Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny15. 3. 2024 06:47

Trendem je niche turismus

Kam za klasickou hudbou? Tou pravou destinací je Česko!

Klasická hudba patří v rámci kulturního turismu mezi jedny z prioritních témat České centrály cestovního ruchu – CzechTourism, a to i v souvislosti s Rokem české hudby. Letošní ročník s magickou čtyřkou na konci nabídne unikátní příležitost zviditelnit v této oblasti Česko po celém světě. CzechTourism má připravenou celou řadu aktivit, jejichž prostřednictvím představí světu naši zemi jako hudební velmoc.

Valerie Saara autor

Foto: Shuttwerstock.com Kam za klasickou hudbou? Tou pravou destinací je Česko! Foto: Shuttwerstock.com

Klasická hudba je relativně specifický segment a aktuálně patří mezi ty, o které je ze strany turistů napříč celým světem značný zájem. Čím dál tím víc se totiž rozvíjí niche turismus, tedy cestovní ruch, při kterém se návštěvníci zaměřují na určité výklenkové a opravdu specifické téma. Chtějí se v něm co nejvíc vzdělat a maximálně autenticky ho prožít. Právě to je typické pro klasickou hudbu spojenou často s bonitní klientelou ve věku 50+.

„Hudba je v různé podobě nedílnou součástí našich životů. Dokáže uklidnit, povzbudit, přimět k zastavení, zároveň má ale významný dopad na cestovní ruch. Tak například v loňském roce proběhly v rámci dvanácti nejvýznamnějších festivalů klasické hudby více než tři stovky koncertů a několik set doprovodných akcí. Za hudebním zážitkem se na ně vypravilo přes 155 300 lidí. A to už je opravdu značný počet. Do míst, kde se hudební akce konají, se sjíždí hosté z celého světa a finanční efekty se v případě těch velkých, jako je třeba Pražské jaro, pohybují řádově v desítkách miliónů korun. Jinak řečeno, jde o neopomenutelnou součást cestovního ruchu,“ uvádí ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller.

Česko je sice malá země, ale v oblasti klasické hudby patří ke světovým velmocím. Ať už jde o hudební tradice, počet světově známých a uznávaných skladatelů a interpretů nebo festivalů a koncertů hudební klasiky. Vyznavači tohoto žánru po celém světě vědí, že když se někde objeví značka Petrof nebo Amati, mohou se těšit na hudební nástroje nejvyšší kvality.

„K oslavám Roku české hudby se připojují festivaly napříč republikou a kalendářním rokem. Připomínají českou hudbu nejen skrze tvůrce 19. století, ale i skladatelské osobnosti současné a interprety, kteří šíří dobré jméno Česka v zahraničí,“ říká prezident Asociace hudebních festivalů a ředitel festivalu Pražské jaro Pavel Trojan a dodává: „Pražské jaro tak pozvalo Berlínské filharmoniky, aby na zahajovacím koncertu provedli Smetanovu Mou vlast. Na festivalu se ale zároveň představí Orchestre Philharmonique de Radio France, aby uvedl světovou premiéru z pera současného skladatele Kryštofa Mařatky, který působí v Česku i ve Francii. Dvořákova Praha kupříkladu plánuje open air koncert, kde spojené orchestry České filharmonie a Bamberských symfoniků podtrhnou symboliku, že Gustav Mahler, jako český rodák, právoplatně náleží k oslavám Roku české hudby. Festival Krumlov si všímá hudebních souvislostí mezi Smetanou a rakouským skladatelem Antonem Brucknerem, který rovněž slaví 200 let od narození. Ve svém programu také akcentují ženy, jako skladatelky. Plzeňský festival Smetanovské dny přichází s unikátním projektem Smetanománie, v jehož rámci dojde ve třech dnech ke kompletnímu provedení klavírního díla Bedřicha Smetany. Festival Smetanova Litomyšl uvede mj. všechny opery svého nejslavnějšího rodáka v jediném ročníku a celým programem invenčně rezonují oslavy dvoustého výročí narození Smetany. Nabídka českých festivalů je skutečně bohatá – a tak doporučuji navštívit stránky Asociace hudebních festivalů České republiky a prohlédnout si programy všech festivalů.“

Rok české hudby láká i cizince

A právě hudbu v srdci Evropy si zájemci budou moci naplno užít i v rámci už zmíněného letošního ročníku Roku české hudby, který se ponese v duchu hlavního sdělení: Hudba jsme my. Vedle klasické hudby nabídne i další žánry: od lidové hudby přes jazz až po alternativu. Špičkové umělecké programy, objevitelské počiny, výstavy, divadla a akce pro širší veřejnost i nastupující generace představují jen malou ochutnávku všeho, co tento rok přináší.

„Jeden takový čtyřkový rok před sto lety odstartoval tradici oslav Roku české hudby. Stalo se tak u příležitosti stého výročí narození Bedřicha Smetany. Tématem Smetanovy doby bylo hledání české identity v bouřlivě se rozvíjejícím světě. Stejné téma zůstává aktuální i v dnešní době, kdy od jeho narození uplyne 200 let. Bedřich Smetana do této diskuse přispěl jazykem, který je dodnes srozumitelný pro celý svět,“ shrnuje za projekt Rok české hudby 2024 jeho kreativní ředitel Aleš Březina.

