porušovat. Buď z EU vystupme, nebo žádejme diskuzi o změně pravidel, ale nelíbí se mi, že EU budeme využívat tam, kde nám to vyhovuje, a porušovat dohody tam, kde se nám to nelíbí.

Velmi rozumím podpoře domácích zemědělců a výrobců potravin. Vím, že řada zemí, které přísahají na volný trh, skrytě domácí trh s potravinami chrání. Jsem si také vědom někdy až odsouzeníhodného chování velkých obchodních řetězců, vlastněných zahraničními matkami. Nemluvě o rozdílné kvalitě formálně stejných výrobků na různých trzích. Hledejme všechny cesty, jak domácí výrobce podpořit, nejen u potravin. Zákonné omezení, podle kterého by mělo být 85 % potravin v tuzemských obchodech od roku 2027 výhradně z české produkce, však způsobí více škody než užitku.

Poslanecký návrh k vládní novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích by znamenal deformaci tuzemského obchodního trhu a může vést k zániku zejména malých prodejců a nižší kvalitě potravin na trhu. Neméně závažným problémem by byla také administrativní zátěž obchodníků a výrobců, jejichž povinností by bylo prokazovat původ zboží a surovin. Stát by tak podnikatelům svojí regulací naložil na bedra další desítky formulářů a riskuje, že řadu prodejců tím donutí k zavření jejich byznysu. Okolní země EU vůči nám přijmou protiopatření, které postihne naše exportéry, třeba i ve zcela jiných sektorech, než v zemědělství a potravinářství. Nad domácími zemědělci a potravináři vytvoří ochranný polštář, který krátkodobě přinese vlastníkům větší zisky, dlouhodobě však škodí produktivitě a konkurenceschopnosti. A samozřejmě, návrh povede ke zdražení potravin na domácím trhu.

Nemile mě také překvapila forma, jakou byl návrh předložen. Jde o klasický poslanecký „přílepek“ k novele zákona o potravinách, která se týká něčeho zcela jiného. To je bezohlednost, neboť takový návrh by měl být velmi podrobně nejprve prodiskutován u nás doma, projednán s partnery v EU, jasně ukázat, jakou nepřímou škodu může způsobit jiným odvětvím české ekonomiky, jaký bude mít dopad na cenu potravin a teprve potom případně přijat, třeba i ve formě, která by nebyla zcela konformní s přáním ostatních zemí EU. To by měl být správný postup, ne podstrčení zadními vrátky.

Poslanci rozhodli o vrácení normy do sněmovních výborů k novému projednání a široké odborné diskuzi. To je krok správným směrem, neboť to – snad – potřebnou diskuzi umožní.

Články autora Vladimír Dlouhý

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...