Sobota 20. dubna 2024
ikona hodiny1. 4. 2021 14:01

Bílé pobřeží zamilované do světla

Španělské pobřeží Středozemního moře je dlouhé 1663 kilometrů a už jsme si tak nějak zvykli, že jej spojujeme s městy jako je Barcelona či Valencie. Jižněji od nich leží provincie, kterou v devadesátých letech znali skoro všichni čeští turisté mířící do Španělska. Již třetím rokem je možné si na toto pobřeží zvané Costa Blancu zaletět. I když ne z Prahy, ale z Pardubic.

Turespaña, OET Vídeň autor

Španělská centrála pro cestovní ruch

Foto: Turespaña, kancelář pro cestovní ruch OET Vídeň Alicante z hradu Santa-Barbara Foto: Turespaña, kancelář pro cestovní ruch OET Vídeň

Z pardubického terminálu Jana Kašpara se začíná na španělské pobřeží létat již od 3. května. Alicante vás přivítá oslepujícím světlem. Slunce se odráží od skalnatého pohoří a paprsky vytvářejí nepřebernou škálu jasných bělostných odstínů. Proto také místní říkají, že jsou zamilovaní do světla a místní pobřeží se nazývá bílé. Za pouhých patnáct minut se z letiště dostanete do centra města. Dvacet osm stupňů na začátku jara je teplota, díky které se na městských plážích brzy zaplní všechna lehátka.

Alicante

Dvě města vévodí alicantské provincii, Alicante a Benidorm. Alicante je pulzující město a jeho velkou výhodou je, že nabízí zábavu, historii, golf, cyklistické projížďky a k tomu krásné pláže. Je vklíněno mezi dva hrady, Santa Bárbara a San Fernando. Od jednoho k druhému se táhnou pláže se světlým a jemným pískem. Ta nejdelší a nejznámější se nazývá San Juan, s délkou přes 2,9 kilometry. V její blízkosti se nachází i skvělé golfové hřiště. Je vybavena stezkou pro running, tobogány pro děti a hřišti pro plážový volejbal. Nechybí sprchy, šatny a také přístup pro handicapované občany. Přímo pod hradem Santa Bárbara leží pláž Postiguet. Po celé její délce 900 metrů jí lemuje krásná promenáda. Tu chrání před prudkým sluncem vysoké palmy a její design tvoří dlaždice s motivem mořských vln, které vytvářejí trojrozměrný efekt. Alicante je chráněno od vnitrozemí pohořím Sierra Aitana s nejvyšším bodem 1558 metrů. Místní mu přezdívají alicantská střecha a je dokonce zařazeno do slavné cyklistické Vuelty.

Benidorm

Benidorm má sice nálepku města plného hotelových mrakodrapů, ale na jaře a na počátku léta je to ideální letovisko s krásnou zátokou a nádhernou tyrkysově zbarvenou vodou. Jeho stará rybářská část skrývá mnoho malebných zákoutí, a z města se můžete vydat pěšky nebo na kole do nedalekého pohoří Sierra Gelada a kochat se pohledem na ostrůvek Illa Mitjana a mohutná skaliska lemující pobřeží.

El Campello

Jižně od Alicante se nachází městečko El Campello, kam je možné si zajet moderní tramvají přímo z centra Alicante. Na dlouhé písčité pláži to příjemně fouká a na promenádě je spousta restaurací, kde si můžete dát alicantskou paellu. V tomto kraji se jí říká arroces, jednoduše rýže. Alicante a Valencie, dvě největší města valencijského regionu, jsou velcí rivalové, a tak i slavná paella se musí v případě Alicante něčím odlišovat. Valencijská paella je díky šafránu nažloutlé barvy a rýže je sušší, zatímco alicantská je obohacena o předem připravenou omáčku z rajčat, česneku, petržele, citronové šťávy, olivového oleje a papriky zvané ñora, která se zde pěstuje.

V El Campello na vás dýchne pradávná historie španělského poloostrova. Takzvané královniny koupele Baños de la Reina nejsou žádným wellnes. Jde o malý poloostrůvek, kde v dávných dobách žili Iberové, pradávný národ, který dal jméno španělskému poloostrovu. Tady, na výběžku do moře, si před čtyřmi tisíci lety založili jedno ze svých obydlí.

Grafika: Turespaña, kancelář pro cestovní ruch OET Vídeň Grafika: Turespaña, kancelář pro cestovní ruch OET Vídeň

Novelda

Trochu stranou směrem do vnitrozemí leží mezi vinicemi městečko Novelda. Voní to tu všude po muškátu a z odrůdy Moscatel zde dělají neuvěřitelně dobré, kupodivu suché víno. V blízkosti se nacházejí lomy na mramor, které využívali už Římané. Právě kvůli mramoru stojí za to si vyšlápnout na kopec, kterému vévodí kostel zasvěcený Máří Magdaléně. Zvenčí vypadá jak malá pobočka katedrály Sagrada Familia z Barcelony. Naprosto nejúžasnější jsou však místní varhany z mramoru. Od píšťal po klávesnici, až po rezonující desku, všechno je z mramoru. Dokonce bílého, jako je barva pobřeží.

Podrobnější informace najdete na webu španělské turistické centrály.

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Cestovní ruch

Expertní pohled
Češi zůstávají v Česku, ve světě touží po tichu

Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...

Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....

Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...

Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Cestovní ruch
Výročí Franze Kafky: Příležitost i pro cestovní ruch?

Kdo navštíví Prahu, resp. její webové stránky a...

Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism...

Během roku Franze Kafky se uskuteční také projekt...

Otáčející se hlava Franze Kafky patří k nejvyhledávanějším...