„Východočeská Litomyšl významně ovlivnila uměleckou cestu Bedřicha Smetany. Ve městě se každý rok koná mezinárodní a současně druhý největší festival klasické hudby v Česku Smetanova Litomyšl. Atmosféru akce umocňují výjimečné lokace Litomyšle, jejíž zámecký areál je zapsán na seznamu kulturního dědictví UNESCO. A letošní program bude, i přes probíhající rekonstrukci zámku, rekordně dlouhý. Milovníci klasické hudby i romantického prostředí se mohou těšit nejen na atraktivní program v hlavní festivalové hale, ale i na dalších místech s jedinečnou atmosférou jako je třeba piaristický chrám Nalezení sv. Kříže, v zámecké jízdárně, ve Smetanově domě nebo na nedalekém zámku Nové hrady. Velkou oblibu si v posledních letech získaly i koncerty pod širým nebem v Klášterních zahradách,“ doplňuje ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy Alena Horáková.

Rok 2024 přinese v oblasti klasické hudby také celou řadu novinek. Jedním z největších lákadel je otevření Rodného domu Antonína Dvořáka v Nelahozevsi, který je ve vlastnictví House of Lobkowicz. Veřejnosti bude expozice přístupná od 1. 5. 2024. Na začátku září se pak slavnostně, v rámci akce Dvořákova Nelahozeves, otevře veřejnosti celý areál. Kromě muzea se stane Dvořákův rodný dům též místem inspirace, kreativity a poznání, kde budou probíhat nejrůznější workshopy a vzdělávací programy.

Kulturní turismus je jedním z nejrychleji rostoucích segmentů cestovního ruchu. Podle Světové organizace cestovního ruchu (UN Tourism) tvoří 40 % turismu. V Česku jde o zvlášť důležitou oblast, vždyť v kontextu s kulturním dědictvím navštěvuje zemi v srdci Evropy průměrně 40 % zahraničních hostů. Nejvíc Francouzi (43 %), Britové a Američané (42 %), Rusové (40 %), Němci (36 %) a Rakušané (35 %). Pro mnohé z nich bývají největším lákadlem festivaly klasické hudby.

CzechTourism chystá v letošním roce sérii aktivit. Jejich cílem je zdůraznit roli Česka jakožto té pravé destinace pro klasickou hudbu. Ať už jde o zmíněné festivaly a koncerty nebo památky a naučné stezky spojené s významnými hudebními českými skladateli. Zaměří se i na světové hudební osobnosti, jakými byl například W. A. Mozart, který v Českých zemích zanechal trvalou stopu. Jednotlivé aktivity agentura připravuje jak samostatně, tak i ve spolupráci s partnery jako jsou Česká centra, Česká filharmonie či Pražské jaro. Škála akcí bude velmi pestrá – od tripu pro korejské či japonské influencery až po online kampaň cílenou na taiwanský trh.

„V rámci Evropy pak chystáme prezentaci českého hudebního dědictví během prestižního finského Savonlinna Opera Festival, na kterém bude celý týden hostovat Opera Národního divadla. Akce se zúčastní i naši zástupci a představí severoevropským milovníkům hudby Česko jakožto tu pravou a atraktivní destinaci, kde klasická hudba opravdu žije. Kromě toho podpoříme Rok české hudby také prostřednictvím press tripu, v němž se zaměříme nejen na hudbu samotnou, ale též na světoznámé skladatele. V neposlední řadě počítáme se spuštěním kampaní cílených na finské fanoušky klasické hudby,“ vyjmenovává ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourism ve Skandinávii Lucie Vallin.

Průběžně aktualizované informace o klasické hudbě, hudebních slavnostech a festivalech staré hudby, ale také o divadle, muzeích a galeriích či tradičních řemeslech, jednoduše o kultuře jako takové, jsou k dispozici na turistickém portálu Kudy z nudy. Lidé tam mimo jiné najdou kalendář akcí, ale také dílčí rozcestníky, a to v češtině. V angličtině jsou informace týkající se krás Česka dostupné na portálu Visit Czechia.com. Součástí tohoto webu CzechTourismu určeného pro zahraniční turisty je třeba sekce kultura a zábava tvořená z podsekcí jako jsou muzea a galerie, divadlo a hudba či design a ikonické české značky. Nechybí ani pozvánky na kulturní události nebo informace o světově proslulých tuzemských hudebních skladatelích.

„Abychom zahraničním zájemcům o klasickou hudbu vyšli ještě více vstříc, během dubna letošního roku spustíme ve 14 jazykových mutacích novou webovou stránku, kde najdou praktické informace týkající se nejen tohoto hudebního žánru, ale také jazzu,“ uzavírá manažerka pro kulturní turismus České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jana Humpolíková.

Články autora Valerie Saara

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...