Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny13. 12. 2020 15:54

Knížky pro všechny generace

Monika Kopřivová je vystudovaná doktorka farmacie, maminka tří dětí. Uplatnění měla v lékárně. Všechno změnil den, kdy dostala od svého téměř devadesátiletého dědečka sepsané paměti. Při jejich pročítání ji napadlo, že by takovou kroniku mohl sepsat každý prarodič. Hledání kořenů, genealogie a rodinná historie je téma, které zajímá stále více lidí. A také téma mezigeneračních vztahů, které pomáhá, abychom se vzájemně respektovali a mohli si být navzájem prospěšní.

Valerie Saara autor

Foto: archiv www.babickarstvi.cz Foto: archiv www.babickarstvi.cz

A nezůstalo pouze u myšlenek. V roce 2013 vytvořila Monika dvě knížky, založila nakladatelství a sama je vydala. Obě – Babičko, vyprávěj a Dědečku, vyprávěj – se staly bestsellerem a byl přeloženy i do slovenštiny, polštiny, italštiny, němčiny, španělštiny i francouzštiny.

Úspěch prvotin byl pro Moniku impulsem, vydává každý jednu až dvě knížky a snaží se, aby všechny byly co nejvíce propracované a zajímavé. Úspěšné byly například i Strom života naší rodiny, Časosběrná kronika naší rodiny, Velká kniha vánočních detektivek,  společenská hra Jak to tenkrát bylo? či Naše výlety.

Foto: archiv www.babickarstvi.cz Foto: archiv www.babickarstvi.cz

Letos před Vánoci přibyly rovněž dvě knihy. Titul 3 minuty pro štěstí pomáhá podívat se na den, který jsme prožili, pozitivní optikou. Což je důležité zvláště v roce, jakým byl ten letošní. Každý den nám totiž přináší okamžiky, za které můžeme být vděční. Každý den se nám něco povede a něco nás potěší, třeba jen maličkost. A často si stačí takové situace jen pojmenovat, abychom zjistili, že je život plný pěkných chvil. 3 minuty pro štěstí je kniha, která pomůže uvědomovat si své každodenní štěstí prostřednictvím odpovědí na tři pečlivě zvolené otázky. Díky zaznamenávání myšlenek dojdete i k tomu, jací jste a v čem tkví vaše životní spokojenost. Tři sta šedesát pět trojnásobných otázek vystačí na celý rok, stačím jim opravdu věnovat tři minuty denně

Druhým titulem je knížka Jak rostu, určená pro zaznamenávání dětství. Vždyť co může být v lidském životě víc než narození miminka? Pro rodiče je dítě životním posláním a s láskou mu věnují svou péči, čas a energii. Posláním této knížky je zachytit významné okamžiky života dítěte od narození až po práh dospělosti. Nejvíce prostoru je věnováno prvním dvanácti měsícům a dále druhému a třetímu roku života. Je to období těch největších pokroků, které mohou rodiče do knížky jednoduše zaznamenat. A později se může přidat i dítě se svými obrázky, zápisky nebo fotografiemi. V knížce je prostor i pro vzkazy dalších příbuzných a kamarádů.

Oba letošní tituly doprovází Velký rodinný kalendář 2021 s podtitulem Život na louce, který má velký formát a lze do něj přehledně zapisovat činnosti a plány až pro pět členů rodiny. Na každý měsíc je připraven obrázek ze života zvířat a rostlin, které žijí na louce. Ke každému obrázku se vždy váže zábavná hra, jejíž řešení je na konci kalendáře. Kalendář obsahuje originální a hravé ilustrace české výtvarnice Markéty Speranza.

Tvorba Moniky Kopřivové určitě stojí za pozornost. A její knihy se mohou stát i zajímavým rodinným dárkem nejen o Vánocích.

Články autora Valerie Saara

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...