Sobota 20. dubna 2024
ikona hodiny1. 3. 2021 14:11

Komora: Firmy mají dostatek respirátorů FFP2 pro zaměstnance

Firmy bojují proti pandemii, Otto ožil

Zatímco odboráři a sociální demokracie vyzývají k lockdownu průmyslu, firma napříč všemi sektory hlásí zapojení do boje s pandemií i připravenost pomoci státu s vybavení zaměstnanců ochrannými prostředky, testováním, trasováním i očkováním. Otto tak ve firemním sektoru už žije.

ČTK autor

Marta Lipovská spoluautor

Foto: Shutterstock.com Firmy bojují s pandemií Foto: Shutterstock.com

Skupina některých expertů před několika dny přišla s iniciativou OTTO – ochrana, testování, trasování, očkování. A současně mnozí propagují myšlenku na uzávěru průmyslu. Firmy však na všech frontách prokazují, že jsou schopny s pandemií efektivně bojovat.

Jak informovala Hospodářská komora, podniky mají dostatek respirátorů třídy FFP2 pro své zaměstnance a nehlásí problémy s jejich pořizováním. Začaly se totiž v posledních dvou týdnech více předzásobovat ochrannými pomůckami, poptávka po nich stoupla trojnásobně až čtyřnásobně.

Podniky se také připravují na povinnost testovat antigenními testy. „V posledním týdnu jsme zaznamenali výrazné zvýšení poptávky po samotestech pro zaměstnance. Antigenních testů je ale nedostatek, řada podniků proto netrpělivě vyčkává na rozšíření seznamu ministerstvem zdravotnictví schválených testů,“ řekl mluvčí komory Miroslav Diro.

Schválení dodavatelé testů pro samotestování mají podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) ve skladech asi pět milionu testů, tento týden by měli mít k dispozici dalších pět až osm milionů. Právě dostatek testů je zásadní podmínkou pro zahájení povinného testování ve firmách. V podnicích s 250 a více zaměstnanci by se tak podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) mohlo stát už od středy, zatím se počítalo s pátkem. V dalším týdnu by testování mělo být závazné i pro firmy s 50 až 250 pracovníky. Vláda povinné testování projedná na dnešním zasedání.

Kabinet ode dneška spustil plošné testování ve firmách, zatím na dobrovolné bázi. Zaměstnavatel má pouze povinnost pracovníka s pozitivním testem nahlásit závodnímu nebo obvodnímu lékaři, případně místní hygienické stanici.

Firmy mohou testy nakupovat od dodavatelů, které schválí ministerstvo zdravotnictví (MZd). Podle MPO se jejich seznam neustále rozšiřuje, mnoho společností podalo žádost o udělení výjimky, které resort zdravotnictví momentálně urychleně vyřizuje.

V podnicích s 250 a více zaměstnanci pracuje podle Schillerové asi 1,3 milionu lidí, dalších 800.000 zaměstnanců reprezentují firmy s 50 až 250 pracovníky. Diskusi vládní představitelé podle Schillerové povedou i nad otázkou testování ve společnostech, které mají do 50 zaměstnanců. Podle odborového předáka Josefa Středuly zaměstnavatelé nemohou pracovníkovi test nařídit, povinné testování by měl upravit zákon, řekl ČTK v pátek.

S pandemií bojuje i řada firem z oboru zákaznických a podnikových služeb, mnohé z nich se zapojují také do podpory a pomoci vládním či zdravotnickým organizacím, které zažívají v důsledku pandemie Covid-19 značný nápor. „Pandemii bereme v našem oboru velmi vážně. Od samého počátku se snažíme ochránit zdraví svých zaměstnanců a pomáhat. Naši členové se zapojují do pomoci při trasování, podporují infolinky, programují nástroje na monitoring kontaktů v kancelářích, pomáhají při online vzdělávání dětí, nabízí své zkušenosti z oblasti logistiky i IT. Věříme, že společnými silami se podaří šíření koronaviru zpomalit a vrátit život u nás k normálu. Aktuální špatná situace již dopadá i na pověst České republiky jakožto bezpečné země pro život, práci i investice,“ říká Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL, která sdružuje centra zákaznických, IT a podnikových služeb.

