Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny4. 10. 2021 07:29

Zelené Španělsko umí překvapit

Pod pojmem Zelené Španělsko se skrývají nádherné, věčně zelené oblasti rozprostírající se kolem Biskajského zálivu a táhnoucí se až na samý západní cíp Španělska. Jednou z oblastí, která vás okouzlí, je Kantábrie.

Turespaña, OET Vídeň autor

Španělská centrála pro cestovní ruch

Foto: Cantur Foto: Cantur

Často se Češi přeslechnou a slyší Kalábrie, ale to jsou dvě naprosto odlišné země. Břehy španělské  Kantábrie omývají vody Atlantiku a od zbytku poloostrova dělí tuto oblast Kantaberské pohoří, které bylo téměř nepřekonatelnou překážkou pro Římany, jež se snažili podmanit si sever poloostrova.

Kdo chce objevovat jiné Španělsko, je pro něj toto správná volba i výzva. Cizinci tento kraj zatím moc neobjevili, domácí turisté je tu převyšují v poměru čtyři ku jedné. Neprávem, protože tento pohostinný, zelený region nabízí nespočet zajímavostí a překvapení na relativně malé ploše.

Foto: Cantur Foto: Cantur

Maličká Kantábrie se těší skvělé pověsti mezi surfaři, protože jsou tu jedny z nejlepších podmínek na surfování. Kantábrie je kolébka surfování ve Španělsku a nikde nenajdete tak skvělé služby a surfařské základny.

Nedaleko pobřeží se můžete ponořit do svěží kantabrijské zvlněné krajiny, která ukrývá jedny z nejcennějších jeskynních maleb světa. Slavná jeskyně Altamira je jednou z nich. Nejsou to ale jen jeskyně s pravěkými malbami, ale také krápníkové jeskyně, které patří k nejúžasnějším na světě, například jeskyně Soplao.

Kantábrie se může pyšnit desítkami úžasných a neobjevených pláží a jedním z nejkrásnějších, ale také nejvíce přehlížených pohoří Evropy, Picos de Europa. V centru oblasti, přímo u oceánu, leží Santander, živoucí hlavní město Kantábrie. Santader je město velmi oddechové, elegantní a vznosné, kam v horkém létě jezdívaly královské rodiny. Je to město s úchvatnými plážemi, kde se poprvé objevili dívky v bikinách. Santader je město s lidskými rozměry, které vyzařuje pohodu a klid, a které nabízí možnost si užít památky, vyjet do okolní nádherné přírody a to vše spojit s plážovým odpočinkem.

Foto: Cantur Foto: Cantur

Pobřežní Kantábrie má výhodu teplého klimatu díky blízkosti oceánu, který navíc dodává životadárnou vláhu celé zemi. Zatímco vnitrozemí je protkané lehce dostupnými městečky jako Castro Urdiales nebo San Vicente de la Barquera, vydáte-l i se do vnitrozemí, narazíte na hluboká údolí, izolované skalní masivy a na hranici s další oblastí pak vysoké Picos de Europa. Pro jakéhokoliv horolezce je to skutečný ráj na zemi. Nejvyšší horou je Torre de Cerredo (2646 m). Zdánlivě nic moc, ale výstup stojí za to, neboť stoupáte prakticky od mořské hladiny. Historicky měly tyto hory velký význam pro námořníky vracející se z dalekých cest, kteří netrpělivě vyhlíželi pevninu, Rozeklané štíty hor na obzoru byly neklamným znamením blížícího se domova.

Grafika: Turespaña, kancelář pro cestovní ruch OET Vídeň Grafika: Turespaña, kancelář pro cestovní ruch OET Vídeň

Kantábrie skrývá také velmi významné poutní místo v údolí Liébana. Nachází se v západní oblasti Kantábrie. Poutníci to rozhodně neměli a nemají lehké, aby se dostali až do kláštera Santo Toribio de Liébana. A v této oblasti se také nachází jedna z nejkrásnějších vyhlídek na Picos de Europa, na kterou se dostanete lanovkou Fuente Dé.

Kantabrijská gastronomie je skvělá, protože všechno, z čeho tu vaří nebo připravují pokrmy, je místní, ať jsou to ryby nebo maso, zelenina nebo ovoce. Prostě svěží a okouzlující Zelené Španělsko.

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...

Expertní pohled
Češi zůstávají v Česku, ve světě touží po tichu

Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...

Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....

Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...

Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...