Jednou z nejviditelnějších forem pomoci je i práce práce call center, na nichž se podílí několik předních tuzemských společností. Od ledna například Conectart rozšířil své aktivity i o volání takzvaných prvních hovorů, tedy kontaktování pozitivních osob pro hygienické stanice. Jen za první únorový týden uskutečnili operátoři 8598 hovorů v češtině, angličtině a ruštině. Společnost Comdata zase zajišťuje podporu linek 112 a 1212, které pod návalem dotazů kolabovaly. Lince 112 pomohlo 60 operátorů, pro které se zároveň organizovaly 2x denně tréninky. Dalších 50 operátorů z Comdaty pak podpořilo i národní linku 1212. Paralelně s tím pomáhali pracovníci z Comdaty i Českomoravské záruční a rozvojové bance, která procesovala programy vládní podpory firmám a podnikatelům. Dnes na koronavirových linkách funguje 110 proškolených expertů, kteří podávají informace o onemocnění, testování či cestování a pomáhají i s registrací a objednáváním na očkování. Zapojila se i společnost Teleperfomance, která v zimě ve velmi krátké době zajistila více než 100 operátorů.

Trasování je pro boj s pandemií zásadní. Pro jeho hladké zvládnutí a efektivní zajištění je dle expertů nutné mít k dispozici alespoň 1 000 až 3 000 operátorů, v polovině loňského září jich však vláda měla k dispozici jen zhruba 600. Je proto jasné, že mnoho kontaktů nebylo možné včas zachytit. Díky zapojení profesionálních call center je nyní možné lépe plánovat kapacitu a zajistit vyšší počet hovorů, a tím výrazně urychlit trasování covid pozitivních osob. Práce na těchto linkách je psychicky extrémně náročná, a proto musí operátoři projít speciálním zaškolením. „Jsme hrdí na to, že tři naši členové z řad čelních českých zákaznických center se aktivně zapojují do boje proti Covid-19 a pomáhají nám všem projít těmito velmi náročnými časy. Velké díky společnostem Comdata, Teleperformance a Conectart za jejich odvahu a pohotovou a rychlou reakci,“ říká na závěr Jonathan Appleton.

Články autora ČTK

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Pohled z praxe

Trendy
Pět příkladů, jak umělá inteligence může efektivně pomáhat

Již dnes v mnoha firmách umělá inteligence pomáhá řešit...

Umělá inteligence dokáže velmi rychle zpracovávat rutinní opakované...

AI umí pomoci například s články, blogy, prezentacemi,...

Umělá inteligence může vytvářet obrázky a grafiku na...

AI může být využita jako virtuální asistent, který...

„Umělou inteligenci lze také efektivně využít k brainstormingu...

Pohled z praxe
HOLIDAY WORLD 2024 navštívilo přes 26 tisíc milovníků cestování

Expozice 302 vystavovatelů z 24 zemí světa, na hrubé...

Veletrh HOLIDAY WORLD & REGION WORLD tradičně věnuje...

Návštěvníci z řad široké veřejnosti vyhrávali v rámci HOLIDAY WORLD...

HOLIDAY WORLD & REGION WORLD se konal v...

Pohled z praxe
O krok blíž k výrobě zelené ropy

Pokud by totiž výklad zákona o odpadech a...

V Green Future se nám podařilo jako prvním...

Abych ukázal absurditu, která u nás legislativně panovala,...

To samozřejmě není jediný zádrhel, na který jsme...

To Česko překvapivě staví do úplně jiného světla...

Dělat v současné době nějaké závěry, jak přetahování...